Wat is bewustwording?

De wereld is enorm aan het veranderen. Meer dan ooit is klimaatverandering een fundamenteel vraagstuk geworden op aarde. De mens is veroorzaker van klimaatverandering maar de mens is ook het enige wezen dat klimaatverandering kan terugdraaien. Dat is enerzijds een zorgwekkende gedachten, maar anderzijds is het heel hoopgevend.

Het lijkt wel of er generaties zijn geboren die de urgentie van het probleem hebben ingezien. Steeds meer mensen zien het probleem en handelen naar een oplossing en dat is een hele mooie ontwikkeling. Dat maakt deze tijd heel chaotisch, maar anderzijds ook heel leerzaam en waardevol. Het is bijzonder om in deze tijd te mogen leven.

Bewust leven, duurzaamheid en bewustwording zijn begrippen die een paar jaar geleden amper in het woordenboek terug te vinden waren. Net als dat ik deze blog schrijf, worden er ongelofelijk veel websites en blogs gebouwd met de oproep om bewuster te leven. Mensen willen, net als ik, graag hun kijk op het leven delen en op deze manier bewustwording creëren.

Wat is bewustwording?

Bewustwording is op ongelofelijk veel manieren uit te leggen. Je kunt namelijk bewustwording krijgen over van alles en nog wat. Ik richt mij in deze blog in het kort op het krijgen van bewustwording over vraagstukken die met de aarde te maken hebben.

Bewustwording staat voor mij gelijk aan het besef krijgen wat er op de wereld speelt en handelen wat ten goede gaat aan het collectief.

Dit collectief bestaat uit alles wat de aarde in balans hoort te houden.

Bewustwording begrijpen is het begin om op de langere termijn bewuster te leven. Zonder bewustwording kun je niet bewust leven omdat je de urgentie niet ervaart. Het vergt energie om bewustwording te creëren en te begrijpen wat er nodig is. Pure bewustwording ontstaat als je het gaat voelen. De ontwikkelingen op aarde moeten iets met je doen en van daaruit kun je oprecht handelen.

Bewustwording: handelingen om de aarde in balans te houden

Waarom we in de loop der jaren onbewuster zijn geworden

Mensen zijn in tientallen jaren het geluk gaan zoeken buiten hun eigen lichaam. Een televisie, dure auto’s, een mooi huis, een mooie baan, veel geld, lekker eten en drinken, maar ook status en aanzien hebben voor ons bepaald of we gelukkig zijn in het leven. We leven in een luxe, bouwen een gezinsleven op en eigenlijk was de mens in de westerse landen niet meer tegen te houden.

Wat ontbrak ons nog aan een bevredigend leven?

In de afgelopen jaren is gebleken dat het geluk niet buiten ons lichaam te zoeken valt. Mensen worden depressief, krijgen een burn-out, hebben fysieke klachten, zijn verslaafd aan van alles en nog wat, vinden het lastig om geconfronteerd te worden met zichzelf en voelen een leegte. Het leek dat onze behoeftes werden vervuld maar eigenlijk geven ze heel veel leegte.

We wandelen ons ideaal altijd achterna zonder het vast te kunnen pakken. Dat komt omdat ons geluk extern voor ons wordt bepaald. We bepalen tegenwoordig niet meer ons eigen geluk. We nemen het initiatief niet meer over ons eigen leven. Daardoor zijn we ons niet meer bewust van ons gedrag en hetgeen wij achterlaten op de wereld.

Productie als oorzaak van onbewustwording

Onbewustwording is natuurlijk geen officieel woord, maar ik vond hem wel toepasselijk. Het is namelijk het tegenovergestelde van bewustwording. Het is precies hetgeen wat we niet moeten doen. Onze materialistische ”behoeftes” zijn de oorzaak van het uitputten van de aarde. We zijn nutteloze dingen gaan produceren die ten koste gaan van de aarde maar de mens op korte termijn wel een lichte vorm van geluk heeft gegeven.

Vrijwel alles dat geproduceerd wordt om ons geluk extern te bepalen hebben een negatieve invloed op de aarde.

  • Er wordt enorm veel vlees geproduceerd voor onze smaakbeleving.
  • Er worden enorm veel vluchten gemaakt voor onze behoefte aan reizen.
  • Er worden enorm veel bossen gekapt voor ons interieur in huis.
  • En er wordt enorm veel plastic geproduceerd om ons leven praktischer te maken.

Dit zijn slechts een paar elementen die de aarde uitputten. Hij raakt zijn grondstoffen kwijt, het wordt te warm en het ecologisch systeem lijkt uit elkaar te vallen. Dat zijn ontwikkelingen die we vandaag nog moeten veranderen!

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Het innerlijk geweten: de ziel voor een ecologisch balans

Ik geloof niet dat de wereld kan bestaan als het geen innerlijk geweten heeft. Iedereen heeft een innerlijk geweten. We gebruiken het innerlijk geweten alleen niet meer. We hebben het onszelf afgeleerd en daarmee doen we de aarde pijn. De aarde heeft innerlijke wijsheid nodig. Dat is namelijk zijn fundering. Het innerlijk geweten houdt het ecologisch systeem in balans en dat balans geven alle levende wezens het geluk dat je nodig hebt.

En dat is precies waar bewustwording over gaat! Mensen verdiepen zich steeds meer in het innerlijk geweten. We raken steeds meer geïnteresseerd in onszelf en hoe we ons kunnen verbinden met al het leven op aarde. We gaan bewuster leven en beseffen dat ons gedrag invloed heeft op het voorbestaan van de aarde. We denken na over onze toekomstige voetstappen.

We zijn in gaan zien dat het geluk in onszelf te vinden is en beseffen ons meer dan ooit tevoren dat we een stapje achteruit moeten zetten om de aarde niet verder uit te putten. We schuiven onze behoeftes naar achteren voor een ander belang. We krijgen meer empathie voor een groter probleem en willen onszelf daarmee confronteren.

Samenvattend: jij bent de verandering

Dat is bewustwording voor mij: weten wie je bent, waar je op leeft, wat je achterlaat, wat je uitstraalt, wat je doet en waar je voor staat. Bepaal je normen en waarden en houd je standvastig aan deze persoonlijke principes. Principes die je echt kunt voelen omdat je jezelf daarmee hebt geconfronteerd. Dat is de generatie van bewustwording. Dat is de generatie die verandering in de wereld gaat brengen. In die generatie leven wij allemaal. Daar ben jij ook onderdeel van.

We moeten ons natuurlijke instinct (ofwel innerlijk geweten) weer laten spreken. In plaats van dat bedrijven auto’s produceren om ons geluk te bepalen, produceert de aarde ons innerlijk geweten. Die hebben wij niet voor de grap. Door ons innerlijk geweten te volgen doen we de dingen die de wereld nodig heeft. Ons innerlijk geweten is namelijk ook het geweten van de aarde.

Ons innerlijk geweten houdt het ecologische systeem in balans. Net als dat de dieren vanuit hun innerlijk geweten (hun intuïtie) handelen, moeten wij deze manier van handelen ook weer terug vinden.

Daarmee bewijzen we onszelf, de dieren, de aarde, maar ook de volgende generaties een enorme dienst!

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen