Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Waarom worden er bomen gekapt in het Amazoneregenwoud?

Waarom worden er bomen gekapt in het Amazoneregenwoud?

Het Amazoneregenwoud is het grootste regenwoud op aarde. Het gebied is 7,7 miljoen km² en ligt verspreid over 9 landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana. In het regenwoud leven naar schatting 100 miljoen insectensoorten, honderduizenden plantensoorten en 2000 soorten vogels en zoogdieren.

Helaas word het Amazonegebied al jaren bedreigd. Voornamelijk ontbossing is de grootste bedreiging. Naar schatting is 20% van het regenwoud verdwenen door ontbossing. Dit is een bedreiging voor de biodiversiteit, omdat deze wordt ontregeld en zelfs uitgeroeid kan raken.

Ontbossing heeft grote gevolgen en is niet alleen een bedreiging voor het Amazoneregenwoud. Ook het regenwoud in het Kongobekken, de tropische regenwouden in Nieuw- Guinea, de tropische regenwouden in Borneo en andere belangrijke regenwouden worden bedreigd door de houtkap.

Waarom kappen we bomen als we weten dat het een bedreiging is voor het leven op aarde? Niet alleen de biodiversiteit van het gebied wordt bedreigd, ook de mensen op aarde worden de dupe van wereldwijde ontbossingen.

Ga op reis, maar wees je bewust van ontbossingen.

Je gaat reizen en je wandelt door een prachtig bos in de Franse Alpen, in Azië of in Australië. Kijk eens om je heen. Waarschijnlijk geniet je van de natuur. Van de kleuren, de geuren en de geluiden. Je bent liefhebber van de wereld. Je begrijpt hoe wonderbaarlijk het is om hier te zijn. Hoe wonderbaarlijk de aarde is.

De aarde is zó mooi. Maar terwijl je daar in een vredig bos wandelt worden andere bossen gekapt. Elke dag weer. Hetgeen waar jij zo’n liefhebber van bent wordt bedreigd. En waarvoor? Mensen worden er rijk van en de producten die we door ontbossingen terugkrijgen hebben geen toegevoegde waarde voor onze gezondheid.

Denk er eens over na. Wees je er gewoon bewust van. Ook al kun je niet meteen een helpende hand bieden.

Waarom vinden er ontbossingen plaats?

Je kunt vinden wat je wilt als we het over klimaatverandering hebben. Toch kunnen we er niet omheen dat er negatieve ontwikkelingen plaats vinden vanwege de menselijke verslaving aan economische groei. Dat is bij ontbossingen geen uitzondering.

Bomen worden gekapt om geld te verdienen aan het hout van de bomen of aan de grond waar de bomen jaren hebben gestaan.

Ontbossing voor soja

Regenwouden worden gekapt en moeten plaats maken voor commerciële sojaplantages. Veel sojaplantages worden gebouwd om soja te verwerken in veevoer. Veevoer is eten dat door dieren wordt geconsumeerd en later als stuk vlees in de supermarkt beland.

Daarnaast wordt soja ook gebruikt in sauzen en snacks en zelfs in producten als zeep en biobrandstof.

Waarom worden er bomen gekapt in het Amazoneregenwoud?

Ontbossing voor palmolie

Op ontboste gebieden worden ook palmolieplantages gebouwd. Palmolie vinden we terug in veel producten, denk aan pindakaas, chocoladepasta, melkpoeder, boter, koekjes, pizza, sausen en chips. Palmolie zit ook in verzorgingsproducten als lippenstift, shampoo, zeep en wasmiddel verwerkt. Daarnaast wordt palmolie gebruikt om biodiesel voor de auto te maken.

Ook bij het bouwen van palmolieplantages hebben we te maken met economische belangen. Pindakaas of chocoladepasta is erg lekker, maar of iets lekker is ja of nee is in mijn ogen van onderschikt belang ten opzichte van hoe we met de aarde omgaan.

Palmolie is niet essentieel voor de gezondheid van de mens. Palmolie kan ook vervangen worden door andere soorten oliën.

Ontbossing voor veeteelt en landbouw

Ook veeteelt is een oorzaak van ontbossing. Veeteelt is het houden van vee zodat men melk, vlees, eieren of bont kan krijgen. De grond van het regenwoud is gunstig voor veeteelt dankzij de lage vorst en de regelmatige regenval.

Naar schatting is tussen 1990 en 2003 het vee in het Amazonegebied gestegen van 26,2 miljoen naar 64 miljoen. Dat was in 13 jaar tijd een groei van 140%. Meer dan 60% van het land dat vrijkomt door ontbossing wordt later gebruikt als weide voor vee.

Ontbossing voor papier

Ook al leven we in een digitaal tijdperk, de vraag naar papier blijft groeien. 1 op de 3 gekapte bomen worden verwerkt tot pulp, waarmee uiteindelijk papier gemaakt kan worden. De meeste houtkap dat voor papier wordt gebruikt is tegen de nationale wetgeving.

Ontbossing voor mijnbouw

Het Amazonegebied wordt ontbost voor de zoektocht naar waardevolle grondstoffen, zoals koper, tin, goud, ijzer, nikkel, bauxiet, mangaan en andere grondstoffen.

Wat zijn de gevolgen van ontbossing?

Ontbossingen zijn een groot probleem.

  • Door ontbossingen zijn er geen bomen meer die de CO2 uitstoot kunnen neutraliseren.
  • Inheemse bevolkingen worden uit regenwouden weggejaagd door modernisering.
  • Dieren worden weggejaagd en uiteindelijk tot uitsterven bedreigd.
  • De biodiversiteit om de aarde in balans te houden wordt verstoord.
Yelr: jouw basecamp voor gruwelijke outdoorinspiratie

Het verhaal van yelr

Wij houden van reizen en van outdoor. Het liefst reizen we de hele wereld rond en ontdekken we de mooiste landschappen en de meest inspirerende culturen. Toch zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen maar van de aarde mag nemen. Je moet haar ook iets teruggeven.

Dat begint in onze ogen met bewustwording. Je mag al het mooie van reizen aanschouwen en de natuur en de mens bewonderen. Toch moet je ook de andere kant van het verhaal onder ogen zien. Dat wat we samen bewonderen, wordt op veel plekken in de wereld helaas ook misbruikt.

Daarom schrijven we hierover. We willen naast alle pracht en praal van de wereld ook verontrustende stukken laten zien en op deze manier de bewustwording over je levensstijl en je reisgedrag vergroten.

Wil je je bewustwording verder vergroten?

We hebben nog meer blogs geschreven die je kunnen informeren en je bewustwording kunnen vergroten. Dat is belangrijk, vinden wij.

Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Jelrik Stevens
Jelrik Stevens
Ik ben nieuwsgierig naar het potentieel van mijn leven en zoek deze graag op door mijn eigen grenzen te verleggen. Deze ervaringen deel ik met mensen die ook nieuwsgierig zijn naar zijn of haar potentieel in dit leven.
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang inspiratie om het potentieel uit jezelf te halen.
Reisblogger worden voor yelr
Schrijf direct

Word reisblogger voor yelr

Volg yelr op Instagram
@yelr.nl

Volg yelr op Instagram

Doe de test!

Hoe avontuurlijk ben jij?

yelr.nl plaatst cookies om jouw ervaring op deze website te optimaliseren.

Hoe avontuurlijk ben jij?

Ontdek het in de avontuurlijkheidstest van yelr!