Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Waar komen de meeste ontbossingen voor op aarde?

Waar komen de meeste ontbossingen voor op aarde?

Grootschalige ontbossingen zijn een probleem voor de leefbaarheid op aarde. Veel mensen weten alleen niet waarom. En dat snap ik wel. Ook ik weet niet alle details. Toch hoop ik wel anderen mensen (en mijzelf) bewust te maken wat er dagelijks op de wereld speelt. Dat is belangrijk!

Want ik ben reisliefhebber en het liefst wil ik alles op de wereld zien. Maar ik vind het wel belangrijk om mensen bewust te maken dat de mogelijkheden niet oneindig zijn en dat hetgeen wat we zo bewonderen elke dag wordt bedreigd.

Dus, ontbossingen. Daar gaan we het even over hebben. Als we praten over de problemen van ontbossingen, dan hebben we het in principe over bomen uit oeroude regenwouden op de wereld. De biodiversiteit van deze regenwouden zijn enorm belangrijk en door het kappen van bomen lopen alle dieren en planten (en dus de biodiversiteit) gevaar.

Regenwouden moeten plaats maken voor commerciële palmolie-, pijnboom- of sojaplantages, mijnbouw, veeteelt en andere commerciële doeleinden.

Ga op reis, maar wees je bewust van ontbossingen.

Je gaat reizen en je wandelt door een prachtig bos in de Franse Alpen, in Azië of in Australië. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk geniet je van de natuur. Van de kleuren, de geuren en de geluiden. Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar in een vredig bos wandelt worden andere bossen gekapt. Elke dag weer. Hetgeen waar jij zo’n liefhebber van bent wordt bedreigd. En waarvoor? Mensen worden er rijk van en de producten die we door ontbossingen terugkrijgen hebben geen toegevoegde waarde voor onze gezondheid.

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

Waar komen de meeste ontbossingen voor op aarde?

In welke regenwouden vinden de grootste ontbossingen plaats?

In dit blog ga ik je in het kort informeren waar de meeste ontbossingen plaatsvinden. Al deze gebieden worden serieus bedreigd.

De meeste ontbossingen vinden plaats in:

  • Midden-Amerika, zoals in Honduras, Nicaragua, Panama en de Caribische landen/eilanden.
  • Het Amazonegebied, zoals in Brazilië, Bolivia, Guyana, Venezuela en Colombia.
  • Midden-Afrika, zoals in Nigeria, Congo- Kinshasa, Kameroen, Ghana, Ivoorkust en ook op Madagaskar.
  • Zuidoost-Azië, zoals in Indonesië, Filipijnen, Thailand, Vietnam en Maleisië.

Ontbossingen in Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika zijn de meeste ontbossingen in het Amazonegebied. Het Amazonegebied is een gebied dat zicht uitstrekt over 9 landen:

  • Brazilië.
  • Peru.
  • Colombia.
  • Venezuela.
  • Bolivia.
  • Guyana.
  • Suriname.
  • Ecuador.
  • Frans- Guyana.

Het Amazonegebied is met 7,7 miljoen vierkante kilometer het grootste regenwoud op aarde. Het is helaas ook het meest bedreigde regenwoud op aarde. Elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos en meer dan 27% van het Amazoneregenwoud is ontbost. En dat terwijl het Amazoneregenwoud erg belangrijk is voor de leefbaarheid op aarde.

Naast het Amazonegebied vinden er in Zuid-Amerika ook ontbossingen plaats in de savannes van Cerrado in Brazilië en Gran Chaco in Argentinië en Paraguay.

Ontbossingen in Midden-Amerika

In Midden-Amerika vinden ontbossingen plaats in 7 landen:

  • Belize.
  • Costa Rica.
  • El Salvador.
  • Guatemala.
  • Honduras.
  • Nicaragua.
  • Panama.

Uit een rapport van State of the Worlds Forests blijkt dat Midden-Amerika tussen 2000 en 2010 1,19% bos is kwijtgeraakt. In 10 jaar tijd kromp het gebied van 21,9 miljoen hectare naar 19,4 miljoen hectare.

Men maakt zich zorgen over ontbossingen in het Carara National Park: een biodivers gebied in Costa Rica. Ook op de Caribische hellingen van Nicaragua worden veel bomen gekapt. In Midden-Amerika worden bossen vooral gekapt voor landbouwdoeleinden.

Toch zijn er ook goede ontwikkelingen in Midden-Amerika gaande. In 1999 hebben International Tree Fund (ITF) en Arbofilia (beide een lokale natuurbeschermingsorganisatie) plannen gemaakt voor herbebossing van gebieden in Midden-Amerika. Inmiddels is 65 hectare grond hersteld en zijn diersoorten als de jaguar, de ara’s en de kapucijnapen teruggekeerd.

