Organisaties tegen ontbossingen

Ontbossingen zijn een groot probleem voor de aarde. Elk jaar worden de rijke regenwouden op aarde kleiner en als we op deze manier doorgaan dan heeft dit consequenties voor de leefbaarheid van onze planeet. Helaas moeten de meeste regenwouden plaats maken voor nutteloze en commerciële doeleinden, zoals palmolieplantages, sojaplantages, veeteelt en mijnbouw.

Veel regenwouden worden gebruikt om de monden van de wereldwijde bevolking te voeden, maar kijken we naar de voedzaamheid van producten waar regenwouden voor worden gekapt, dan kunnen we stellen dat veel van deze producten niet essentieel zijn voor onze gezondheid. We vinden het als mensen vooral heel erg lekker- maar voor het genot dat wij ervaren worden wel oeroude bossen op de wereld gekapt.

Doet het jou pijn om deze ontwikkelingen te zien? Dan is het aan te raden je intuïtie te volgen en je hard te maken voor een betere wereld. Als jij je specifiek geroepen voelt iets tegen ontbossingen te willen doen, dan raad ik het aan om te beginnen bij organisaties die elke dag hard aan het werk zijn om de wereld te verbeteren, aandacht te zoek van regeringen of zich hard maken voor mensenrechten die gepaard gaan met ontbossing.

In deze blog vind je een aantal organisaties tegen ontbossingen met een kleine beschrijving.

1 | Wereld Natuur Fonds

De Wereld Natuur Fonds wil in het algemeen proberen mensen, dieren en de natuur in harmonie met elkaar te laten leven. Alles staat in het teken om de natuur te beschermen door acties te voeren en mensen bewust te maken dat verandering in hun eigen gedrag ligt.

De Wereld Natuur Fonds zet zich in tegen bosbranden en ontbossingen. Ze willen samen met overheden, bedrijven, lokale gemeenschappen en andere organisaties de bossen herstellen, behouden en beschermen.

In 2030 willen ze het volgende hebben bereikt:

  • Ontbossing moet zijn gestopt.
  • 50% van alle bossen hebben een beschermde status.
  • 350 miljoen hectare bos wordt hersteld.

De Wereld Natuur Fonds neemt het daarnaast op voor de dieren die worden bedreigd in ontboste regenwouden. Zo zijn ze actief bezig de jaguar, orang-oetan, neushoorn, tijger en olifant te beschermen. Ze zijn het meest actief in Het Kongobekken in Afrika, het Amazoneregenwoud in Zuid- Amerika en op de eilanden Borneo, Sumatra en Papoea in Indonesië.

Je kunt het WWF helpen door geld te doneren en de organisatie te ondersteunen in haar missie om ontbossing tegen te gaan.

// Ga naar de website van het Wereld Natuur Fonds //

Organisaties tegen ontbossingen

2 | Greenpeace

Greenpeace boekt al jaren successen tegen klimaatverandering door de druk bij bedrijven te vergroten. Dat geldt ook voor de strijd tegen ontbossingen.

Met Greenpeace kun je letterlijk in actie komen tegen ontbossing.

  • Je kunt de beschermers steunen door een petitie te tekenen.
  • Je kunt samen met Greenpeace meedoen aan grootschalige demonstraties.
  • Je kunt Greenpeace met een maandelijks of eenmalig bedrag doneren in de strijd tegen ontbossing.
  • Je kunt in de Greenpeace Academy leren campagnes op te bouwen en vredig te demonstreren.
  • Je kunt aan de slag als vrijwilliger.

// Ga naar de website van Greenpeace //

3 | Milieudefensie

Milieudefensie is een bekende klimaatorganisatie in Nederland. Milieudefensie wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn harde aanpak. Zij hebben geen zin in treuzelende politici of grote vervuilers en begrijpen als geen ander dat het klimaat niet op ons gaat wachten.

We weten allemaal dat palmolieplantages een belangrijke oorzaak zijn van ontbossingen en dat is precies waar Milieudefensie tegen wil vechten. Zij willen dat ontbossingen voor de aanleg van palmolieplantages gaat stoppen.

Milieudefensie wil burgers motiveren radicale beslissingen te nemen ten gunste van het klimaat. Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe campagnes of inschrijven als vrijwilliger en actief een steentje bijdragen bij de organisatie.

Net als met alle andere organisatie kun je ook Milieudefensie ondersteunen door geld te doneren.

// Ga naar de website van Milieudefensie //

4 | Just Digg It

Just Digg It wil het continent Afrika vergroenen en op deze manier de schade van ontbossingen tegengaan. Deze organisatie heeft al ruim 60.000 hectare met ruim 6.3 miljoen bomen hersteld en zij geloven dat klimaatverandering voor 37% teruggebracht kan worden door de wereld te vergroenen.

Bij Just Digg It kun je geld doneren om de organisatie te ondersteunen of een crowdfundingsactie op starten.

// Ga naar de website van Just Digg It //

5 | Amazon Watch

Amazon Watch is een non-profitorganisatie die is opgericht om het Amazone-regenwoud te beschermen en de rechten van inheemse volkeren in het Amazonebekken te bevorderen. Verder richten ze zich op ontbossing en de opwarming van de aarde.

Ze houden zich ook bezig met activiteiten zoals campagne voeren voor de rechten van inheemse volkeren en het versterken van het vermogen van inheemse gemeenschappen in de Amazone om op te komen voor hun eigen rechten.

// Ga naar de website van Amazon Watch //

Organisaties tegen ontbossingen

6 | Amnesty International

Wat heeft Amnesty International met het klimaat te maken?

Alles!

Door ontboste gebieden en bosbranden komen inheemse bevolkingen in regenwouden in gevaar. En dat terwijl deze groepen worden beschermd door nationale wetgevingen.

Amnesty International vindt dat regeringen van ontboste landen de rechten van de inheemse bevolkingen moeten beschermen en ontbossingen moet tegengaan.

// Ga naar de website van Amnesty International //

7 | Conservation International

Conservation International combineert wetenschap, beleid en veldwerk om gemeenschappen, landen en samenlevingen te helpen de ecosystemen van de aarde te beschermen. Het richt zich voornamelijk op ontbossing en opwarming van de aarde en werkt samen met gemeenschappen, regeringen en partnerorganisaties door een combinatie van beleid, veldwerk en wetenschap om ontbossing tegen te gaan.

Elke persoon op aarde verdient een gezonde omgeving en de fundamentele voordelen die de natuur biedt. Maar onze planeet ervaart een ongekende terugval van deze hulpbronnen, en het is alleen door de natuur en haar gaven te beschermen – een stabiel klimaat, zoet water, gezonde oceanen en betrouwbaar voedsel – dat we kunnen zorgen voor een beter leven voor iedereen, overal.

// Ga naar de website van Conservation International //

8 | Rainforest Action Network

RAN stelt zich een wereld voor waarin elke generatie steeds gezondere bossen onderhoudt, waar de rechten van alle gemeenschappen worden gerespecteerd en waar bedrijfswinsten nooit ten koste gaan van mensen of de planeet.

// Ga naar de website van Rainforest Action Network //

Ken jij andere organisaties?

De wereld stikt van de organisaties en dat is een prachtige ontwikkeling. Ken jij nog meer organisaties of ben jij betrokken bij een organisatie die zich hard maken tegen ontbossing? Laat het weten in de reacties onder deze blog of neem contact met mij op.

Laten we de organisaties samensmelten en als menselijk collectief de verandering op de wereld creëren.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen