Je hebt geen lange inleiding nodig om overtuigd te raken van het plastic probleem op de wereld. Voor de generatie van vandaag is plastic een grote worsteling geworden omdat de gevolgen in de natuur steeds zichtbaarder worden. Naast het feit dat organisaties worden opgericht en overheidsinstanties bezig zijn met toekomstplannen, lijken ook burgers steeds bewuster te worden wat de schadelijke effecten zijn van de plastic soep.
De wereld is aangetast door plastic en als we op deze manier doorleven worden de problemen alsmaar groter. Dieren in de oceaan worden met uitsterven bedreigd omdat ze plastic eten of te weinig zonlicht binnenkrijgen doordat plastic de zonnestralen tegenhoud. De bodem wordt een ondoordringbare laag van plastic waardoor de vruchtbaarheid afneemt en zo zijn er ongelofelijk veel bizarre scenario’s op te noemen waar de aarde mee te dealen heeft.
De aarde heeft met plastic te dealen door menselijk gedrag. De mens is even fascinerend als vervelend. Door de honger naar luxe en gemak en de ”behoefte” alsmaar meer te willen putten we de aarde uit. Ik schrijf deze blog echter niet om de mensheid de grond in te trappen. De mensheid is namelijk druk bezig om het respect van de aarde terug te winnen en de plastic soep is één van de onderwerpen waar de mensheid zijn mouwen voor opstroopt.
De vraag is: hoe kunnen we het plastic probleem oplossen? Welke verandering kan jij vandaag maken? Hoe kun jij verandering op de lange termijn teweegbrengen? Wat is het werk van organisaties en wat zijn de plannen van volksvertegenwoordigers over de hele wereld?
Plastic afval door de vraag van de consument
De gevolgen van plastic lijken een ver van ons bed show, terwijl de oorzaken letterlijk en figuurlijk in ons eigen gedrag terug te vinden zijn. Ik gebruik een metafoor om het duidelijk te maken.
Schiphol begon als een klein vliegveld in Amsterdam en is binnen no-time gegroeid tot één van drukste vliegvelden op de wereld. De vraag naar vliegen is dusdanig groot geworden dat Schiphol wordt uitgebreid naar Lelystad Airport. Tot onvrede van veel inwoners die in de omgeving van het vliegveld wonen. Hoe groter de vraag van de consument, hoe meer mogelijkheden er liggen voor bedrijven om te groeien. Als de vraag van de consument blijft groeien, dan blijven de bedrijven ook groeien.
Groeien is niet erg en ik gun bedrijven het succes. Het gaat alleen ten koste van het milieu. Je kunt het milieu simpelweg helpen door minder te vliegen. Als alle burgers tot deze bewustwording komen, dan wordt de vraag van de consument kleiner en hoeft Schiphol in de toekomst niet verder uit te breiden. Dat geldt ook voor plastic. Hoe minder plastic wij kopen, hoe minder er geproduceerd hoeft te worden. Vanuit jouw gedrag ontstaat er een domino effect.
Wat kan ik doen tegen de plastic soep?
Is de individuele burger daardoor verantwoordelijk voor de plastic soep? Ik geloof van niet. Laat ik vooropstellen dat de plastic productie is gegroeid omdat de vraag naar plastic groter werd. Zo’n 70 jaar geleden was dat de reden van de enorme toename van plastic productie. Vandaag de dag is het ouderwets om de burger als verantwoordelijke aan te wijzen voor de plastic soep.
Plastic is een ontzettend handig product, maar door de jaren heen zijn we gaan ervaren hoe schadelijk plastic is voor het milieu. Het is dusdanig schadelijk dat we op de korte termijn drastische beslissingen moeten maken om catastrofale gevolgen tegen te gaan. Drastische beslissingen worden in mijn ogen niet door de consument gemaakt. Althans, niet op de korte termijn. En aangezien we wel veranderingen op de korte termijn nodig hebben ligt de verantwoordelijkheid veel meer bij de grote partijen als regeringen, vervuilende bedrijven als Coca-Cola en Unilever en bedrijven die de productie van plastic mogelijk maakt.
Is de individuele burger daardoor nutteloos in het bestrijden van de plastic soep? Absoluut niet! Ik geloof namelijk ook dat de menselijke beschaving van tegenwoordig weinig idealen heeft en niet het leven leeft wat hij of zij zou willen leven. Als de menselijke individu meer verantwoordelijkheid zou nemen over alle aspecten van zijn leven, dan krijgt de menselijke individu tegelijk sterkere idealen over de aarde.
Het is belangrijk om jouw idealen te versterken, je normen en waarden te bepalen en je levensvisie uit te spreken. Vind jij de plastic soep en klimaatverandering een probleem? Spreek je in dat geval dan uit! Doe er iets mee. Misschien dat de grootste verantwoordelijkheid wel bij de grote partijen liggen, desondanks ben jij verplicht om jouw idealen over de wereld uit te spreken. Deze idealen heb je niet voor de grap; het is jouw roeping die de aarde jouw heeft gegeven.
Wat kun je doen als individuele burger?
Zoals gezegd: de effecten zijn misschien minimaal, maar ze zijn belangrijk voor het vergroten van het menselijk collectief. Daarnaast blijf je trouw aan je eigen idealen over de ideale wereld.
- Afval scheiden is vaag omdat we uiteindelijk niet weten waar het naar toe gaat. Zolang we het niet weten kunnen we toch de verandering zijn om plastic in een aparte zak te stoppen en het te scheiden van ander afval.
