Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Wat zijn de oorzaken van de plastic soep?

Wat zijn de oorzaken van de plastic soep?

De aarde schreeuwt om aandacht en steeds vaker lijken we ons daar bewust van te zijn. Het is tijd om het respect van de aarde terug te winnen door er duurzamer en bewuster mee om te gaan. De aarde is niet maakbaar en wij zijn samen met andere levende organismen slechts een inwoner op de wereld.

Bossen, oceanen en andere dieren moeten plaats maken voor de revolutie van de mens. Alles moet gemakkelijker om de mens in zijn geluk te voorzien. Maar na enkele jaren constateren we catastrofale consequenties als we op deze manier blijven leven en de aarde blijven uitputten.

We gaat het nu hebben over plastic hebben. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat plastic een probleem is voor de aarde. Dat heb je ongetwijfeld al vaak gehoord. Toch wil ik je meenemen naar de oorzaak van de plastic soep. Waarom is de oceaan een plastic soep geworden?

Ga op reis, maar wees je bewust van de plastic soep.

Daar lig je dan. Op een prachtig strand in Azië. Misschien steek je straks de oceaan over of ga je duiken om het onderwaterleven van de aarde te bewonderen. Je luistert naar de gevolgen en beeld je in hoe mooi de oceaan is. Al die kleuren, al die grote dieren en wat te denken van grote oppervlaktes koraalrif?

Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar vredig op het strand ligt of aan het duiken bent, daar worden oceanen en het leven in de oceanen bedreigd door de plastic soep en klimaatveranderingen. En waarvoor? Waarom worden dieren in de oceaan bedreigd voor onze behoeften?

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

Wat zijn de oorzaken van de plastic soep?

Waarom gebruiken we plastic?

Na de 2e wereldoorlog is de productie van plastic enorm toegenomen. Plastic is een handig product en de industrie maakte een enorme ontwikkeling door. Plastic verpakkingen zijn belangrijk om producten te beschermen. Etenswaren kunnen hygiënisch, veilig en langer bewaard worden.

Plastic biedt ook bescherming tegen waterschade. Dat kan handig zijn bij het transporteren van producten. Plastic zit ook verwerkt in cosmetische producten, zoals tandpasta, shampoo en make-up.

Plastic is oprecht een handig product en heeft ons van veel gemakken voorzien.

Het ontstaan van de plastic soep: plasticproductie

Er wordt vandaag de dag teveel plastic geproduceerd. Plasticproductie is de bron van alle problemen die we met plastic ervaren. De Plastic Soup Foundation zegt dat er jaarlijks 400 miljoen ton plastic wordt geproduceerd. Een derde daarvan zijn plastic verpakkingen.

Het ontstaan van de plastic soep: single-use plastics

De vraag naar plastic blijft groeien terwijl slechts 9% van al het plastic afval tussen 1950 en 2015 is gerecycled. Van dit gerecycled plastic is slechts 10% opnieuw gerecycled.

Kortom, de productie blijft stijgen van plastic dat we slechts een keer gebruiken en waarvan we na die tijd niet meer weten wat we er mee moeten doen. We weten alleen dat het hoe dan ook schadelijk gaat zijn voor het milieu.

De plastic soep ontstaat voornamelijk uit het feit dat er veel plastic wordt geproduceerd en dat de meerderheid hiervan single-use plastics zijn (plastic dat eenmalig wordt gebruikt).

Wie is verantwoordelijk voor de plastic soep?

Dit is een lastige vraag en ik laat hiervan de waarheid in het midden. Ik geloof alleen wel in het volgende.

De consument bepaald. Dus als er vraag is naar plastic, dan is dat voor een bedrijf reden om te produceren. Schiphol kan bijvoorbeeld ook blijven groeien als het aantal vluchten toeneemt.

Tegelijkertijd kan de consument ook goed met veranderingen omgaan. Als een overheid zou bepalen dat plastic verboden is, dan worden er alternatieven voor plastic verzonnen en leren we daar als maatschappij snel mee omgaan.