Waar komen de meeste ontbossingen voor op aarde?

Ontbossingen in Midden-Afrika

Op het Afrikaanse continent hebben voornamelijk het Kongobekken het zwaar te verduren. Het Kongobekken is na het Amazoneregenwoud het grootste regenwoud op aarde. Het regenwoud strekt zich uit over 6 landen:

  • Kameroen.
  • Gabon.
  • Equatoriaal Guinea.
  • Centraal Afrikaans Republiek.
  • Congo- Kinshasa.
  • Congo- Brazzaville.

Een Amerikaans onderzoek geeft aan dat het Kongobekken over 80 jaar volledig is ontbost als de ontbossingen in dit tempo blijven plaatsvinden. Elk jaar verdwijnt er ruim 3,9 miljoen hectare bos. Dat is een vijfde deel van Nederland.

Ook in West-Afrika in de landen Ivoorkust en Ghana worden bomen gekapt zodat hier cacaoplantages gebouwd kunnen worden.

Ook in Afrika zitten ze gelukkig niet stil. Zo worden ontbossingen via een satellietsysteem afgeremd. Regeringen en lokale organisaties krijgen via dit systeem een melding zodat er ingegrepen kan worden.

Ontbossingen in Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië heeft veel levendige regenwouden die helaas ook worden bedreigd door grootschalige ontbossingen.

Deze ontbossingen vinden plaats in:

  • Cambodja.
  • Laos.
  • Myanmar.
  • Indonesië.
  • Maleisië.
  • Thailand.
  • Vietnam.
  • Filipijnen.

Vooral op Sumatra en Borneo (eilanden van Indonesië) vinden de meeste ontbossingen plaats. Hier is in 13 jaar tijd de oppervlakte van België 14 keer ontbost.

Over heel Zuidoost-Azië is er tussen 2000 en 2014 29,3 miljoen hectare bos verloren gegaan.

In Azië moeten regenwouden plaats maken voor palmolieplantages. De dieren worden hier door ontbossingen bedreigd. Prachtige diersoorten als de tijger, de olifant, de neushoorn en de orang-oetan zijn in de toekomst mogelijk niet meer op onze aarde te vinden.

Waar komen de meeste ontbossingen voor op aarde?

Ontbossingen in Australië

In Australië en Tasmanië vinden ook ontbossingen plaats. Veel gebieden zijn verwoest door grote bosbranden in het oosten van het land. Sommige bosbranden vinden op een natuurlijke wijze plaats, maar veel bosbranden worden ook veroorzaakt door de mens.

Klimaatverandering is een oorzaak van bosbranden, maar ook ontbossingen zijn een grote boosdoener. Een uitgedund regenwoud is gevoeliger voor brand vanwege de droge grond.

In Oost-Australië zijn illegale ontbossingen plaats. Deze gebieden worden vervolgens gebruikt voor de landbouw. De bomen worden gekapt, het gebied raakt uitgedroogd en wordt vervolgens in brand gestoken zodat de vruchtbaarheid van de grond toeneemt.

Eucalyptusbossen

Australië is ook rijk aan eucalyptusbossen. Helaas worden ook deze bossen ontbost. Dit is een serieuze bedreiging voor de koala’s. Koala’s leven van de bladeren in een eucalyptusbos. Ook koala’s worden met uitsterven bedreigd.

Er is ook hoopgevend nieuws! In Australië zijn preventiemaatregelen bedacht voor natuurlijke ecosystemen. 16% van Australische bossen worden beschermd onder het National Reserve System.

Ontbossingen in Europa en Noord-Amerika

Ten opzichte van Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, Australië en Afrika worden er in Europa en Noord- Amerika minder bossen gekapt. In Europa worden de meeste bomen gekapt in het noorden van Finland en Zweden, in de Baltische staten (Estland, Letland en Litouwen) en op het Iberische schiereiland (Spanje en Portugal). In Noord- Amerika vinden vooral ontbossingen in Canada plaats.

Zijn Europese landen dan nergens schuldig aan? Ook al worden er in Europa relatief weinig bossen ontbost, toch kunnen veel Europese landen zich schuldig maken aan de import van producten die de oorzaak zijn van wereldwijde ontbossingen. Denk aan producten als vlees, soja, palmolie, cacao en producten die van hout worden gemaakt. De Europese Unie is over de hele wereld topimporteur van deze producten.

Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!