Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat zijn de gevolgen van de plastic soep?

Wat zijn de gevolgen van de plastic soep?

Er wordt jaarlijks 250 miljoen ton plastic geproduceerd. Hiervan is de helft voor eenmalig gebruik. Plastic vergaat niet en het kan honderden jaren duren voor het is afgebroken, terwijl de productie blijft groeien. We stapelen de problemen op en de gevolgen zijn steeds minder te overzien.

Maar hoe groot zijn de problemen? Ik heb het gevoel dat we ons daar nog niet bewust van zijn. We leven in ongekende luxe, maar de gevolgen van onze luxe lijken ons langzaam in te halen. Plastic was een revolutionair toen het voor het eerst ontworpen werd. Helaas waren we ons toen nog niet bewust van de gevolgen.

De gevolgen vinden overal plaats. In de lucht, op de bodem en in de oceaan. In de oceaan noemen we het zelfs de plastic soep, een term dat een kapitein heeft bedacht toen hij alle plastic in de oceaan zag drijven.

Om te begrijpen waar we over praten is het belangrijk de gevolgen te begrijpen. Sommige gevolgen zijn vandaag de dag al gaande, andere gevolgen zouden we, als we op tijd zijn, kunnen voorkomen.

Ga op reis, maar wees je bewust van de plastic soep.

Daar lig je dan. Op een prachtig strand in Azië. Misschien steek je straks de oceaan over of ga je duiken om het onderwaterleven van de aarde te bewonderen. Je luistert naar de gevolgen en beeld je in hoe mooi de oceaan is. Al die kleuren, al die grote dieren en wat te denken van grote oppervlaktes koraalrif?

Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar vredig op het strand ligt of aan het duiken bent, daar worden oceanen en het leven in de oceanen bedreigd door de plastic soep en klimaatveranderingen. En waarvoor? Waarom worden dieren in de oceaan bedreigd voor onze behoeften?

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

Wat zijn de gevolgen van de plastic soep?

Hoe ontstaan de problemen van plastic afval?

Al in 1860 werd plastic geproduceerd voor verschillende doeleinden. Het nadeel van het plastic toentertijd was dat het brandbaar was. Rond 1920 werd ontdekt dat plastic van aardolie gemaakt kon worden. Sindsdien heeft plastic de wereld overgenomen en wordt er ontzettend veel geproduceerd.

De luxe positie en de drang om te groeien zijn de oorzaak van plastic afval. Plastic is sterk en veilig en daardoor perfect te gebruiken voor verpakkingsmaterialen, tassen, bakjes, flessen, et cetera. Met iets meer moeite kunnen we op een zelfde manier leven zonder plastic te gebruiken. Deze verantwoordelijkheid schuif ik voornamelijk in de handen van de grote partijen op de wereld.

Plastic breekt niet af en toch blijft de productie vrolijk verder gaan om mensen in haar behoeftes te voorzien. Gaan we op deze voet verder, dan is de verwachting dat er in 2030 8 miljoen ton plastic wordt geproduceerd.

Waar ontstaan de gevolgen van plastic afval?

Plastic heeft, los van zijn praktische nut, geen enkele toegevoegde waarde voor de wereld. Alles op aarde wordt aangetast door plastic, denk aan:

  • De bodem;
  • Oceanen;
  • De lucht.

En de problemen in de bodem, de oceanen en de lucht hebben consequenties voor alles dat op aarde leeft.

Plastic breekt niet af, maar gaat wel kapot. Het wordt kleiner en het verandert in microplastic. Microplastic wordt op den duur nano-plastics en deze plastics zijn met de moderne microscopen niet altijd te zien.

Afvoeren van plastic naar een algemene stortplaats is onmogelijk. Voor de omgeving leveren deze plekken grote stof-, stank- en geluidsoverlast op. Daarnaast nemen de schadelijke risico’s voor ziekten en ongedierten enorm toe voor de omgeving.

De gevolgen van plastic afval in de bodem

Microplastic heeft consequenties voor de vruchtbaarheid van de bodem en dus consequenties voor de kwaliteit en de veiligheid van ons voedsel.

Denk bijvoorbeeld aan wormen. Uit onderzoeken van Wageningen University blijkt dat regenwormen een groeiachterstand oplopen door blootstelling aan microplastics. Regenwormen zijn belangrijk in dit ecosysteem. Dood materiaal wordt omgezet in humus en een humusrijke grond is essentieel voor gezonde plantengroei. Dit is in een vorm van compostering.

Microplastics komen via uitwerpselen dieper in de grond terecht en bereiken grondwater dat gebruikt gaat worden als drinkwater voor de mens.

Een andere oorzaak waar de vruchtbaarheid van de bodem afneemt is de ondoordringbare laag dat door plastic ontstaat. Zuurstof en water komen niet meer bij de wortels en op de langere termijn is vruchtbaar terrein onvruchtbaar terrein geworden.

Wat zijn de gevolgen van de plastic soep?

De gevolgen van plastic afval in de oceaan

De grootste gevolgen van plastic afval vinden we in de zee of de oceaan.

Om even wat gevolgen van plastic afval op te noemen:

Plastic blokkeert zonlicht in de oceaan

Onze mooie aardkloot bestaat voor 72% uit water. Toch produceren we zoveel plastic dat het zonlicht in oceanen wordt geblokkeerd.

Fytoplankton produceert voor 70% zuurstof op onze wereld en heeft hiervoor zonlicht nodig. Als er onvoldoende zonlicht fytoplankton bereikt, dan sterven ze af en heeft dit grote gevolgen voor het zuurstofgehalte in de zee en alle dieren die afhankelijk zijn van fytoplankton.

Visnetten zijn verantwoordelijk voor de dood van veel dieren

Bijna de helft van plastic afval in oceanen zijn visnetten. Deze visnetten komen in de wijde oceaan terecht omdat ze zijn verlaten, verloren of simpelweg door de mens zijn gedumpt.

Jaarlijks komt er 640.000 ton aan visnetten in de oceaan terecht. Zeedieren raken verstikt in de netten en verdrinken of overlijden aan de verwondingen. Zo sterven er naar schatting 300.000 walvissen en dolfijnen aan de gevolgen van visnetten.

Ruim 1400 diersoorten (alleen al in de waterwereld) hebben last van plastic, van alle zeevogels en kreeftachtigen tot vissen en zeezoogdieren.

Naar schatting sterven er door plastic jaarlijks een miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren, zeeschildpadden en ontelbaar veel vissen.

Dieren kunnen plastic niet onderscheiden van voedsel

Dieren eten plastic op, het maagdarmstelsel wordt hierdoor afgesloten en dieren hongeren vervolgens uit.

Gevolgen van plastic in de lucht

Wist je wel dat we ook plastic inademen? Microplastics zijn tegenwoordig onderdeel van stof en komen via de wind en je ademhaling in je lichaam terecht.

Dit kan onderanderen problemen in de longen opleveren en ontstekingen veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen van plastic afval?

Zolang er geen daadkrachtige beslissingen worden genomen vanuit wereldwijde regeringen om de plastic soep tegen te gaan, dan wordt de plastic soep elk jaar groter. Het is duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden.

Bodems worden onvruchtbaar, oceanen worden onvruchtbaar en dat heeft consequenties voor de dieren die ons ecosysteem op gang houden. Gaan we op deze voet verder, dan kunnen bodems niet meer worden gebruikt om voeding te produceren voor de mens en wordt de inhoud van plastic in het voedsel van mensen en dieren te groot.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!