Is de plastic soep jouw probleem?

Vanaf het jaar 1920 is de productie van plastic enorm toegenomen. Sinds de ontdekking dat plastic van aardolie gemaakt kon worden is het vandaag de dag niet meer uit onze levens weg te denken. Kijk om je heen en je ziet hoogstwaarschijnlijk plastic. Dit kunnen versieringen in de woonkamer zijn, verpakkingen voor voedsel of plastic ter bescherming van producten.

Voor de mens is plastic belangrijk geworden om voedsel langer te kunnen bewaren en producten veilig te transporteren. Een geweldige uitvinding, toch?

Niet echt dus! Het praktisch nut voor de mens is geweldig maar de aarde en de dieren denken hier anders over. Plastic vervuilt de aarde en ja, er vervuilen wel meer dingen de aarde. Toch mogen we de gevaren van plastic niet onderschatten. Het gaat in de toekomst (die dichter bij ons ligt dan wij denken) problemen opleveren voor het leven op onze wereldbol.

Veel problemen op de wereld lijken een ver van ons bed show. Bij reclames over mishandelde dieren of de armoede in Afrikaanse landen worden we niet altijd geraakt omdat we het gevoel hebben dat het heel ver van onze werkelijkheid ligt. We hebben het idee dat onze invloed op veranderingen ver weg liggen.

Dat geldt ook voor plastic. We horen, vinden en zien van alles, maar we doen er gemiddeld weinig mee. We begrijpen het probleem, maar we voelen het niet. We gaan de volgende dag weer uit bed om ons gedrag niet tot nauwelijks aan te passen. Dat hoeven we onszelf an sich niet te verwijten, maar we moeten wel tot deze ingeving komen.

Is het plastic op de wereld een ver van ons bed show of is het globale probleem ook jouw probleem?

Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Ja, het plastic probleem is ook jouw probleem, net als van alle andere levende wezens die hier invloed op hebben. Maar dat iets jouw probleem is betekent niet dat jij veel invloed kunt uitoefenen op het probleem. Dat is enerzijds zorgwekkend, maar anderzijds een hoopgevende invalshoek.

Waarom is het plastic probleem jouw probleem?

Plastic vergaat niet maar gaat wel kapot. Grote stukken plastic worden microplastic en microplastics worden nano-plastics. Via de bodem, de lucht en de oceaan tasten we het ecosysteem van de aarde aan.

Belangrijke organismen in de oceaan worden op deze manier met uitsterven bedreigd. Zo is fytoplankton verantwoordelijk voor 70% zuurstof op onze wereld, maar komen ze in gevaar vanwege de plastic soep die de mens heeft veroorzaakt. Fytoplankton heeft veel zonlicht nodig maar de plastic soep houdt de zonnestralen tegen zodat het fytoplankton nooit kan bereiken. Dat is één van de vele voorbeelden.

Onze bodem begint een plamuur van microplastic te worden waardoor zuurstof en water de wortels van planten moeilijk kan bereiken. Vissen eten het plastic op die wij vervolgens vangen om het op te eten (niet wetende dat we in principe vis met plastic op ons bord hebben liggen) en microplastic zweeft in de lucht terwijl mensen en dieren het inademen en dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen.

Nou, goed.. er zijn tig redenen te noemen waarom plastic slecht is voor het milieu. Het is dusdanig slecht dat het invloed gaat hebben op de levens van mensen en andere dieren. Belangrijke dieren die het ecosysteem in gang houden en waar de mens afhankelijk van is worden bedreigd door overtollig plastic. Net als de bodem waar wij onze voeding uit moeten halen en daarmee kunnen we stellen dat het plastic probleem óók jouw probleem is.

Alle mensen (inclusief jij en ik) en dieren gaan de gevolgen van de plastic soep meemaken als er geen drastische veranderingen worden gemaakt.

Grote bedrijven en regeringen zijn een kei in het verleggen van problemen rondom klimaatverandering. Vervuilende bedrijven praten hun eigen schuld tegen en zeggen dat de consument verantwoordelijk is voor de plastic soep. Zij stellen dat zij als bedrijf ”enkel aan de vraag van de consument willen voldoen”. Enerzijds is dat mooi praten, anderzijds laat dat ook meteen de verantwoordelijkheid van de regering zien.

De regering is in feite het middelpunt tussen de producerende en vervuilende bedrijven en de burger. Produceren bedrijven produceren op basis van de vraag van de consument, maar de burger wordt daarentegen ook gedwongen om producten te kopen die in plastic zijn verpakt. Het is praktisch onmogelijk om plastic-vrij boodschappen te doen. Het effect is dus minimaal om de burger te motiveren om hun plastic footprint te verkleinen.

Laat ik vooropstellen dat het verkleinen van jouw plastic footprint geen complete onzin is. Integendeel! Het is hartstikke belangrijk. Het is samen met vele andere oplossingen een onderdeel om de plastic soep tegen te werken. Een duurzame levensstijl, of het nu over plastic, vleesconsumptie of vlieggedrag gaat is belangrijker dan je denkt. Maar het effect is te minimaal als jij in een jaar minder gaat vliegen, terwijl de 10 grootste vliegvelden in een jaar alleen maar groeien.

Of dat jij een plastic zak in de supermarkt bespaart, terwijl op hetzelfde moment wereldwijd 1000 nieuwe plastic tassen worden geproduceerd. Wij dragen als burger zeker bij aan de oplossingen tegen klimaatverandering (en dus de plastic soep), maar de meest effectieve oplossing ligt bij bedrijven die de productie van plastic mogelijk maakt, vervuilende bedrijven als Coca-Cola en Unilever die wereldwijd hun producten in plastic verkopen en regeringen die daadkrachtige beslissingen maken door sancties op te leggen en bedrijven te belasten.

Lees ook:
Wat zijn de oplossingen voor de plastic soep?

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Het moraal van mijn verhaal.

Waarschijnlijk wil je bijdragen aan de oplossingen van de plastic soep. Ik geloof dat de meest drastische veranderingen bij de grote partijen moet liggen. Grote partijen zijn dus, zoals eerder beschreven, regeringen, bedrijven die plasticproductie mogelijk maken, et cetera. Zij gaan de meeste invloed uitoefenen in het tegenwerken van de plastic soep.

Maar dat betekent niet dat jij geen rol van betekenis hebt. Jouw duurzame levensstijl is belangrijk voor de aarde.

  • Je draagt minimaal bij aan het verschonen van de oceanen.
  • Je vergroot het menselijk collectief door vanuit jouw idealen te leven en jouw idealen uit te spreken.
  • Je laat de wereld op een respectvolle manier achter als het moment daar is.

Ga bewust boodschappen doen en koop zo min mogelijk plastic in, sluit je aan bij een organisatie als de Plastic Soup Foundation, verbreed je kennis over de plastic soep en klimaatverandering, praat met mensen over de problemen op aarde, neem een tas mee die je kunt hergebruiken als je gaat winkelen. Doe alles vanuit het principe dat je de aarde wilt helpen en vertrouw vervolgens op het menselijk collectief dat regeringen en andere overkoepelende bedrijven in beweging gaat zetten.

Lees ook:
5 manieren om minder plastic te gebruiken

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen