Waarom is het Amazonegebied belangrijk op aarde?

In het Amazoneregenwoud in Zuid- Amerika worden elke minuut bomen gekapt in een gebied ter grootte van 40 voetbalvelden. Elk jaar verdwijnt er 6,5 miljoen hectare natuurlijk bos en meer dan 27% van het Amazoneregenwoud heeft geen bos meer. Er zijn veel te veel zorgwekkende feiten om op te noemen. Het Amazoneregenwoud en andere levendige regenwouden op aarde gaan verloren als we ontbossingen geen halt toe roepen.

En dat is een probleem! Bomen kappen lijkt misschien onschuldig, maar dat is het allesbehalve. Voornamelijk regenwouden zijn ongelofelijk belangrijk voor het leven op aarde. Helaas hebben we veel te veel commerciële labels aan regenwouden gegeven en zijn we verbinding met de natuur verloren gegaan. Financiële groei vinden we belangrijker dan een leefbare aarde. En dat is zorgwekkend.

Maar waarom zijn regenwouden belangrijk voor het leven op aarde? En wat maakt het Amazoneregenwoud zo bijzonder onder alle andere regenwouden? In deze blog geef ik in het kort antwoord op deze vragen.

Het Amazonegebied is een regenwoud dat zich uitstrekt over 9 landen:

  • Brazilië
  • Colombia
  • Venezuela
  • Bolivia
  • Guyana
  • Suriname
  • Ecuador
  • Peru
  • Frans- Guyana

Het regenwoud ligt voor het grootste deel binnen de landsgrenzen van Brazilië (voor 60%). Het gebied is met 7 miljoen vierkante meter bijna net zo groot als Australië en het is gemiddeld 27 graden Celsius in het regenwoud. In het gebied wonen naar schatting nog 60 volkeren volledig geïsoleerd van de moderne beschaving.

Helaas is het Amazoneregenwoud ook de dupe geworden van massale ontbossingen. Ongeveer 27% van het gebied is ontbost en vandaag de dag worden er nog steeds massaal bomen gekapt.

Waarom is het Amazonegebied belangrijk?

Het Amazonegebied heeft een belangrijke functie omdat het een hele hoge biodiversiteit heeft.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is onmisbaar voor de aarde. Zonder een kwalitatieve biodiversiteit is leven op aarde niet mogelijk. Je moet biodiversiteit zien als een wisselwerking tussen alle levende organismen op deze aarde. Het is de interactie tussen verschillende soorten dat leven op aarde mogelijk maakt. Ik geloof dat werkelijk alles en iedereen een functie heeft: de neushoorn, de giraffe, de mens, alle bomen, alle planten, het oceaanleven, insecten and so on. Werkelijk alles.

Alles wat leeft is nodig om de aarde in balans te houden. Om het leefbaar te houden voor alle soorten. En dat is exact waar biodiversiteit over gaat.

Je moet het zo zien:

  • Zonder planten is er geen zuurstof.
  • Zonder bijen en andere insecten zijn er geen gewassen en dus geen voedsel.
  • Zonder schimmels is er geen ontbinding van organische materialen.
  • Zonder natuurlijke vijanden zouden er binnen alle soorten overbevolkingen plaats vinden

De aarde is een geniaal systeem. De wisselwerking tussen de zon, water, zuurstof, dieren, planten, mensen, insecten, schimmels, bacteriën is werkelijk fascinerend te noemen en essentieel om de aarde leefbaar te houden.

Je begrijpt dus waarom het Amazonegebied samen met andere regenwouden erg belangrijk zijn voor de aarde.

Wat maakt het Amazonegebied biodivers?

Nergens anders ter wereld leven zoveel verschillende soorten dieren en insecten als in het Amazonegebied.

Zo groeien er in het Amazonegebied bijvoorbeeld:

  • 16.000 boomsoorten.
  • 2,5 miljoen insecten.
  • 40.000 plantensoorten.
  • 430 zoogdieren.
  • 1300 vogelsoorten.
  • 380 reptielen.
  • 400 amfibieën.
  • 3000 vissen.
  • Meer dan 3000 soorten fruit.
  • En dan hebben we de 30 miljoen mensen in het gebied nog niet meegerekend.

En daarmee zijn nog lang niet alle soorten in het Amazonegebied ontdekt.

Het Amazonegebied is dus één en al leven.

”De longen van de aarde”

Het Amazonegebied worden ook wel de ”longen van de aarde” genoemd. Zo’n 20% van het zuurstof over de hele aarde wordt door het Amazoneregenwoud geproduceerd.

Dat komt onderanderen omdat het Amazonegebied ontzettend belangrijk is tegen klimaatverandering. Alle miljarden bomen in het gebied nemen overmatig CO2 op waardoor de CO2 uitstoot wordt gebalanceerd.

Tenminste, als we zouden stoppen met massale CO2 uitstoot.

Maar hoe belangrijk het Amazoneregenwoud ook is voor het leven op aarde, toch brengen we het gebied in grote problemen.

Ongeveer 1 miljoen verschillende dier- en plantensoorten worden met uitsterven bedreigd en voor het grootste deel is de mens verantwoordelijk voor deze ontwikkelingen.

Het gebied, en andere levendige regenwouden, worden massaal gekapt voor palmolieplantages, mijnbouw, sojateelt, veeteelt en het hout van de bomen wordt gebruikt voor verschillende doeleinden.

Vanuit voornamelijk economische belangen (die voor de mens belangrijk zijn, maar voor de aarde geen enkele rol van betekenis hebben) vernietigen we ongerepte oerwouden die van onschatbare waarde zijn voor alles en iedereen dat leeft op aarde.

En dat vind ik zorgwekkend. Het is tijd om onze idealen uit te spreken. Hoe willen we met de aarde omgaan en hoe willen we de aarde achterlaten?

Waarom is het Amazonegebied belangrijk?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Sarisha
Door

Sarisha

op 10 Oct 2021

Wanneer heeft u dit geschreven?

Reactie plaatsen