Organisaties tegen de plastic soep

Elke generatie komt voor ingewikkelde vraagstukken te staan. Soms moeten er dingen gebeuren om ons achteraf te beseffen dat we verkeerde keuzes hebben gemaakt. Plastic productie is daar een goed voorbeeld van. Vanaf 1920 is de productie van plastic toegenomen en na de 2e wereldoorlog zijn we afhankelijk geworden van plastic. Plastic kan onze producten beschermen, de houdbaarheidsdatum van voedsel verlengen en het is gemakkelijk te produceren.

Het praktisch gemak voor de mens is de drijfveer geweest om te blijven produceren, terwijl de drijfveer altijd in overeenstemming met de aarde zou moeten staan. Door alle voordelen van plastic hebben we de nadelen over het hoofd gezien en tot dat besef zijn we jaren geleden gekomen. Vandaag de dag is de bewustwording omtrent plastic nog nooit zo groot geweest. Burgers, overheidsinstanties en grote organisaties zetten zich in om plastic afval te verminderen.

Organisaties zijn natuurlijk ontstaan vanuit het initiatief van burgers. Organisaties en burgers hebben daardoor een perfecte wisselwerking en zorgen voor een groter collectief. Grote collectieven zijn nodig om de wereld te kunnen veranderen. In deze blog deel ik organisaties die hard werken om de problemen rondom plastic op wat voor manier dan ook te verminderen. De één maakt de oceanen schoon, de ander maakt zich hard voor een toekomst waar plastic wordt gereduceerd.

In deze blog geef ik de aandacht aan:

  • Plastic Soup Foundation
  • TrashUre Hunt
  • The Ocean Cleanup
  • Greenpeace
  • Stiksoep
  • Ocean Cleanup Group
  • Wereld Natuur Fonds
  • Algalita

Als jij andere organisaties kent die ook hard aan het werk zijn plastic afval te verminderen, dan hoor ik het graag! Uiteindelijk zou deze blog oneindig lang moeten worden met inspirerende organisaties die zich hard maken voor het behoud van de aarde.

Wil je jouw kennis over de plastic soep vergroten?
De plastic soep: alles wat je moet weten over plastic in de oceaan

Organisaties om de plastic soep tegen te gaan

Misschien wel de bekendste onder alle organisaties is de Plastic Soup Foundation. Deze organisatie is opgericht door Maria Westerbos en zij spreken de missie uit de tsunami van de plastic soep zo snel mogelijk te stoppen.

De Plastic Soup Foundation wil de nadruk leggen op de bron en is kritisch tegenover de overheid en de industrieën die plastic blijven produceren. Daarnaast willen ze burgers aanmoedigen de verantwoordelijkheid te nemen en veranderingen te maken in hun eigen gedrag en zien ze voorlichting aan kinderen als de oplossing voor de langere termijn.

Andere campagnes en projecten van de Plastic Soup Foundation:

  • Met de Plastic Health Coalition is er een samenwerkingsverband tussen een aantal nationale en internationale milieu- en onderzoeksorganisaties om wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van plastic te stimuleren en de resultaten te verspreiden.
  • Met de app Beat the Microbead kun je verzorgingsproducten scannen om te zien of er plastic in verwerkt zit.
  • De campagne Ocean Clean Wash leert je alles over microvezels en de relatie tussen jouw kleding en plastic in de oceaan.
  • Er zijn acties tegen het oplaten van ballonnen, er is een Schone-rivieren project en er is een project genaamd Divers for the Ocean.

De Plastic Soup Foundation buigt zich uiteraard ook over microplastic en ze hebben de Plastic Soup Angels opgericht waar bedrijven zich kunnen aansluiten om ervoor te zorgen dat er minder plastic in de natuur terechtkomt. Daarnaast is de app My Litte Plastic Footprint ontwikkeld waarin jij jouw plastic voetstap kunt verkleinen en leert om minder plastic te gebruiken.

De Plastic Soup Foundation is een wereldwijde organisatie geworden en blijft elke dag groeien. Gelukkig maar, want er zijn al vele successen behaald:

  • Ze hebben al 448 cosmeticamerken overtuigd te stoppen met microplastic in hun producten.
  • 2750 scholen in Nederland en België werken met een onderwijspakket over de plastic soep dat door de Plastic Soup Foundation is ontwikkeld.
  • De Plastic Soup Foundation is de oprichter van de Nederlandse editie van de World Cleanup Day waarvan in 2020 bijna 40.000 mensen hebben geholpen Nederland en de aarde schoon te maken van plastic.

Uiteraard heb je de mogelijkheid de Plastic Soup Foundation te doneren en bij te dragen aan de ontwikkelingen tegen de plastic soep!

// Ga naar de website van de Plastic Soup Foundation //

Een leuk en creatief concept is TrashUre Hunt. TrashUre Hunt richt zich niet specifiek alleen op plastic, maar op zwerfafval in het algemeen (meeste zwerfafval is plastic).

Zoals de website letterlijk beschrijft brengt TrashUre Hunt milieuproblemen op een toegankelijke, effectieve en ludieke manier onder de aandacht van het publiek. In uiteenlopende spelvormen wordt met groepen kinderen, tieners en volwassenen op zwerfafval gejaagd. Naast deze activiteiten verzorgt TrashUre Hunt onder meer lezingen en workshops voor het bedrijfsleven, de overheid en particulieren.

Naar eigen zeggen heeft TrashUre Hunt tijdens een Summer Challenge in 2019 53.274 peuken opgeruimd en 2.912 petfles doppen. In totaal hebben ze natuur bevrijd van ruim 2.870 kilo afval.

Op de website van TrashUre Hunt kun je je aansluiten bij de organisatie door vrijwilliger te worden. Het is ook mogelijk geld te doneren en de organisatie te steunen.

// Ga naar de website van TrashUre Hunt //

De plastic soep schoonmaken

The Ocean Cleanup is samen met de Plastic Soup Foundation één van de grootste organisaties om plastic afval tegen te gaan. The Ocean Cleanup heeft 2 doelen: de bron aanpakken en 90% van alle plastic afval in oceanen opruimen. Ze proberen individuen, bedrijven en overheden van alle landen op de wereld bij dit project te betrekken.

The Ocean Cleanup heeft geavanceerde technologieën ontwikkeld om de oceanen van plastic te ontdoen.

  • Ze richten zich specifiek op het schoonmaken van de oceanen.
  • En ze richten zich op de rivieren; vaak de oorzaak van alle plastic in de oceaan.

Het schoonmaken van de oceaan lijkt onbegonnen werk. Toch heeft The Ocean Cleanup een geniaal systeem bedacht om de oceaan van ongelofelijk veel plastic te ontdoen.

De techniek van de The Ocean Cleanup uitgelegd

The Ocean Cleanup gaat met een groot systeem de oceaan vrij maken van plastic. Ik heb de uitleg van onderstaande video overgenomen om het duidelijk te kunnen verwoorden.

Het principe is simpel. Creëer een kustlijn waar er geen zijn, concentreer het plastic en haal het uit de oceaan. Het systeem bestaat uit een 600 meter lange drijver en een 3 meter diepe rok die hieronder bevestigd is. De drijver biedt drijfvermogen aan het systeem en zorgt ervoor dat er geen plastic overheen stroomt. De rok voorkomt dat kleine delen plastic eronder ontsnappen. Daarnaast is de rok zo ontwikkeld dat het oceaanleven onder de rok kan zwemmen en niet vast komt te zitten.

Het systeem om plastic te vangen maakt gebruikt van drie natuurlijke oceanische krachten:

  • De wind
  • De golven
  • En de stromingen

Zowel het plastic als het systeem worden gedragen door de stroming. Wind en de golven drijven het systeem alleen aan, omdat de drijver gedeeltelijk boven het oppervlak blijft hangen, terwijl plastic er vooral net onder zit. Het systeem beweegt dus sneller dan het plastic en dat is belangrijk, want daardoor kan het plastic gevangen worden.

De rok is in het midden dieper dan aan de buitenkanten. Door de druk neemt het systeem automatisch een U-vorm aan en kan het plastic in het midden worden geconcentreerd waardoor er niks verloren gaat.

Zoals gezegd, het kan ingewikkelde materie zijn om te begrijpen. Het is echter wel de moeite waard om het te begrijpen want het is in mijn ogen een geniaal ontwikkeld systeem. Om het systeem van The Ocean Cleanup visueel uitgelegd te krijgen kan ik je aanraden de video te bekijken.



Uiteraard kun je net als bij alle andere organisaties geld doneren. Daarnaast bied The Ocean Cleanup veel werkgelegenheid aan zodat je jouw roeping om plastic vervuiling tegen te gaan in vervulling kunt laten gaan.

// Ga naar de website van The Ocean Cleanup //

Greenpeace vecht voor een duurzamere en groenere wereld, doet wetenschappelijke onderzoeken en leiden vrijwilligers op om bosbranden te blussen en oceanen te beschermen. Daarnaast zetten ze zich in tegen ontbossing, dieren en overmatig vliegverkeer. Ze nemen het op tegen bedrijven die het milieu schade toebrengen en tegen overheden die het milieu niet genoeg beschermen.

Ook Greenpeace maakt zich zorgen over de plastic soep en probeert de plastic soep onder de aandacht van burgers, bedrijven en overheden te brengen.

Greenpeace gaat vooral over actie voeren en bewustwording creëren. Met de Plastic Check kun je erachter komen waar jij staat in plastic vervuiling. Daarnaast hebben ze een petitie ontwikkeld om plastic uit supermarkten en levensmiddelenbedrijven te bannen en te investeren in herbruikbare alternatieven.

Tot slot hebben ze GreenStream ontwikkeld. GreenStream zijn wekelijkse updates in je inbox met documentaires, lespakketten, 3D films, inspirerende chats met campaigners, longreads en manieren om ook vanuit huis actie te blijven voeren.

Je kunt geld doneren om Greenpeace te ondersteunen.

  • Greenpeace gaat met onderzoek alle schade van plastic vervuiling aan het licht brengen. Vooral de schade in gebieden als de Noordpool, Zuidpool en het Amazonerif.
  • Greenpeace gaat grootscheeps acties uitvoeren om de vervuilers verantwoordelijk te stellen.
  • Greenpeace geeft aan sterk aan de onderhandeltafel te zitten met plasticproducenten.

// Ga naar de website van Greenpeace //

Greenpeace tegen plastic vervuiling

Stichting Stiksoep heeft als doel dat er minder plastic in de natuur wordt gegooid om het percentage plasticafval in de oceaan daarmee af te vlakken.

De Stiksoep richt zich op vragen als:

  • Kunnen we minder plastic gebruiken dan we op dit moment doen?
  • Wat doen we met alle plastic afval?
  • En hoe kunnen we voorkomen dat het in oceanen en rivieren terechtkomt?

Wat kun jij doen om Stiksoep te helpen?

Stiksoep is altijd opzoek naar vrijwilligers om ze te helpen bij veelbelovende projecten. Je kunt stiksoep doneren zodat zij educatieve initiatieven die het plastic afval probleem aanpakken kunnen financieren.

// Ga naar de website van Stiksoep //

Geschreven door Suzy Nguyen, oprichter van OCG // OCG – Saving The Ocean (Ocean Cleanup Group) werd opgericht in december 2019, is een non-profitorganisatie die zich inzet voor het schoonmaken van de kustlijnen, oceanen en zeeleven tegen plasticvervuiling.

We werken in de vorm van een zoekmachine-extensie in de Google Chrome-browser die daadwerkelijk kan helpen in de strijd om de plastic-crisis te bestrijden door de zee- en kustomgevingen schoon te maken. Wanneer de zoekmachine-extensie wordt toegevoegd aan Google Chrome, genereert deze relevantere advertenties wanneer de gebruiker op internet surft.

OCG ontvangt vervolgens een deel van het geld dat de adverteerder voor de advertenties betaalt en gebruikt dit om geld in te zamelen voor de opruimoperaties. We zijn er tot nu toe in geslaagd om meer dan 400.000 pond plastic uit de oceaan en kustlijnen te verwijderen.

