Wat zijn de oplossingen voor ontbossingen?

Elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos en ruim 27% van het Amazoneregenwoud is ontbost. Naast het Amazoneregenwoud worden ook regenwouden in Azië, Australië, Midden-Amerika en Afrika met de grond gelijk gemaakt en nog steeds nemen deze ontbossingen wereldwijd toe. En dat is een probleem! Regenwouden hebben een rijke biodiversiteit en nemen erg veel CO2 op en dat is belangrijk voor de leefbaarheid van de aarde.

Net als klimaatverandering, de plastic soep, biodiversiteitsverlies, smeltende ijskappen, verdeeldheid onder de samenleving, de bio-industrie en overmatig vliegverkeer is ontbossing een groot vraagstuk op aarde geworden. Het is van essentieel belang dat de ontbossingen worden afgeremd en verschillende milieuorganisaties, regeringen en bedrijven zijn bezig om ontbossingen tegen te gaan. Helaas zijn er ook nog veel te veel regeringen en bedrijven die de andere kant opkijken en niks van ontbossingen willen weten.

Hoe kunnen we de aarde in balans houden en rijke regenwouden beschermen? In deze blog deel ik de oorzaken van ontbossingen met de bijbehorende oplossingen.

De meeste ontbossingen vinden plaats in het Kongobekken in Afrika, op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo en in het Amazoneregenwoud dat zich uitstrekt over 9 verschillende landen in Zuid- Amerika.

Regenwouden moeten plaats maken voor:

  • Sojaplantages
  • Palmolieplantages
  • Veeteelt
  • Mijnbouw
  • Infrastructuur

Lees ook:
Waarom worden er bomen gekapt in het Amazonegebied?

Ontbossing om voedsel te produceren

Regenwouden worden gekapt om nutteloze plantages te verbouwen. Met nutteloze plantages bedoel ik dat de doeleinden van deze plantages verre van essentieel zijn voor de menselijke gezondheid. De producten die wij van deze plantages kunnen produceren bieden vooral veel gemak of smaakbeleving. De aarde vindt ”gemak” of ”smaakbeleving” echter oninteressant en heeft baat bij oeroude, gezonde en rijke regenwouden.

  • Met sojaplantages wordt soja gewonnen om het voornamelijk in het voedsel van vee te verwerken. Dit is het vee dat wij uiteindelijk opeten.
  • Met palmolieplantages wordt palmolie gewonnen om het vervolgens in producten als pindakaas, pizza, chips, sauzen, cruesli, soepstengels, koekjes en veel andere producten te verwerken.
  • Daarnaast worden gekapte oppervlaktes gebruikt voor het houden van veeteelt. Veeteelt dat op deze gebieden lopen te grazen liggen na verloop van tijd op ons bord.

We kunnen stellen dat het ontbossen van regenwouden meer schade toebrengt dan ons lief is.

Zo is illegale houtwinning een groot probleem, maar verzuimen overheden om strenge wetten en verplichtingen voor te leggen. Vooral in ontwikkelingslanden zien overheden het geld van illegale houtwinning graag tegemoet en laten ze het strenge optreden aan zich voorbij gaan.

Oplossingen ontbossingen

Hoe gaan we massale ontbossingen stop zetten? Hoe streven we naar het doel dat wereldwijde bossen continue blijven groeien en geen enkele boom meer wordt gekapt? En is het haalbaar?

Alternatieve voor soja en palmolie zoeken

We zouden opzoek moeten gaan naar alternatieven voor palmolie. Alternatieven kunnen zijn: zonnebloemolie, raapzaadolie of olijfolie. Deze producten worden echter minder gebruikt omdat palmolie een stuk goedkoper is om te produceren.

Boer Pieter van der Burg heeft een alternatief gevonden voor soja: veebonen. Als we veebonen in eigen land zouden verbouwen, dan hoeven we geen soja uit ontboste gebieden te importeren.

Lees ook:
In welke producten zit palmolie verwerkt?

Regelgevingen moeten strenger worden gehandhaafd

Er zouden waterdichte regelgevingen moeten komen, en nog belangrijker: deze moeten nageleefd en gecontroleerd worden. Er zijn an sich veel strenge regels, maar veel regels worden nauwelijks gehandhaafd. Uiteindelijk willen we geen producten in de supermarktschappen hebben liggen waar bomen voor zijn gekapt.

