Waarom worden er bomen gekapt in het Amazoneregenwoud?

Waarom worden er bomen gekapt in het Amazoneregenwoud?

Het Amazonegebied is het grootste regenwoud op aarde. Het gebied is 7,7 miljoen km² en ligt verspreid over 9 landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana. In het regenwoud leven naar schatting 100 miljoen insectensoorten, honderduizenden plantensoorten en 2000 soorten vogels en zoogdieren. We kunnen stellen dat het regenwoud een magisch paradijs met een fascinerende biodiversiteit is.

Helaas word het Amazonegebied al jaren bedreigd. Voornamelijk ontbossing is de allergrootste bedreiging. Naar schatting is 20% van het regenwoud verdwenen door ontbossing. Dit is een bedreiging voor de biodiversiteit, omdat deze wordt ontregeld en zelfs uitgeroeid kan raken. Ontbossing is niet alleen een bedreiging voor het Amazoneregenwoud. Ook het regenwoud in het Kongobekken, de tropische regenwouden in Nieuw- Guinea, de tropische regenwouden in Borneo en andere belangrijke regenwouden worden bedreigd door de houtkap.

Waarom kappen we bomen als we weten dat het een bedreiging is voor het leven op aarde? Niet alleen de biodiversiteit van het gebied wordt bedreigd, ook de mensen op aarde gaan last krijgen van ontbossingen als er niet op de rem wordt getrapt. De CO2 uitstoot neemt toe en bomen zijn belangrijk om CO2 op te nemen en om te zetten in zuurstof. Bomen zijn dus erg belangrijk. In deze blog lees je in het kort de redenen van massale houtkappen. Ik praat in het bijzonder over het Amazoneregenwoud, maar in principe is dat een samenvatting voor alle regenwouden op aarde.

Helaas, maar waar: als we het over klimaatverandering hebben, dan vinden de grootste veranderingen plaats vanwege de menselijke verslaving aan economische groei. Dat is bij ontbossingen geen uitzondering. Alle bomen worden gekapt om geld te verdienen aan het hout van de bomen of aan de grond waar de bomen jaren hebben gestaan. Onze drang naar economische groei moet stoppen om klimaatverandering tegen te gaan.

Ontbossing voor soja

Regenwouden worden gekapt en moeten plaats maken voor commerciële sojaplantages. Er heerst vaak een taboe op soja. Men zegt dat vegetariërs helemaal niet duurzaam leven, omdat vegetariërs soja eten en voor soja worden bomen gekapt in regenwouden en plantages gebouwd. Dit is echter een foutieve argumentatie. Ja, ook voor vegetariërs komt soja uit plantages op plekken wat vroeger oeroude regenwouden waren.

Echter, de meeste sojaplantages worden gebouwd om soja te verwerken in veevoer. Veevoer: eten dat door dieren wordt geconsumeerd en later als stuk vlees in de supermarkt terechtkomt. Daarmee kan nogmaals geconcludeerd worden dat vlees eten voor de smaakbeleving een geweldig product is, maar het verder vooral heel schadelijk is voor de aarde.  Naast het soja dat voor veevoer wordt gebruikt, wordt soja ook gebruikt in sauzen en snacks en zelfs in producten als zeep en biobrandstof.

Ontbossing voor palmolie

Naast sojaplantages moeten regenwouden ook plaats maken voor palmolieplantages. Palmolie vinden we terug in veel producten, denk aan pindakaas, chocoladepasta, melkpoeder, boter, koekjes, pizza, sausen en chips. Palmolie zit ook in verzorgingsproducten als lippenstift, shampoo, zeep en wasmiddel verwerkt. Daarnaast wordt palmolie gebruikt om biodiesel voor de auto te maken.

De grootste palmolieproducten zijn op dit moment Maleisië, Indonesië, Thailand, Colombia en Nigeria. Ook in landen als Ghana, Kameroen, Nigeria en veel andere Afrikaanse landen staan palmolieplantages. Ook bij het bouwen van palmolieplantages hebben we te maken met economische belangen. Pindakaas of chocoladepasta zijn misschien erg lekker, maar of iets lekker is ja of nee is in mijn ogen van onderschikt belang ten opzichte van hoe we met de aarde omgaan.

Palmolie is geen essentieel product voor de gezondheid van de mens. Palmolie kan ook vervangen worden door andere soorten olies of we zouden onze eetpatronen moeten veranderen en moeten begrijpen wat écht belangrijk is voor onze gezondheid en de aarde. Dat er grootschalige ontbossingen plaats vinden, inheemse bevolkingen worden weggejaagd, de aarde opwarmt en de biodiversiteit wordt vernield enkel en alleen voor het verbouwen van palmolie is in mijn ogen absurd.

Redenen van ontbossing

Ontbossing voor veeteelt en landbouw

Regenwouden worden ontbost zodat het plaats kan maken voor veeteelt. Veeteelt is het houden van vee zodat men melk, vlees, eieren of bont kan krijgen. De grond van het regenwoud is gunstig voor veeteelt dankzij de lage vorst en de regelmatige regenval.

Naar schatting is tussen 1990 en 2003 het vee in het Amazonegebied gestegen van 26,2 miljoen naar 64 miljoen. Dat was in 13 jaar tijd een groei van 140%.

Überhaupt is veeteelt een grote boosdoener in ontbossing. Meer dan 60% van het land dat vrijkomt door ontbossing wordt later gebruikt als weide voor vee. Wederom kunnen we ook hier concluderen, als we alleen over ontbossing praten, dat de wereldwijde en overmatige vleesconsumptie weinig goeds brengt. Door de vleesconsumptie moeten regenwouden plaats maken voor sojaplantages (zoals eerder beschreven) én veeteelt.

Ontbossing voor papier

Al leven wij in een digitale tijdperk, de vraag naar papier blijft groeien. 1 op de 3 gekapte bomen worden verwerkt tot pulp, waarmee uiteindelijk papier gemaakt kan worden. De meeste houtkap dat bijvoorbeeld voor papier wordt gebruikt is tegen de nationale wetgeving.

Ontbossing voor mijnbouw

Het Amazonegebied wordt ontbost voor de zoektocht naar waardevolle grondstoffen, zoals koper, tin, goud, ijzer, nikkel, bauxiet, mangaan en andere grondstoffen.

Ontbossingen zijn een groot probleem. Net als het overmatige vlieggedrag van de mens, de plastic soep and so on. Maar waarom is ontbossing een probleem?

  • De CO2 uitstoot kan door bomen niet geneutraliseerd worden als de bomen niet meer bestaan.
  • Inheemse bevolkingen uit regenwouden wereldwijd worden weggejaagd door de modernisering.
  • Dieren worden weggejaagd en uiteindelijk tot uitsterven bedreigd.
  • De belangrijke biodiversiteit om de aarde in balans te houden wordt verstoord.

Lees meer over de gevolgen:
Wat zijn de gevolgen van ontbossingen?

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
lucas
Door

lucas

op 14 Nov 2022

goed dat je dit schreef

Reactie plaatsen