Eerste schoonmaakoperaties in Bali

We zijn begonnen met de eerste schoonmaakoperatie in Bali in Indonesië en hopen binnenkort uit te breiden naar andere delen van Zuidoost-Azië en later over de hele wereld. Om dit te doen hebben we lokale gemeenschappen ingehuurd en getraind om opruimploegen te vormen die, elke twee zoekopdrachten die elke gebruiker uitvoert, plastics opruimen en plastics recyclen.

In tegenstelling tot andere zoekmachines met hetzelfde doel genereren we geen geld van onze gebruikers en doneren we vervolgens aan andere operaties om het opruimwerk te doen, maar we zijn de enige die lokale gemeenschappen rechtstreeks inhuurt en opleidt voor opruimmissies.

Bovendien bieden we ook een vrijwilligersprogramma waar mensen zich kunnen aanmelden en ons kunnen helpen met het schoonmaken van de kustlijnen en waterwegen. We streven ernaar niet alleen een goede impact te hebben op het milieu, maar ook om meer banen en ervaringen voor de mensen in nood te creëren en de gemeenschap te versterken waar we ook naartoe gaan.

The Ocean Cleanup

Vrijwilligers van OCG die de stranden van Bali schoonmaken van plastic.

Een bijdrage leveren vanuit huis

Het project is bedacht vanuit het idee dat elk individu ook vanuit het comfort van zijn of haar huis aan het milieu kan bijdragen. Omdat internet en sociale media zo’n wijdverbreid en onontkoombaar onderdeel van ons moderne leven zijn geworden, hebben de meeste mensen zin om een verschil te maken, maar zijn ze vaak terughoudend omdat het helpen van het milieu zou betekenen dat ze hun huis uit moeten of tijd moeten vrij maken in hun drukke agenda. Met OCG is dit niet meer het geval!

De organisatie wordt gevormd en geleid door Felix Millar en Suzy Nguyen die een visie hadden om plasticvervuiling te verminderen en vonden dat mensen aangemoedigd moesten worden “om een verandering aan te brengen, waar dan ook en wanneer dan ook”.

Kenmerken van de Ocean Cleanup Group

De belangrijkste kenmerken die de organisatie domineren, zijn onder meer het doel om zoekopdrachten te verzamelen met de zoekmachine om de oceaan te redden, ondersteund door privacy en transparantie. OCG – Saving the Ocean is niet zoals andere zoekmachines die vragen om jouw informatie bij te houden, te verzamelen of met anderen te delen.

De organisatie gaat ook een tandje bij door haar gebruikers op de hoogte te stellen van hun schoonmaakwerkzaamheden door maandelijkse rapporten te publiceren met informatie over de gegenereerde inkomsten en de voortgang van het bedrijf.

Geschat wordt dat een persoon gemiddeld ongeveer 20-30 zoekopdrachten op één dag uitvoert. Dit vertaalt zich naar ongeveer 600 tot 1.200 maandelijkse zoekopdrachten voor één persoon. Dit zou betekenen dat één persoon minimaal 7.000 tot 11.000 zoekopdrachten per jaar uitvoert.

Dus als een persoon besluit om de OCG-zoekmachine te gebruiken, kunnen ze onze bemanning helpen om ongeveer 7.000 – 11.000 plastic vervuilende stoffen uit de oceaan en de kustlijn te verwijderen. Dit kan een zeer revolutionaire methode blijken te zijn om mensen te inspireren om bewuster te zijn met betrekking tot plasticvervuiling, aangezien het zeer minimale inspanning vereist, waaronder het simpelweg gebruiken van de zoekmachine om de oceaan schoon te maken.

Vooral tijdens de onvoorziene situatie van COVID-19, wanneer de meeste mensen terughoudend zijn om hun huis te verlaten en er een sterke toename is van plastic producten, garandeert OCG – Saving the Ocean dat ze met jouw hulp de oceanen gaan schoonmaken van plastic.

// Surf vanaf nu in de zoekmachine van de Ocean Cleanup Group //

De Wereld Natuur Fonds wil in het algemeen proberen mensen, dieren en de natuur in harmonie met elkaar te laten leven. Alles staat in het teken om de natuur te beschermen door acties te voeren en mensen bewust te maken dat verandering in hun eigen gedrag ligt.

Het Wereld Natuur Fonds heeft een petitie ontwikkeld die ze willen aanbieden aan de Verenigde Naties. Internationaal zijn er al 2 miljoen handtekeningen gezet en in Nederland willen ze minimaal 200.000 handtekeningen verzamelen.

Met de petitie pleiten ze voor:

  • Strenge doelen om plastic afval te verminderen voor alle lidstaten van de VN.
  • Iedere staat te verplichten om campagnes te ontwikkelen om het doel om plastic vervuiling te verminderen te bereiken.

Het Wereld Natuur Fonds heeft de campagne Free The Sea opgericht en vraagt jou het volgende te doen:

  • De petitie tekenen die ik zojuist heb beschreven.
  • Zelf de verantwoordelijkheid nemen om minder plastic uit te stoten.
  • Te doneren en WWF te ondersteunen om de doelen te bereiken.

We kennen het Wereld Natuur Fonds natuurlijk als een organisatie dat zich met dierenwelzijn bezighoudt. Plastic afval is een groot probleem voor de dieren en dat is één van de vele redenen dat de Wereld Natuur Fonds, samen met Greenpeace, overheden wil aanwakkeren daadkrachtige en strenge beslissingen te maken.

// Ga naar de website van het Wereld Natuur Fonds //

De Wereld Natuur Fonds tegen plastic

Kapitein Charles Moore ontdekte tijdens het varen een enorm gebied met plastic in de oceaan. Hier ontstond de term plastic soep om de hoeveelheid plastic in de oceanen in 1 woord te beschrijven. Dit was ook meteen het ontstaan van de organisatie Algalita.

Algalita heeft een interessante focus. Ze richten zich an sich niet op het verschonen van de oceanen van het plastic dat er nu ligt, maar wil de plastic soep verminderen door jonge generaties te onderwijzen zodat de ernst van de plastic soep wordt afgevlakt. Zij willen jonge mensen kritisch leren denken, acties laten eisen en veranderingen teweeg brengen.

// Ga naar de website van Algalita //

Alle organisaties hebben 1 gezamenlijk doel: plastic afval in de oceaan opruimen en/of oplossingen bedenken zodat het plastic probleem op de langere termijn wordt verkleind.

  • Zo zijn het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace druk bezig overheidsinstanties en producerende bedrijven te confronteren en burgers aan te moedigen actie te voeren.
  • De Plastic Soup Foundation en The Ocean Cleanup zijn grote organisaties die het plastic van vandaag uit de oceaan willen halen. Vooral The Ocean Cleanup heeft zijn focus hierop liggen en werken aan enorme projecten.
  • De Plastic Soup Foundation en Algalita focussen zich op het onderwijzen van jonge generaties, terwijl TrashUre Hunt bezig is plastic op een creatieve en leuke manier op te ruimen.
  • Stiksoep is bezig manier te verzinnen hoe we bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat mensen minder afval in de natuur gooien.

Allemaal hebben ze het doel om de wereld van plastic te ontdoen zodat we de aarde weer leefbaarder kunnen maken voor alle levende organismen en we niet tegen catastrofale gevolgen aanlopen in de toekomst. De één wil bewustwording creëren en jonge mensen bereiken, de ander pakt het probleem van vandaag aan door de oceanen schoon te maken en weer anderen spreken zich kritisch uit naar overheden en bedrijven.

De wereld stikt van de organisaties en dat is een prachtige ontwikkeling. Ken jij nog meer organisaties die zich hard maken tegen plastic vervuiling? Laat het weten in de reacties onder deze blog!

Laten we de organisaties samensmelten en als menselijk collectief de verandering op de wereld creëren.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Ben Vroom
Door

Ben Vroom

op 23 Apr 2021

De plastic soup surfer ontbreekt nog. Www.plasticsoupsurfer.org

Jelrik Stevens
Door

Jelrik Stevens

op 25 Apr 2021

Hoi Ben,Cool! Nu je het zegt: ik herken deze naam wel. Ik ga hem deze dagen ergens toevoegen. Thanks!Groetjes Jelrik

Reactie plaatsen