Het is 08:00u in de morgen. Ik lig op mijn bed lekker te slapen en mijn wekker gaat af. Het is tijd om uit mijn bed te gaan. Of het nu voor mijn werk, school of voor een afspraak is, ik moest gisterenavond simpelweg mijn wekker om 08:00u zetten.
Na 1 of 2 keer op de snooze knop te hebben gedrukt ga ik hetgeen doen waar ik diep van binnen niet blij van word: ik ontgrendel mijn telefoon en lees al mijn ongelezen berichten, check even snel mijn Instagram en ik kijk of ik een nieuwe mail heb.
Ja, ook ik doe dit. En mijn gevoel zegt dat jij dit ook weleens doet of hebt gedaan. Desondanks weet ik dat ik deze gewoonte niet wil. En dat maakt het ook zo frustrerend. Want waarom doe je iets waarvan je weet dat je het niet wil?
In dit artikel geef ik jouw mijn gedachtegang over het gebruik van een telefoon in de vroege ochtend. Ik behandel mijn eigen vraagstukken en geef hier een passend antwoord op, op basis van mijn eigen kennis over dit onderwerp.
Waarom grijp ik automatisch naar mijn telefoon?
Continue je telefoon pakken, of het nu in de ochtend, avond of midden op de dag is, komt vaak voort uit 2 oorzaken:
- 1 | Een verslaving.
- 2 | Een gewoonte.
1 | Verslaafd aan de telefoon
Een verslaving is een zwaar oordeel, maar verslavingen zijn er in verschillende vormen en in verschillende gradaties. Je kunt namelijk verslaafd zijn voor alcohol en drugs, maar je kunt ook verslaafd zijn aan bepaald gedrag of aan sport. Om een voorbeeld te noemen.
Daarnaast kun je verslaving onderverdelen in gradaties. Zo heeft de ene verslaving meer invloed op jouw dagelijkse leven dan de andere verslaving. Het intensief gebruiken van je telefoon kun je als verslaving rekenen, maar heeft niet per direct invloed op jouw dagelijks leven.
Ben ik verslaafd? Zo ja, hoe ben ik verslaafd geraakt?
Als ik naar mijn eigen telefoongebruik kijk denk ik niet meteen aan een verslaving. Ik refereer een verslaving onbewust, waarschijnlijk omdat het maatschappelijk zo beoordeeld wordt, aan zwaar alcohol- of drugsgebruik of aan een gedragskenmerk zoals gokken.
Ik heb echter even de ‘’officiële’’ definitie van het woord verslaving opgezocht:
Een verslaving is een overweldigende behoefte aan en afhankelijkheid om een bepaald middel te gebruiken. Meestal is dit een substantie als drugs, alcohol of nicotine. Men kan ook verslaafd zijn aan eten, geneesmiddelen, koffie of snoep. Een verslaving kan psychisch en-of lichamelijk zijn.
Ik heb niet een bewuste overweldigende behoefte aan mijn telefoon, maar onbewust hebben we dat allemaal denk ik wel. We hebben allemaal een ernstige behoefte om regelmatig op onze telefoon te kijken. Want als we onze telefoon zijn vergeten of hem een dag niet bij ons hebben, dan missen we dit toestel erg snel.
2 | Een gewoonte
Naast een verslaving heb je ook gewoontes. Het is een gewoonte om mijn telefoon bij het wakker worden te ontgrendelen om er mijn social media op te checken. Een gewoonte is simpelweg een handeling waarvan het normaal is om deze uit te voeren. Je bent er aan gewend geraakt.
Een gewoonte kun je onderverdelen in 3 delen:
- 1) Een aansporing.
- 2) Een respons.
- 3) Een beloning.
De aansporing is de trigger om de telefoon te pakken. Dit kan een situatie zijn of een bepaald moment. De respons is het automatische gedrag die je uitvoert op de aansporing. En de beloning is iets wat je prettig vindt aan deze gewoonte, waardoor je het een volgende keer weer gaat herhalen.
Nou, voilà. Wat ik hier heb beschreven is geen hogere wiskunde. Ook al willen we er misschien niet aan geloven, maar onbewust hebben we allemaal een vorm van verslaving. En logischerwijs is de telefoon tegenwoordig onderdeel geworden van onze dagelijkse gewoontes.
Deze 2 punten zijn in ieder geval de reden waarom we in de ochtend, bij het wakker worden, meteen naar onze telefoon grijpen.
De vraag is nu:
Waarom kun je van deze gewoonte beter geen gewoonte meer maken? Ofwel: waarom is het beter om je telefoon in de ochtend te vermijden?
3 redenen om de telefoon s’ morgens te vermijden
Bij het brainstormen over deze redenen kwam ik op de volgende punten uit:
1 | Je begint de dag met iemand anders
Wanneer mijn wekker om 08:00u gaat en ik meteen social media open, begin ik de dag met het leven van iemand anders. Ik open namelijk mijn Instagram en ik zie dat een bepaald persoon een foto heeft geplaatst of iets in de ‘’story’’ heeft gedeeld.
Wanneer ik een foto zie van Piet heb ik hier onbewust een mening over, positief of negatief, en ik reflecteer de foto naar mijzelf. Dus bij het zien van de foto vind ik dat Piet een interessant leven leeft en ik niet. Ik word dus wakker en ik dompel mij meteen onder in een stressmoment.
Maar om heel eerlijk te zijn? Hoe interessant is het om in de vroege ochtend te zien dat Piet naar de bioscoop is geweest, een vakantie naar Marbella heeft geboekt of met een cocktail in zijn hand een foto plaatst vanuit Curaçao?
Ik geloof dat het veel interessanter is om de dag met jezelf te beginnen. En dat klinkt misschien saai, want soms zijn we niet anders gewend. Maar het heeft toch geen nut om meteen negativiteit op jezelf te reflecteren?
Tip!
Waarom maak je er geen gewoonte van om een wekker te zetten om, ik noem maar wat, 10:00u? Die wekker zet je zodat je weet dat je alles online mag zetten en je jouw Whatsapp, social media en jouw mail mag checken.
Dan blijf je tot 10:00u volledig offline om vervolgens de online wereld in te stappen? 🙂
2 | Je begint de dag met prikkels waar je geen invloed op hebt
Ik heb het geluk dat punt 2 een gewoonte is die ik mijzelf behoorlijk heb afgeleerd. Want stel, je wordt morgenvroeg om 08:00u wakker. Het eerste wat je doet is de app van het AD of de Telegraaf openen. Je leest dat er vannacht op de A28 een zwaar ongeluk heeft plaats gevonden.
Je wordt bij het lezen meteen geconfronteerd met negatieve prikkels. Je lichaam komt meteen in aanraking met het stresshormoon. En dat terwijl het een nieuwsitem is waar je geen invloed op hebt gehad. Je hebt niks aan deze situatie kunnen veranderen, maar toch zit het meteen in je lichamelijke systeem gebakken.
Ik ben zelf iemand die het nieuws vermijd. Ik kan huiverig zijn over hetgeen wat ze in het nieuws melden en ik vind het veel, maar dan ook écht veel te negatief. Helaas is dat de gang van zaken, want negatief nieuws trekt simpelweg bezoekers en de aandacht.
Het is toch zonde om je dag met deze informatie te starten? Het is toch veel waardevoller om je dag te starten met zaken waar je wél invloed op hebt? Zoals het bereiden van een gezond ontbijt of het trainen van je lichaam bij een vroege hardloopsessie.
3 | Is het aan te raden mijzelf te laten wekken door de telefoon?
Nee, eigenlijk niet. En ik zeg dat niet heel zelfverzekerd, want ik wek mijzelf op het moment van typen nog steeds met de telefoon. Maar ik wil hier op ten duur wel afstand van nemen. Ik geloof dat het beter is om jouw telefoon uit de slaapkamer te verbannen, dus ook de wekker.
