Wat is fysieke gezondheid?

Energierijk en fit door het leven dansen. Trots zijn als je in de spiegel kijkt. Een goed ontwikkelde conditie die alle fysieke uitdagingen aan durft te gaan. Zuiverheid in een ontwikkeld lichaam die de levenskwaliteit verhoogd. Een verbinding tussen de energiepunten in je lijf. Krachtig en gemotiveerd handelen met een wisselwerking tussen het lichaam en je hoofd.

Dat is voor mij fysieke gezondheid.

Ik heb het idee dat wij een verkeerde definitie van fysieke gezondheid hebben meegekregen. Ik probeer mij altijd te verplaatsen in de mensen die vroeger fysieke arbeid moesten leveren door op de boerderij te werken en altijd buiten waren.

Elke dag in de buitenlucht en aan de wandel. Elke dag worden er zware dingen opgetild en leefden de mensen in het ritme van de natuur en de seizoenen. Deze mensen aten vers uit de tuin en hadden een primitief leven.

Juist omdat het leven zo primitief was leken ze heel erg fit te zijn. Niet geobsedeerd door hun eigen lichaam en geen geforceerde lichaamsbeweging. Deze mensen bewogen om hele andere redenen en wisten naar alle waarschijnlijkheid op het juiste moment de rem in te trappen en uit te rusten.

Vaak tijdens de winter: een periode waar de hele natuur tot rust komt.

Zijn wij geobsedeerd voor gezond zijn?

Vandaag de dag worstelen mensen in de westerse wereld over hun lichaam. We hebben last van pijntjes hier en daar, zijn niet tevreden over ons lichaam vanuit een bepaald ideaal en heel veel mensen uit alle leeftijdscategorieën hebben simpelweg overgewicht.

We zijn geobsedeerd over ons lichaam. We hebben er geen controle meer over. De afleidingen zijn veel te verleidelijk geworden en we vinden het lastig om afleidingen te laten staan om daar vervolgens gigantisch van te balen.

We volgen programma’s om af te vallen die puur het gevolg van gedrag aanpakken, maar zodra het doel is bereikt gaan we vrolijk verder met ons gedrag en groeien de kilo’s er binnen no-time weer aan.

We sporten als een malle voor het perfecte lijf die we voorgeschoteld krijgen in series, magazines, Instagram, YouTube en reclames. We vechten voor een ‘’summer body’’ om extern goedkeuring te ontvangen, terwijl het intern enkel op korte termijn betekenis geeft.

Het menselijk lichaam: een door de natuur gevormde wijsheid

Zou jij je hele leven tevreden willen zijn over jouw lijf?

Deze worstelingen zijn er niet 1, 2 of 3 levensjaren: als je niet oppast zijn deze worstelingen gedurende je hele leven. En laten we eerlijk zijn: wil je dat? Zou je niet op een punt willen komen dat je vrede uit het lichaam kunt halen?

Ik wel!

We moeten de balans terugvinden. We moeten weten wat goed voor ons is en wat slecht voor ons is. We moeten geduldig blijven als het lichaam rust nodig heeft maar moeten ook de confrontatie aangaan door weerstand op te zoeken.

We moeten een andere betekenis aan fysieke gezondheid geven. We moeten de verbinding gaan zoeken tussen het fysieke en mentale aspect. We moeten de oorzaken van ons gedrag achterhalen. Ons lichaam moet een kracht van ons zijn en geen belemmering.

Je hebt gedurende je hele leven het lijf met je te dragen. Dat is wie jij bent en dat vraagt zorg. Wil je het maximale uit je leven halen? Dan moet je het maximale uit je lijf halen. Je moet het trainen, rust geven en onderhouden.

Wat is fysieke gezondheid? (in mijn ogen)

Ik houd mij vooral heel erg bezig met een lichaam dat goed voelt. Dus ik vind het lichaam wat je op het oog ziet belangrijk, maar ik denk dat dat een gevolg moet zijn van wat zich niet op het oog afspeelt.

Dat kun je vergelijken met een gelikt Instagram account terwijl je eigenlijk een masker voor je draagt en je innerlijk leegte voelt. We moeten dus niet een lijf krijgen die voor de buitenwereld perfect lijkt en ik vind het niet goed als we hierin acceptatie van de buitenwereld zoeken. Daar hebben wij geen invloed op.

Er zijn producten waar ik slecht op reageer. Denk aan cafeïne of alcohol. Op het moment van schrijven erken ik dat ik hier nog geen optimale vrede uit kan halen. Ik heb er geen controle over. Met enige regelmaat glijdt er een kop koffie naar binnen terwijl alles in mij zegt dat ik het niet moet doen.

Hier en daar houd ik persoonlijke experimenten en die bevallen mij heel goed. Drink ik geen cafeïne en alcohol, dan verhoog ik per definitie mijn fysieke gezondheid. Mijn darmen komen letterlijk tot rust. Écht tot rust. Niet van 1 koffievrije dag, maar van meerdere. Het geeft een gevoel van vrijheid in mijn lijf.

Ik voel mij fysiek gezond als ik mijn lichaam rust, verbinding en verlichting geef.

  • Rust (en controle) door aan te voelen wat het lichaam nodig heeft en wat niet.
  • Verbinding door een gezonde wisselwerking tussen het lijf en je geest.
  • Verlichting door voedingsrijk eten te consumeren in de benodigde portie (dus niet te weinig, maar zeker niet teveel) met voedsel dat moeder natuur ons heeft gegeven.

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Innerlijke balans geeft uiterlijk resultaat

Fysiek gezond zijn geeft mij energie, motivatie en plezier. Ik kan zuiverder nadenken, mijn intuïtieve gevoelens worden versterkt, ik heb meer focus, ben minder prikkelbaar, stap gemakkelijker uit bed, ik ben geduldiger, positiever en voel dat het lichaam heelt. Je wordt er simpelweg levenslustiger van.

Door innerlijk jouw fysieke gezondheid aan te pakken ga je er uiterlijk beter uit zien. Want zeg nou zelf: als iemand innerlijk zijn zaken voor elkaar heeft, straalt hij of zij dit ook uit. Til jij gewichten op, ga je hardlopen, rust je uit of eet je voedingsrijk vanuit de gedachten om er innerlijk beter van te worden, dan straalt je dit uiterlijk uit. Dan krijg jij een lijf waar je trots op gaat zijn. Dit geeft zelfvertrouwen en maakt je gegarandeerd een gelukkiger mens.

Werk aan jezelf, aan je innerlijk. Dat is mentaal, maar óók fysiek. Dat is werken aan jezelf in zijn totaliteit.

Confronteer jezelf, vermaak jezelf, wees geduldig, los opgekropte energie op, zoek de expressie, dans, beweeg, lach, huil.

Jij bent het middelpunt van jezelf.

Jij moet het gedurende je leven met jezelf doen.

Uit deze gedachten trek jij mensen aan en liggen de mogelijkheden in het leven voor het oprapen.

Of zoals bekende uitspraken doen verwoorden: je bent wat je denkt en je krijgt wat je uitstraalt.

Wat zijn de lessen van de natuur?

——  Wat zijn de lessen van de natuur? ——

Een menselijk lichaam heeft beweging nodig. We moeten ons lijf onderhouden en onze spieren trainen. Dat geldt niet alleen voor het menselijk lichaam. In principe staat alles op aarde continue in beweging om het in balans te kunnen blijven. Jouw lichaam krijgt continue nieuwe energie binnen en staat in verbinding met alles op deze aarde. Bij fysieke gezondheid is het van belang dat oude energie plaats gaat maken voor nieuwe energie.

We kunnen bij fysieke gezondheid de lessen van de natuur in ons lichaam vinden. Het lichaam geeft continue signalen over zijn gesteldheid op dit moment. Vermoeidheid, overgewicht, huidirritatie, ziekte en alles wat optimale fysieke gezondheid in de weg staat is een reflectie van wie jij bent en hoe het met jou gaat. Het laat zien waar onbalans in het lichaam is te vinden door bijvoorbeeld opgekropte energie dat zich niet in het lijf kan voortbewegen en vast blijft zitten.

We vergeten het soms: maar wij zijn óók de natuur. Wij staan absoluut niet los van wat wij natuur noemen. De natuur leert ons dat wijsheid dat van belang is voor ons leven niet extern te vinden is maar zich in ons lichaam schuilt. De natuur leert ons exact wanneer wij moeten rusten of wanneer wij in staat zijn fysieke arbeid te leveren. Forceer niks in je lijf, maar zie wel het onderscheid tussen dat wat je denkt te voelen en dat wat je daadwerkelijk voelt.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Julia
Door

Julia

op 13 Jan 2023

Kom knokkeleN

Reactie plaatsen