De hardwerkende mensen is zeker verantwoordelijk voor de plastic soep. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen minder plastic te gebruiken in de mogelijkheden die er zijn. Hiermee speelt de mens een belangrijke rol in het probleem.

Anderzijds vind ik het ook te makkelijk om een hardwerkende mens als boosdoener aan te wijzen. Het is te naïef om te denken dat de wereld wordt gered als je ervoor kiest geen plastic tas te kopen in de supermarkt. Het idee is goed, de impact is minimaal.

Dus wie is er verantwoordelijk? Ik denk dat een regering altijd de verantwoordelijke moet zijn in een probleem als dit. Zij kunnen bedrijven en mensen dwingen te veranderen. En ik vind ook dat ze, als ze de problemen zien, ze verplicht zijn om oplossingen te bieden.

Wat zijn de oorzaken van de plastic soep?

Plastic afval in de natuur gooien: jouw verantwoordelijkheid

Jij bent wel verantwoordelijk voor je eigen zwerfafval. En ik hoef daar eigenlijk geen woorden aan vuil te maken, maar je gooit geen plastic in de natuur. En je moet jezelf ook flink achter de oren krabben als je dit wel doet.

Gelukkig doen we dit naar behoren in Nederland. Of in ieder geval, de eerste indruk is goed. De straten zijn schoon en de sociale controle op dit gebied is goed. Reken maar dat je wordt aangesproken door je buren als je plastic op de grond laat zwerven.

We weten natuurlijk niet waar Nederland als land al het plastic naartoe brengt. Misschien wordt een plastic fles die jij netjes hebt weggegooid ergens anders in de natuur gedumpt. Dan zou een dikke middelvinger zijn naar jouw verantwoordelijke gedrag.

Toch moet je altijd de verantwoordelijkheid pakken en het verschil maken waar jij die kunt maken.

Samengevat: hoe komt plastic in de zee terecht?

De plastic soep heeft meerdere oorzaken:

  • Er wordt veel plastic geproduceerd en de productie blijft groeien.
  • Het merendeel van het geproduceerde plastic zijn singe-use plastics. Dit is plastic dat eenmalig wordt gebruikt.
  • Als er plastic wordt gerecycled, dan gebeurt dit vaak eenmalig.
  • In welvarende landen liggen de fatsoensnormen voor zwerfafval hoog, maar in de minder welvarende landen hebben de burgers andere prioriteiten en is er veel plastic vervuiling.
  • Bedrijven die veel plastic gebruiken trappen niet op de rem. Hierdoor blijft er voor de producerende bedrijven een draagvlak om plastic te produceren.

Er zijn nog een aantal andere oorzaken die ik in het kort wil benoemen.

  • Gescheiden plastic in jouw prullenbak kan terechtkomen op afvalhopen in Zuidoost Azië.
  • Een plastic flesje op de straten van Amsterdam kan na verloop van tijd terugkeren in de oceaan, al dan niet als microplastic.
  • Wereldwijd worden plastics illegaal in de natuur gedumpt door bedrijven.
  • Visnetten worden in de oceaan gedumpt door visbedrijven (hierdoor raken dieren verstikt en overlijden ze aan de verwondingen).

Wat zijn de oplossingen voor de plastic soep?

Dat de plastic soep een groot probleem is, dan weten we allemaal. Goede gefundeerde oplossingen voor de plastic soep zijn er (nog) niet. Toch zijn er steeds meer bedrijven die serieuze projecten zijn opgestart. Denk bijvoorbeeld aan The Ocean Cleanup.

Verder denk ik dat grote bedrijven en regeringen in de spiegel moeten kijken. Zij zouden in theorie op de magische knop kunnen drukken waarin er serieuze oplossingen worden geboden. Commerciële doeleinden zijn onbelangrijk als het ten koste moet gaan van de leefbaarheid van de aarde.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!