Er zijn genoeg redenen te onderbouwen om de telefoon uit jouw slaapkamer te halen:
- Je vermindert de straling in de slaapkamer.
- Je wordt niet getriggerd om de telefoon te pakken als die niet naast je ligt of als je hem niet hoort
- En je kunt niet eindeloos op de snooze-knop drukken van de wekker op jouw telefoon.
Ik denk dat het beter is voor mijzelf om de telefoon uit mijn kamer te halen en hier een wekker voor aan te schaffen die geen verleiding oplevert naar andere prikkels en deze aan de andere kant van de slaapkamer te verplaatsen.
Snoozen is, zoals ik het heb onderzocht, geen gezonde gewoonte als je wakker wordt. Op het moment van wekken word je uit een diepe slaap gehaald. Hiermee gaat je lichaam meteen aan het werk om je voor te bereiden op een nieuwe dag.
Wanneer je 2, 3 of 4 keer gaat ‘’snoozen’’, dan verstoor je de natuurlijke cyclus. Dit komt omdat je weer ‘’eventjes’’ gaat slapen nadat je op de snooze knop hebt gedrukt, terwijl je lichaam bezig is om zichzelf voor te bereiden. Hierdoor raakt je lichaam in de war en kom je er veelal vermoeider van af dan wanneer je meteen uit je bed springt en de dag met volle energie begint.
Je wekker aan de andere kant van de kamer
Zodra je de wekker aan de andere kant van je kamer parkeert (en dit werkt, want ik heb dit persoonlijk getest), ben je genoodzaakt om uit je bed te springen en de wekker uit te zetten. Hierdoor is het gemakkelijker om naast je bed te blijven en je dag meteen te beginnen.
En daarnaast: wat is logischer? Tot 07:30u in een diepe slaap zitten om er vervolgens meteen uit te springen of om 07:00u je wekker zetten en te snoozen tot 07:30u?
Begin de dag simpelweg voor jezelf
Word wakker, stap uit bed, rek jezelf uit, ga in jouw eigen tempo naar het toilet, stap onder de douche, kijk wat wazig, verward en half slapend om je heen, ga ontbijten, zet een muziekje aan, laat de hond uit, haal een keer diep adem in de buitenlucht, drink je bak koffie of thee leeg..
..en stap daarna de grote, drukke, gehaaste online én offline wereld in.
Oh ja, ik heb nog iets..
Ik wou simpelweg meer over dit onderwerp weten. Ik kan mij ontzettend storen aan de vormen van telefoonverslaving en ik wil dat onder controle krijgen. Ik ben daarom eens gaan zoeken naar boeken die mij hier bij kunnen helpen.
Ik ben gestuit op het boek Ik maak het uit van Catherine Price. Zij geeft in handige stappen aan hoe je in 30 dagen van je verslaving af kunt komen. Ik kan heel eerlijk zeggen: ik heb mij niet exact aan die 30 dagen gehouden, maar ik ben er zeker van dat de challenge in het boek realistisch haalbaar is.
Voor mij waren bepaalde zinnen die zij heeft gebruikt grote eye-openers waar ik veel van heb geleerd.
”Heb je je ooit afgevraagd waarom alle social media-apps gratis zijn? Dat is niet omdat hun makers gedreven worden door een filantropische drang om de wereld selfies te helpen delen. Het is omdat wij eigenlijk niet de klanten zijn, en het sociale media-platform eigenlijk niet het product is. De adverteerders zijn de klanten. En het product dat wordt verkocht, is onze aandacht.”
Dit is één van de uitspraken waardoor je er op een andere manier tegen aan kan kijken en het is ook de reden dat ik je dit boek van harte kan aanbevelen!
Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.
Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.
Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.
Andere blogs die ik heb geschreven..
Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen: