Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Is de plastic soep jouw probleem?

Is de plastic soep jouw probleem?

Vanaf 1920 is de productie van plastic sterk toegenomen. Sinds de ontdekking dat plastic van aardolie gemaakt kon worden is het vandaag de dag niet meer uit onze levens weg te denken. Kijk om je heen en je ziet hoogstwaarschijnlijk plastic. Dit kunnen versieringen in de woonkamer zijn, verpakkingen voor voedsel of plastic ter bescherming van producten.

Voor de mens is plastic belangrijk geworden om voedsel langer te kunnen bewaren en producten veilig te transporteren. Een geweldige uitvinding, toch?

Het praktisch nut voor de mens. Helaas heeft het praktisch nut bijwerkingen. Plastic vervuilt de aarde en dat mogen we niet onderschatten. Het gaat in de toekomst (die dichter bij ons ligt dan we denken) problemen opleveren voor het leven op aarde.

Ga op reis, maar wees je bewust van de plastic soep.

Daar lig je dan. Op een prachtig strand in Azië. Misschien steek je straks de oceaan over of ga je duiken om het onderwaterleven van de aarde te bewonderen. Je luistert naar de gevolgen en beeld je in hoe mooi de oceaan is. Al die kleuren, al die grote dieren en wat te denken van grote oppervlaktes koraalrif?

Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar vredig op het strand ligt of aan het duiken bent, daar worden oceanen en het leven in de oceanen bedreigd door de plastic soep en klimaatveranderingen. En waarvoor? Waarom worden dieren in de oceaan bedreigd voor onze behoeften?

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

Is de plastic soep jouw probleem?

Reizen en plastic: het verband

Inderdaad, ja. Wij zijn een reisplatform. We houden ervan. Het liefst doen we het elke dag en kunnen we alles op de wereld zien.

Als je veel hebt gereisd, dan weet je waarschijnlijk goed dat zwerfafval een groot probleem is voor veel landen op de wereld. Soms kom je op stranden die vol liggen met plastic afval. En als je ergens in Azië in een trein hebt gezeten en al het afval naast het spoor ziet liggen, dan wordt je goed geconfronteerd met het probleem.

Waarom zeg ik dit? Je bent een reiziger. Je bent te gast in een land. En waarschijnlijk heb je plastic bij je. Wil je er alsjeblieft voor zorgen dat je hier goed mee omgaat? Dump het niet in de natuur. Heb respect voor de omgeving, de natuur en de lokale bevolking.

Is de plastic soep jouw probleem?

Veel problemen op de wereld lijken een ver van ons bed show. Bij reclames over mishandelde dieren of de armoede in Afrikaanse landen hebben we het gevoel dat onze invloed op veranderingen ver weg liggen.

Dat geldt ook voor plastic. We horen, vinden en zien van alles, maar we doen er gemiddeld weinig mee. We begrijpen het probleem, maar we voelen het niet. We gaan de volgende dag weer uit bed om ons gedrag niet tot nauwelijks aan te passen. Dat hoeven we onszelf niet te verwijten, maar we moeten wel tot deze ingeving komen.

Is het plastic op de wereld een ver van ons bed show of is het globale probleem ook jouw probleem?

Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Ja, het plastic probleem is ook jouw probleem, net als van alle andere mensen op de wereld. Maar dat iets jouw probleem is betekent niet dat je meteen invloed kunt uitoefenen.

Dat is enerzijds zorgwekkend, maar anderzijds een hoopgevende invalshoek.

Waarom is de plastic soep jouw probleem?

Plastic vergaat niet, maar gaat wel kapot. Grote stukken plastic worden microplastics en microplastics worden nano-plastics. Via de bodem, de lucht en de oceaan tasten we het ecosysteem van de aarde aan.

Belangrijke organismen in de oceaan worden op deze manier met uitsterven bedreigd. Zo is fytoplankton verantwoordelijk voor 70% zuurstof op onze wereld, maar komen ze in gevaar vanwege de plastic soep die de mens veroorzaakt. Fytoplankton heeft veel zonlicht nodig, maar de plastic soep houdt de zonnestralen tegen waardoor het fytoplankton nooit kan bereiken.

Onze bodem begint een plamuur van microplastic te worden waardoor zuurstof en water de wortels van planten moeilijk kunnen bereiken. Vissen eten het plastic op die wij vervolgens vangen om het op te eten (niet wetende dat we in principe vis met plastic op ons bord hebben liggen) en microplastic zweeft in de lucht terwijl mensen en dieren het inademen en dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

De gevolgen van plastic zijn groot. Het gaat invloed hebben op alle mensen, planten en dieren. Belangrijke dieren die het ecosysteem in gang houden en waar de mens afhankelijk van is worden bedreigd door overtollig plastic. Net als de bodem waar wij onze voeding uit moeten halen.

Alle mensen (inclusief jij en ik) en dieren gaan de gevolgen van de plastic soep meemaken als er geen drastische veranderingen worden gemaakt. En daarmee is het dus ook jouw probleem.

Is de plastic soep jouw probleem?

Wie moet de plastic soep oplossen?

Grote bedrijven en regeringen erkennen het probleem, maar doen er nog te weinig mee. Vervuilende bedrijven praten hun eigen schuld tegen en zeggen dat de consument verantwoordelijk is voor de plastic soep. Zij stellen dat zij als bedrijf ”enkel aan de vraag van de consument willen voldoen”. Enerzijds is dat mooi praten, anderzijds laat dat ook meteen de verantwoordelijkheid van de regering zien.

De regering is in feite het middelpunt tussen de producerende en vervuilende bedrijven en de burger. Produceren bedrijven produceren op basis van de vraag van de consument, maar de burger wordt daarentegen ook gedwongen om producten te kopen die in plastic zijn verpakt. Het is praktisch onmogelijk om plastic-vrij boodschappen te doen. Het effect is dus minimaal om iemand te motiveren om hun plastic footprint te verkleinen.

Laat ik vooropstellen dat het verkleinen van jouw plastic footprint altijd belangrijk is. Een duurzame levensstijl, of het nu over plastic, duurzaam reizen of vleesconsumptie gaat is belangrijker dan je denkt. Maar het effect is te klein als je in een jaar minder gaat vliegen, terwijl de 10 grootste vliegvelden in een jaar alleen maar blijven groeien.

Of dat jij een plastic zak in de supermarkt bespaart, terwijl op hetzelfde moment wereldwijd 1000 nieuwe plastic tassen worden geproduceerd. Wij dragen als burger zeker bij aan de oplossingen tegen klimaatverandering (en dus de plastic soep), maar de meest effectieve oplossing ligt bij bedrijven die de productie van plastic mogelijk maakt, vervuilende bedrijven als Coca-Cola en Unilever die wereldwijd hun producten in plastic verkopen en regeringen die daadkrachtige beslissingen maken door sancties op te leggen en bedrijven te belasten.

Wat kan jij doen tegen de plastic soep?

Het moraal van mijn verhaal.

Waarschijnlijk wil je een steentje bijdragen aan de wereld en helpen in de strijd tegen de plastic soep. Ik geloof dat vooral grote partijen de grootste veranderingen kunnen maken.

Maar dat betekent niet dat jij geen rol van betekenis hebt. Jouw duurzame levensstijl is belangrijk voor de aarde.

  • Je draagt minimaal bij aan het verschonen van de oceanen.
  • Je vergroot het menselijk collectief door vanuit jouw idealen te leven en jouw idealen uit te spreken.
  • Je laat de wereld op een respectvolle manier achter.

Ga bewust boodschappen doen en koop zo min mogelijk plastic in, sluit je aan bij een organisatie als de Plastic Soup Foundation, verbreed je kennis over de plastic soep en klimaatverandering, praat met mensen over de problemen op aarde en neem een tas mee die je kunt hergebruiken als je gaat winkelen.

Doe alles vanuit het principe dat je de aarde wilt helpen en vertrouw vervolgens op het menselijk collectief dat regeringen en andere overkoepelende bedrijven in beweging gaat zetten.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!