Welke dieren worden bedreigd door ontbossingen?

Ontbossingen zijn een probleem op aarde en dat is nog zachtjes uitgedrukt. Het voortbestaan van oeroude regenwouden wereldwijd worden bedreigd. Ontbossingen vinden al honderden jaren plaats, maar vormden nooit een dusdanig gevaar. De ontbossingen van de afgelopen 70 jaar vormen echter wél een gevaar. Het tempo ligt erg hoog en alle regenwouden ter wereld zijn gehalveerd.

Na de 2e wereldoorlog moesten alle landen zich herpakken. De Europese Unie en de Verenigde Naties werden opgericht om de vredige wisselwerking tussen alle landen op de wereld en in Europa te bevorderen. Digitalisering kwam in opkomst en de transport van goederen maakte een ongelofelijke opmars. Kortom: voor landen met bosrijke regenwouden is het commercieel interessant om gebieden te ontbossen, zodat zij producten kunnen verkopen aan andere landen wereldwijd.

Tot een bepaalde periode leek het onschuldig en leefden wij in de illusie dat de aarde oneindig zou zijn. Niets is minder waar. Ontbossingen zijn een probleem en de omvang van het probleem wordt steeds duidelijker. Ontbossingen dragen bij aan de opwarming van de aarde en het verlies van biodiversiteit. Met verlies van biodiversiteit hebben we het automatisch over bedreigde diersoorten.

Vele oeroude en prachtige door de aarde gevormde diersoorten dreigen nooit meer terug te komen. Niet vanuit een natuurlijke evolutie, maar vanuit menselijk handelen omdat we ze door middel van ontbossingen wegjagen en verstoten. We verstoten dieren uit hun veilige leefomgeving waar ze kunnen overleven en dat doen we vaak puur en alleen vanuit de menselijke verslaving aan economische groei.

In Azië vinden we levendige regenwouden in landen als Thailand, Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Vietnam, Myanmar, Laos en Cambodja. In Indonesië vinden we 2 grote regenwouden op de eilanden Sumatra en Borneo. Samen behoren ze in de top 10 van de grootste regenwouden op aarde.

Helaas worden er in Azië veel diersoorten bedreigd, zoals:

  • Sumatraanse tijger
  • Sumatraanse orang-oetan
  • Borneose orang-oetan
  • Sumatraanse olifant
  • Neusaap
  • Platkopkat
  • Maleise tijger
  • Borneodwergolifant
  • Withandgibbon
  • Borneogoudkat
  • En de Indische tapir

In Azië moeten deze dieren voornamelijk plaats maken voor palmolieplantages.

Welke dieren worden bedreigd door ontbossingen?

Het Amazoneregenwoud is de allergrootste regenwoud op aarde en strekt zich uit over 9 landen in Zuid- Amerika. Het grootste gedeelte van het regenwoud ligt binnen de Braziliaanse grenzen.

Ook bosbranden zijn een gevolg van ontbossing. Dus naast het fysiek kappen van bomen worden andere stukken bos bedreigd door een hoger risico op bosbranden. Bosbranden vormen voor 265 bedreigde soorten een risico. Ook voor het onderwaterleven zijn bosbranden funest doordat de oeverbossen worden vernietigd of as het water onleefbaar maken. De Amazonedolfijn, de zeekoe en de orinocokrokodil zijn hiervan de dupe.

Het Amazoneregenwoud wordt gekapt voor commerciële doeleinden als mijnbouw, palmolieplantages, sojaplantages, veeteelt, landbouw en infrastructuur. Dieren worden hierdoor weggejaagd en door de jaren heen zijn ze niet in staat zichzelf te herstellen. Verschillende soorten vogels, vissen, kikkers, apen, hagedissen en slangen worden bedreigd.

Lees ook:
Waarom worden er bomen gekapt in het Amazoneregenwoud?

Het Kongobekken is een regenwoud in Afrika en is na het Amazoneregenwoud het grootste regenwoud op aarde. Ten opzichte van het Amazoneregenwoud en het regenwoud op Borneo en Sumatra wordt er in Afrika beduidend minder gekapt, maar helaas nog genoeg om diersoorten te bedreigen.

Voorbeelden van diersoorten die in het Kongobekken worden bedreigd:

  • Bosolifanten
  • Chimpansees
  • Bonobo’s
  • Laaglandgorilla’s
  • Berggorilla’s
  • Okapi
  • Bongo

Olifanten worden helaas niet alleen bedreigd door ontbossingen, maar ook door stropers vanwege hun vangst op het kostbare ivoor van de olifant (iets met: blijf er met je poten van af).

Ook Australië is rijk aan levendige regenwouden. De Australische gematigde regenwouden strekken zich uit van het zuidoostelijk gedeelte van de kust van Queensland tot het centrale deel van de kust van New South Wales. Maar ook in Australië vinden helaas ontbossingen plaats (waar niet?). Ontbossingen in Australië ontstaan vaak ook door grootschalige bosbranden die we steeds vaker op televisie tegenkomen.

Dieren als de koala worden ernstig bedreigd. Koala’s leven in eucalyptusbossen en deze worden grootschalig gekapt voor commerciële doeleinden. Daarnaast staan eucalyptusbossen vaak in brand en wordt het leefgebied van de koala met de dag kleiner.

Grootschalige ontbossingen vallen op geen enkele manier goed te praten. Helaas is het voor wereldwijde regeringen een ingewikkeld probleem. Uiteindelijk zijn we allemaal afhankelijk van de wetgevingen in verschillende landen. Braziliaans politicus Jair Bolsonaro lijkt ontbossingen minder interessant te vinden dan economische groei en onder zijn leiding gaat ontbossing in het Amazoneregenwoudop de korte termijn niet afnemen.

Voor de aarde is de afname van ontbossing essentieel. De aarde heeft zijn biodiversiteit nodig en is afhankelijk van rijke koraalriffen in de oceaan en regenwouden op het vaste land. Daarnaast is het een schande als de mensheid verantwoordelijk is voor massale uitsterving van prachtige door de aarde gecreëerde diersoorten. En dat allemaal omdat landen baat hebben bij economische groei van palmolieplantages, sojaplantages, mijnbouw, veeteelt en vele andere catastrofale redenen van ontbossingen.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Jinte
Door

Jinte

op 30 Dec 2022

ik vind het een mooi geschreven stuk en ik gebruik het op dit moment voor mijn eindwerkstuk. heel erg bedankt dat u dit geschreven heeft

Reactie plaatsen