Wat zijn de gevolgen van ontbossingen?

De wereld staat een grote natuurlijke ramp te wachten. Althans, dat zeggen duizenden wetenschappers wereldwijd. Het klimaat verandert en wetenschappers bevestigen dat de mens veroorzaker is van deze verschuivingen. Voornamelijk na de tweede wereldoorlog is de CO2 opname sterk gegroeid en dreigen er grote gevaren voor de leefbaarheid van onze aarde. Gelukkig zeggen dezelfde wetenschappers ook dat we vandaag het tij nog kunnen keren.

Zoals je weet is de hoeveelheid CO2 op dit moment een groot probleem. Teveel CO2 in de atmosfeer houdt de warmte van de zon vast waardoor de aarde opwarmt. Een natuurlijke filter van CO2 zijn bomen. Bomen nemen tijdens het groeien CO2 uit de lucht op. Vroeger kon de uitstoot van CO2 makkelijk geneutraliseerd worden door bomen. Tegenwoordig zit er zoveel CO2 in de atmosfeer dat het niet meer in balans getrokken kan worden.

Eén van de oorzaken is ontbossing. We stoten als mens niet alleen veel te veel CO2 uit, we doen er vervolgens ook alles aan dat het niet meer opgenomen kan worden door bomen. En dat is niet het enige probleem van ontbossingen. In deze blog wil ik je de gevolgen meegeven van ontbossingen. Ontbossingen zijn misschien een ver van ons bed show, maar het is belangrijk om te weten wat er speelt en je hier bewust van te worden.

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom bomen worden gekapt. Wat is het praktisch nut van het kappen van bomen en het vernietigen van volledige jungles? Elke dag verdwijnt er 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat staat gelijk aan 17 voetbalvelden per minuut.

De belangrijkste redenen van ontbossingen (in bijvoorbeeld het Amazonegebied):

  • Veeteelt | Gebieden worden gekapt zodat vee op deze gebieden kan grazen.
  • Houtproductie | Bomen worden gekapt zodat er bijvoorbeeld papier gefabriceerd kan worden.
  • Sojateelt | Gebieden worden gekapt zodat het ruimte kan maken voor sojateelt.
  • Mijnbouw | Het Amazone gebied ligt vol met waardevolle grondstoffen. Bomen worden gekapt zodat het plaats kan maken voor mijnbouw. Hierdoor kunnen grondstoffen als goud, koper, tin, ijzer en andere stoffen gewonnen worden.

Uiteraard heeft niet alleen het Amazonegebied te maken met (illegale) ontbossingen. Ook Azië heeft jungles verloren vanwege economische doeleinden.

  • In Azië kampen ze vooral met het probleem dat bomen worden gekapt voor palmolieplantages. Dit gebeurt voornamelijk in Maleisië en Indonesië. Palmolie vinden we bijvoorbeeld terug in onze pindakaas. Deze plantages groeien het beste in gebieden rondom de evenaar, maar dit zijn tegelijkertijd ook de gebieden met rijke en belangrijke jungles. Deze jungles moeten helaas plaats maken voor deze commerciële plantages.

Lees meer over waarom er massaal bomen worden gekapt:
Waarom worden er bomen gekapt in het Amazonegebied?

De gevolgen van ontbossingen

Latijns-Amerika en Azië zijn de zwaarst getroffen gebieden als we praten over ontbossingen. Naast de door de wet legale ontbossingen (met veel te veel commerciële belangen), vinden er ook veel illegale ontbossingen plaats.

Maar niet alleen Latijns-Amerika en Azië worden zwaar getroffen. Wereldwijd worden bomen gekapt en omdat er massaal wordt gekapt worden de gevolgen zichtbaarder.

Dieren worden weggejaagd

De mens drukt duidelijk een stempel in het leven op aarde. Dieren worden massaal weggejaagd uit magische jungles. Dieren als de jaguar, de orang-oetan, de luipaard, de panda, de neushoorn en de tijger zijn hier zwaar de dupe van geworden. Het aantal wilde tijgers is met 95% afgenomen.

Bomen worden ook gekapt voor het bouwen en aanleggen van dammen. Hierdoor worden rivierdolfijnen bedreigd.

Door het verdwijnen van dieren, insecten, planten en bomen wordt het ecosysteem ontregeld en kan het uitgeroeid worden.

Opwarming van de aarde

Ontbossingen staan in verband met de opwarming van de aarde. CO2 uitstoot blijft groeien, terwijl bomen essentieel zijn om CO2 op te nemen zodat de aarde in balans kan blijven. Hoe minder bossen, hoe warmer de aarde gaat worden. 20% van de menselijke CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door houtkap en bosbranden.

De regulering van bomen voor CO2 uitstoot is op zijn zachts gezegd magisch te noemen. De bomen nemen CO2 op en door middel van fotosynthese wordt dit omgezet in zuurstof. Bomen zijn cruciaal voor het leven op aarde en massale ontbossingen zijn een bedreiging voor de planeet.

Het beïnvloed het leven van inheemse bevolkingen

In de jungle van het Amazone gebied, maar ook in andere beboste gebieden leven inheemse bevolkingen. Het leven van de inheemse bevolkingen wordt verstoord door ontbossing.

Vanwege de bouw van dammen is er minder vis te vangen voor inheemse bevolkingen. Daarnaast worden gebieden toegankelijker voor andere mensen door de bouw van infrastructuur, waardoor deze bevolkingen hun traditionele gewoontes dreigen te verliezen.

Ook worden inheemse bevolkingen weggejaagd vanwege de bouw van sojaplantages.

Zoals eerder gezegd: ontbossingen zijn een ver van ons bed show. In principe lijkt klimaatverandering überhaupt een ver van ons bed show te zijn, maar als we praten over bijvoorbeeld de plastic soep, dan hebben we daar ten opzichte van ontbossing als burger meer invloed op. We kunnen onze gemoedstoestand verbeteren door ons leven te verduurzamen. We kunnen ervoor kiezen minder plastic te kopen, minder te vliegen en minder vlees te eten. Voor gekapte bomen in het Amazonegebied is dit lastiger.

Uiteindelijk ligt voor elk klimaatprobleem de oplossing bij de grote partijen. De overheid en wereldwijde organisaties moeten (illegale) ontbossingen tegengaan. Onze verslavingen voor economische groei moeten getemperd worden en we moeten leven vanuit het belang van de aarde. Dat is hoe ik persoonlijk ook met de aarde om wil gaan. Ik wil geen onderdeel zijn van een volledige uitputting van de aarde.

Ik wil in harmonie met alles op aarde kunnen leven. Ik wil de dieren vrij laten in een beboste en gerespecteerde natuur. Ik wil dat wij als mensen onze verlangens, hebzucht en behoeftes de baas worden. We moeten denken aan onszelf, maar ook zeker aan een collectief. We zijn niet de enige op aarde. We zijn niet meer of minder dan dieren, ook al hebben we onszelf wel in deze positie gezet.

Wees je bewust van ontbossingen. Praat erover met je medemens, sluit je aan bij een organisatie en verbreed je kennis! Dat is belangrijk.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
iemand
Door

iemand

op 03 Dec 2022

wow

Reactie plaatsen