Herbeplanting van bomen

Ontboste gebieden moeten geneutraliseerd worden. Een groot deel van de oeroude regenwouden op aarde zijn we kwijt en gaan we niet meer terugkrijgen. Toch kunnen we het wel ”herstellen” door herbeplanting van de regenwouden.  Op deze manier geven we de aarde haar bomen terug; ook al duurt het duizenden jaren voor een gebied weer ”wild” is geworden.

Een organisatie als Justdiggit wil gedegradeerd land in Afrika vergroenen en vegetatie terug brengen. De organisatie heeft 60.000 hectare gerestaureerd en meer dan 6 miljoenen bomen teruggebracht.

Grote bedrijven onder druk zetten

Organisaties als Greenpeace willen zoveel mogelijk mensen op straat krijgen om de grote bedrijven die verantwoordelijk zijn voor ontbossing onder druk te zetten.

Landbouwverbeteringen

Boeren uit de regio moeten leren landbouwgronden effectiever en vaker te gebruiken. Door de geringe kennis van boeren raken landbouwgronden uitgeput en moeten ze opzoek naar andere rijke gronden. Dat is voor deze boeren reden om een klein deel van het regenwoud te kappen en het stuk grond over te nemen voor landbouw.

Boom planten tegen ontbossing

Ontbossing lijkt een ver van ons bed show en eigenlijk is dat ook zo. Ontbossing zou uiteindelijk écht moeten worden opgelost door grote bedrijven en overheden. Er moet geen draagvlak meer zijn om ontbossingen goed te praten. Er zouden geen enkele winstgevende redenen meer moeten zijn om regenwouden te kappen. Jij kunt in je eentje de massale ontbossingen niet stopzetten. Je kunt het echter wel ondersteunen.

Verander jouw eetpatroon

De grootste redenen van ontbossingen zijn palmolieplantages, sojaplantages en veeteelt. Palmolie vinden we terug in chips, op onze pizza, in koekjes en in onze pindakaas of hazelnootpasta. Soja wordt gebruikt om vee te voeren zodat wij het vee uiteindelijk kunnen eten. Daarnaast worden gebieden gekapt om vee te laten grazen zodat wij het uiteindelijk kunnen eten.

Door jouw voedingspatroon aan te passen en zoveel mogelijk producten te vermijden die in verband staan met ontbossing kies je er bewust voor geen onderdeel te willen zijn van deze uitputtende industrie.

Stap over naar een duurzame bank

Ben jij eigenlijk aangesloten bij een duurzame bank? Zo nee, dan kun je ervoor kiezen om naar een andere bank over te stappen. Sommige banken investeren in bedrijven die vervolgens uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor ontbossing.

Sluit je aan bij een milieuorganisatie

Laat je stem horen en sluit je aan bij Milieudefensie, Greenpeace, Wereld Natuur Fonds, Amazon Watch, Amnesty International (vanwege de mensenrechten), Conservation International of Rainforest Action Network.

Word vrijwilliger, zoek een baan of doneer geld aan deze organisaties.

Lees ook:
Organisaties tegen ontbossingen

Plant een boom

Plant letterlijk of figuurlijk een boom. Je kunt maandelijks geld doneren aan websites als Plant Trees, Ecosia als zoekmachine gebruiken of als vrijwilliger aan het werk gaan om fysiek bomen te gaan planten.

Lees ook:
Wat kan ik doen tegen ontbossing?

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
sam
Door

sam

op 17 Nov 2022

ik wet ng steeds niet hoe we ontbossing kunnen stoppen

Jelrik Stevens
Door

Jelrik Stevens

op 11 Jan 2023

Hoi Sam,Als er een exact antwoord gegeven kan worden op hoe dit grote en complexe probleem opgelost kon worden, dan had je mij ongetwijfeld al een keer op televisie voorbij zien komen! Het is geen stappenplan die van A tot Z afgewerkt kan worden waarmee het probleem opgelost kan worden.

Reactie plaatsen