Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat zijn de gevolgen van ontbossingen?

Wat zijn de gevolgen van ontbossingen?

Na de tweede wereldoorlog is de CO2 opname sterk gegroeid en dreigen er grote gevaren voor de leefbaarheid van de aarde. Het klimaat verandert en de wetenschap vertelt dat de mens een belangrijk onderdeel is van de veranderingen na de oorlog.

Een belangrijk voorbeeld hiervan is ontbossing. Wereldwijd worden er elke dag bomen gekapt. Vooral de regenwouden in Azië, Australië, Afrika en Zuid- Amerika zijn hier de dupe van.

Maar waarom is dat zo erg? Wat zijn de gevolgen van ontbossingen?

Ga op reis, maar wees je bewust van ontbossingen.

Je gaat reizen en je wandelt door een prachtig bos in de Franse Alpen, in Azië of in Australië. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk geniet je van de natuur. Van de kleuren, de geuren en de geluiden. Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar in een vredig bos wandelt worden andere bossen gekapt. Elke dag weer. Hetgeen waar jij zo’n liefhebber van bent wordt bedreigd. En waarvoor? Mensen worden er rijk van en de producten die we door ontbossingen terugkrijgen hebben geen toegevoegde waarde voor onze gezondheid.

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

Wat zijn de gevolgen van ontbossingen?

Wat doet CO2 met de aarde?

Ik wil je eerst vertellen wat CO2 doet en wat het verband is tussen CO2 en ontbosisngen.

CO2 is een alledaags onderwerp geworden en we zijn helemaal geobsedeerd geraakt door CO2. We stoten tegenwoordig teveel CO2 uit en dat is een probleem. CO2 houdt namelijk de warmte van de zon vast. Hierdoor warmt de aarde op.

Hoe kan CO2 worgen geneutraliseerd?

CO2 is belangrijk voor de aarde. We kunnen niet zonder. Vroeger kon overmatig CO2 gemakkelijk opgenomen worden door bomen. Vooral de rijke regenwouden op de wereld spelen hier een belangrijke rol in.

Tegenwoordig zit er zoveel CO2 in de atmosfeer dat het niet meer geneutraliseerd kan worden. Ontbossing is daar (net als vele andere onderwerpen) een oorzaak van. En dat is een serieus probleem. Klimaatverandering gaat op deze manier in een stroomversnelling.

Want we stoten niet alleen meer CO2 uit, maar wereldwijd worden er ook nog eens elke dag bomen gekapt. Terwijl die bomen zo belangrijk zijn voor het neutraliseren van CO2.

Waarom worden bomen gekapt?

Wat is het nut van het kappen van bomen en het vernietigen van jungles? Elke dag verdwijnt er 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos. Dat staat gelijk aan 17 voetbalvelden per minuut.

De belangrijkste redenen van ontbossingen (in bijvoorbeeld het Amazonegebied) zijn:

  • Veeteelt | Gebieden worden gekapt zodat vee hier kan grazen.
  • Houtproductie | Bomen worden gekapt voor bijvoorbeeld de productie van papier.
  • Sojateelt | Gebieden worden gekapt zodat hier sojaplantages kunnen worden gebouwd.
  • Mijnbouw | Het Amazone gebied ligt vol met waardevolle grondstoffen. Bomen worden gekapt zodat het plaats kan maken voor mijnbouw. Hierdoor kunnen grondstoffen als goud, koper, tin, ijzer en andere stoffen gewonnen worden.

Uiteraard heeft niet alleen het Amazonegebied te maken met (illegale) ontbossingen. Ook Azië verliest jungles vanwege economische doeleinden.

  • In Azië kampen ze vooral met het probleem dat bomen worden gekapt voor palmolieplantages. Dit gebeurt voornamelijk in Maleisië en Indonesië. Palmolie vinden we bijvoorbeeld terug in onze pindakaas. Deze plantages groeien het beste in gebieden rondom de evenaar, maar dit zijn tegelijkertijd ook de gebieden met rijke en belangrijke jungles. Deze jungles moeten helaas plaats maken voor commerciële plantages.

Wat zijn de gevolgen van ontbossingen?

Latijns-Amerika en Azië zijn de zwaarst getroffen gebieden in ontbossingen. Naast de door de wet legale ontbossingen (met veel te veel commerciële belangen), vinden er ook veel illegale ontbossingen plaats.

Maar niet alleen Latijns-Amerika en Azië worden zwaar getroffen. Wereldwijd worden bomen gekapt en worden de bossen steeds kleiner.

Dieren worden weggejaagd

De mens drukt duidelijk een stempel in het leven op aarde. Dieren worden massaal weggejaagd uit levendige regenwouden. Dieren als de jaguar, de orang-oetan, de luipaard, de panda, de neushoorn en de tijger zijn hier zwaar de dupe van geworden. Het aantal wilde tijgers is met 95% afgenomen. Wereldwijd worden dieren bedreigd door ontbossingen.

Bomen worden ook gekapt voor het bouwen en aanleggen van dammen. Hierdoor worden rivierdolfijnen bedreigd.

Het ecosysteem wordt ontregeld doordat dieren, insecten, planten en bomen uitsterven.

Wat zijn de gevolgen van ontbossingen?

Opwarming van de aarde

Ontbossingen staan in verband met de opwarming van de aarde. CO2 uitstoot blijft groeien, terwijl bomen essentieel zijn om CO2 op te nemen zodat de aarde in balans kan blijven. Hoe minder bossen, hoe warmer de aarde gaat worden. 20% van de menselijke CO2 uitstoot wordt veroorzaakt door houtkap en bosbranden.

De regulering van bomen voor CO2 uitstoot is op zijn zachts gezegd magisch te noemen. De bomen nemen CO2 op en door middel van fotosynthese wordt dit omgezet in zuurstof. Bomen zijn cruciaal voor het leven op aarde en massale ontbossingen zijn een bedreiging voor de planeet.

Het beïnvloed het leven van inheemse bevolkingen

In veel oeroude regenwouden wonen inheemse bevolkingen. Het leven van deze volkeren worden compleet verstoord door ontbossing.

Zo is er minder vis voor inheemse bevolkingen door de bouw van meerdere dammen. Daarnaast worden gebieden toegankelijker voor andere mensen door de bouw van infrastructuur, waardoor deze bevolkingen hun traditionele gewoontes dreigen te verliezen.

Ook worden inheemse bevolkingen weggejaagd vanwege de bouw van sojaplantages.

Hoe willen we met de aarde omgaan?

Ontbossingen zijn een ver van ons bed show. Dat maakt het ook lastig. Want wat moeten we er dan mee? Wat zijn de oplossingen voor ontbossingen?

Grote partijen hebben de taak om het probleem op te lossen. De overheid, grote bedrijven en wereldwijde organisaties moeten aan het werk gaan. Onze verslavingen voor economische groei moeten getemperd worden en we moeten leven vanuit het belang van de aarde.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!