- Als je de hond gaat uitlaten en je wandelt over een plastic tas, dan kan het een voldaan gevoel geven om het op te rapen en het thuis weg te gooien.
- 1 losse limoen wegen in een plastic zakje in de supermarkt valt bij mij in de categorie nutteloos plastic. Koop een netje of neem het los mee.
- Continue nieuwe plastic tassen kopen is onzin als je plastic tassen kunt hergebruiken of het jarenlang met één boodschappentas kunt doen.
- En zo zijn er tig andere voorbeelden te noemen waar je het verschil kunt maken.
Lees ook:
5 manieren om minder plastic te gebruiken
Organisaties die het plastic probleem willen oplossen
Naast de goedbedoelde burger zoals jij zijn er ook burgers die een collectief creëren doordat er een organisatie is opgestart. Wereldwijd zijn er al vele organisaties die zich buigen over het plastic probleem.
Denk bijvoorbeeld aan:
Lees ook:
Organisaties tegen de plastic soep
Wat doet de overheid tegen plastic?
De overheid van een land is verplicht om de verantwoordelijkheid over de plastic soep te pakken. In samenwerking met andere landen worden klimaattoppen georganiseerd om een plan uit te werken hoe klimaatverandering verder voorkomen kan worden.
Wat heeft de overheid tot nu toe gedaan?
- Sinds 2016 geldt een verbod op het gratis weggeven van plastic tassen in winkels.
- De rijksoverheid stelt geld beschikbaar voor projecten om de doorstroom van afval in de rivieren te stoppen.
- Er liggen voorstellen om te stoppen met het produceren van wegwerpplastic, zoals plastic borden, plastic bestek, rietjes, roer- en wattenstaafjes, et cetera.
- Er komt statiegeld op plastic flesjes kleiner dan 1 liter.
Voor het jaar 2025 liggen er doelen om 20% minder plastic te gebruiken dan in 2017, dat alle plastic producten gemaakt zijn van 100% recyclebaar plastic en dat alle eenmalig te gebruiken plastic bestaat uit minimaal 35% gerecycled plastic.
Andere oplossingen tegen plastic
Er zijn belangen en het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik geloof dat de overheid radicale beslissingen zou moeten maken om verandering te veroorzaken. Ik zeg niet dat de maatregelen van vandaag nutteloos zijn, maar over het grotere plaatje zouden er stevigere beslissingen gemaakt moeten worden.
Als we enkel en alleen kijken naar de bescherming van de aarde en financiële belangen of ander gemak buiten beschouwing laten, dan zijn de oplossingen an sich heel simpel.
- Plastic moet stevig gereduceerd worden.
- Er moeten wereldwijd goede vuilnisophaalsystemen gebouwd worden.
- We moeten meer gebruik maken van vervangende materialen.
- Er moeten veiligere opslagplaatsen gebouwd worden voor plastic dat niet gerecycled kan worden.
- Elk land zou zijn eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en niet afhankelijk moeten zijn van export.
- Plastic producerende bedrijven moeten elke dag kritisch gecontroleerd worden en gestraft worden als zij zich niet aan de regels houden.
Het is heel simpel. De schade die wij hebben aangericht kunnen we niet terugdraaien. We kunnen enkel het plastic opruimen en plannen maken om het plastic in de toekomst extreem te verminderen. Dat is de enige oplossing. Vanuit verschillende belangen is dat een lastig verhaal, maar vanuit de aarde is het de enige oplossing.
Plastic moet geproduceerd worden, anders bestaat het niet. De fundering van het probleem ligt voor een groot deel bij de productie. Verlagen we de productie, dan verminderen we het plastic afval in de toekomst. Zo simpel kan het zijn, toch?
Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!
We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.
In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.
Hoe kunnen we het plastic probleem oplossen?
Er zijn allemaal partijen die iets aan de situatie kunnen veranderen. Maar wie heeft de verantwoordelijkheid in het probleem?
Ik geloof dat iedereen op aarde de verantwoordelijkheid heeft. Alle mensen die het probleem direct of indirect hebben veroorzaakt moeten het ook oplossen.
Landen worden geregeerd door mensen, organisaties worden opgericht door mensen, plastic wordt geproduceerd door mensen, plastic wordt in de natuur gegooid door mensen and so on. We kunnen blijven denken in organisaties of regerende partijen, maar we moeten het over een algemeen plaatje bekijken.
De aarde denkt niet in organisaties. De aarde wordt bewoond door levende organismen en die moeten de aarde onderhouden. Organisaties en overheden zijn vanuit menselijk oogpunt ontstaan en wij denken dat dit voor de aarde leidend is en dat de aarde afhankelijk is van regeringsleiders.
Of het nu de minister-president van Nederland is, een hardwerkende burger van de Verenigde Staten of de oprichter van de Plastic Soup Foundation: allemaal moeten we de urgentie voelen. Niet vanuit financieel- of persoonlijk belang, maar enkel vanuit het belang om respectvol met de aarde om te gaan en de aarde zijn ruimte terug te geven.
Dus, blijf jij wegkijken? Of vorm je je eigen overtuiging over dit vraagstuk en leef je naar je normen en waarden? Blijf je thuis terwijl jouw lijf schreeuwt deel te nemen aan demonstraties? Negeer je jouw roeping om een politieke partij op te richten of laat je het idee groeien om uiteindelijk een grote verandering te maken op aarde? Wat je ook doet, doe het! Verander de wereld binnen jouw mogelijkheden.
Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.
Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.
Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.
Andere blogs die ik heb geschreven over plastic
Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen: