Hoe word ik mentaal sterker?

We hebben onszelf aangepraat geen invloed te hebben op onze emoties en gedachtes en dat terwijl onze gedachtes onze emoties voor een groot deel bepalen. Ik ben er voor 100% van overtuigd dat we de volledige controle hebben op wat wij voelen en wat wij denken. We weten echter niet hoe we onszelf kunnen sturen en leren op school alles volgens de boeken. We worden volgepropt in wat wij ”algemene” kennis noemen en we leren te leven in een systeem dat we als onze waarheid beschouwen.

Vandaag de dag worstelen mensen op mentaal vlak. We vermijden weerstand, voelen ons ongelukkig en depressief en komen in een burn-out terecht. We kruipen in een slachtofferrol en zijn van mening dat het leven ons overkomt. We leven ons leven in het verleden en we accepteren de situatie zoals het is; niet ongelukkig, maar ook zeker niet gelukkig. Vaak zouden we het anders willen, maar we vinden het lastig om de confrontatie op te zoeken.

Wat mij fascineert is dat we geen verantwoordelijkheid nemen over ons leven. We zoeken overal externe factoren die ons geluk moeten bepalen. Netflix, Instagram, status, geld of het NOS journaal bepalen onze stemming van de dag. Waarom confronteren we onszelf niet, luisteren we niet naar onze stilte en zoeken we naar een weg waarin wijzelf de verantwoordelijkheid nemen over wat wij doen, over hoe wij ons voelen en over hoe wij denken?

Jouw denkpatroon is slechts een denkpatroon –> Daarnaast ligt nog een hele grote andere wereld!

Wat is zelfontwikkeling?

Bij sommige mensen gaan de nekharen overeind staan als we het over zelfontwikkeling hebben. Het maakt niet uit welk begrip we hier aan verbinden. Het gaat er ten allen tijde om dat je jezelf blijft triggeren om andere referentiekaders in het leven te krijgen. Nieuwe ingevingen openen letterlijk nieuwe deuren. Probeer een weg te vinden waarin je leert te voelen naar jouw intuïtie, de signalen van het lichaam weet op te pakken en de verantwoordelijkheid neemt over jouw gedachtegang.

Zelfontwikkeling heeft geen doel. Je kunt echter wel meester worden in de worstelingen van het leven. Een goed ontwikkelde jij valt niet weg in tijden waar het minder gaat. Dat betekent niet dat je je altijd happy voelt, maar wel dat je altijd in overeenstemming blijft leven met jouw lijf en geest, ongeacht wat er gebeurt in het leven. Volledige zelfacceptatie betekent volledige rust in tijden dat het goed gaat en in tijden dat het minder goed gaat.

Wat je met zelfontwikkeling wel kunt verwezenlijken is een levensdoel. Als jij bepaalde dromen hebt in het leven, dan zijn deze gemakkelijker na te leven als je vrienden bent met jezelf. Vanuit zelfontwikkeling ontstaan sterke normen en waarden en weet je hoe je met jezelf om moet gaan en hoe je andere mensen wilt benaderen. In feite sta je continue dicht bij jezelf.

Wat is dicht bij jezelf blijven?

Bij jezelf blijven is in mijn ogen voortdurend contact hebben met jezelf en je bewust zijn van je eigen gedrag. In welke situatie dan ook. In feite is het een continue streven naar je eigen normen en waarden. Bij jezelf blijven is niet makkelijk. Door een hoge sociale druk is het gemakkelijk om met de stroom van de maatschappij mee te bewegen. Het is vaak een proces van vallen en opstaan, maar gedurende de tijd word je er beter in.

Bij mijzelf blijven betekent dat ik de verantwoordelijkheden continue bij mijzelf blijf zoeken en soms de verantwoordelijkheid aan andere mensen moet teruggeven. Dat is lastig, omdat je of jezelf of andere mensen confronteert. Het is belangrijk om gedurende je leven in je eigen energie te blijven en respectvolle keuzes te maken voor jezelf. Niet vanuit status, vluchtgedrag, hebzucht of wat dan ook, maar puur vanuit de overeenstemming met jezelf.

Mentale weerbaarheid is een prachtige zoektocht. Door weerstand op te zoeken krijg je een kwalitatief leven. We moeten denken vanuit de polariteit van het leven. Hoe verder we de confrontatie op zoeken, hoe groter het geluk dat we ervoor terug krijgen. Blijven we ergens in het midden van de polariteit, dan blijft het resultaat ook altijd in het midden liggen. We leven in dat geval een gemiddeld leven.

Ik geef je wat voorbeelden hoe ik mijn mentale weerbaarheid vergroot. Iedereen doet het uiteraard op zijn eigen manier en ook in onbewuste momenten word je mentaal weerbaar. In mijn voorbeelden richt ik specifiek de aandacht op de trainingen die ik mijzelf bewust geef. Ik neem er bewust de tijd voor om mijn referentiekader in het leven te vergroten.

Hoe word ik mentaal sterker?

1 | Lees zelfhulpboeken

Zelfhulpboeken klinken oneerbiedig; alsof je jezelf moet helpen, toch kan ik er weinig andere benamingen voor verzinnen. We kunnen het ook zelfontwikkelingsboeken of lifestyleboeken noemen.

Er zijn veel onbekende en bekendere mensen die hun visie over het leven delen. Sommige schrijven vanuit een ervaring in het leven, anderen schrijven vanuit kennis. Alle boeken zijn erop gemaakt jouw referentiekader te vergroten en jouw normen en waarden te versterken. Je koopt boeken die aansluiten bij jouw interesses en vanuit jouw interesses ontstaan nieuwe normen en waarden en idealen.

De onderwerpen van alle boeken lopen nogal uiteen. Boeken kunnen gaan over voedsel, keuzes maken, gelukkiger kunnen leven door kleine dingen, overtuigingen, de liefde, kwetsbaarheid, onzekerheid en zelfs boeken waarbij je leert controle te krijgen over je mobiele telefoon. Wat je ook gaat lezen, maak er je eigen project van.

Maak notities, baseer alles op je eigen leven, doe er niks mee als het je niks interesseert, markeer bepaalde teksten en sleutel vervolgens jouw mentale kracht aan elkaar.

Voorbeelden van zelfhulpboeken –

Ondertussen heb ik erg veel zelfhulpboeken gelezen, maar onderstaand geef ik je een lijstje met boeken die mij zijn bijgebleven:

2 | Documentaires

Op Netflix zijn interessante documentaires die je een hoop nieuwe ingevingen kunnen bijbrengen. Deze documentaires bespreken vaak onderwerpen waarbij er een volledig onderzoek wordt uitgevoerd.

Een documentaire die mij is bijgebleven is Heal. Deze documentaire gaat over de verbinding met je hoofd en met je hart in combinatie met ziektes. De documentaire laat overduidelijk zien dat wij mensen ons denkvermogen onderschatten. Uit vele resultaten is gebleken dat ernstige ziektes genezen kunnen worden door een positieve houding naar de wereld toe.

Als je in je leven handelt vanuit compassie, dankbaarheid, vertrouwen, positiviteit en geloof en altijd je hart laat spreken in plaats van je hoofd, dan heeft dit zijn positieve bijwerking op het hele lichaam. Helemaal als je dit ondersteunt met de juiste levensstijl en voedsel.

Naast de documentaire Heal staan er op Netflix nog een aantal andere interessante documentaires:

  • Minimalism | Hier wordt bepaald hoe je het leven kunt versimpelen en minder druk kunt leggen op materialisme of het continue willen bereiken van hogere functies in het sociale leven of op het werk.
  • Tony Robbins – I Am Not Your Guru | In deze documentaire neem je een kijkje achter één van de seminars van Tony Robbins waarbij levens van mensen naar een hoger niveau worden getild (erg leerzame documentaire!).
  • What The Health | In deze documentaire kom je achter schrikbarende feiten over de voedselindustrie. Voor mij persoonlijk was dit een grote aanmoediging mijn eetgedrag eens goed onder de loep te nemen!
  • Avicii: True Stories | Deze documentaire zal niet per direct invloed hebben op jouw leven, maar er zitten wel degelijk stukken bij waar de mens veel van kan leren.

Lees ook:
Kijktip: de documentaire van Tony Robbins

3 | TED Talks

TED Talks is een jaarlijks terugkerend evenement van 4 dagen waarbij de grootste psychologen over de wereld bij elkaar komen. Het leuke daaraan is dat TED Talks via hun website en YouTube video’s uploaden zodat jij van alle TED Talks kunt leren.

Er zijn vele verschillende video’s te vinden: over de skills om zelfvertrouwen te krijgen, de invloed van social media op onze emoties, de filosofie achter een goed leven, and so on!

Zeker de moeite waard!

In onderstaande video zie je een voorbeeld van een TED Talk:

4 | Ga reizen

Ik bespreek punten die ik kan betrekken op mijn eigen leven. Ik heb in mijn leven een aantal avonturen ver van huis gemaakt. Ik begon met 2 periodes van een half jaar aan de andere kant van Nederland (vanaf mijn woonplaats gezien). Ik heb een half jaar op Texel gewoond en gewerkt en een half jaar in Vaals (Zuid- Limburg) gewoond en gewerkt.

In het buitenland heb ik op Curaçao en in Frankrijk gewoond en gewerkt. Daarnaast heb ik een reis gemaakt met 14 onbekende mensen naar Zweeds Lapland. Het waren allemaal avonturen waarbij ik flink uit mijn veilige wereld werd getrokken. In mijn periode naar Texel en Vaals was ik jong en voelde het als een enorm avontuur. Curaçao vond ik spannend omdat het mijn eerste buitenlandse avontuur was en Frankrijk ging eigenlijk heel eenvoudig.

Wat heb ik ervan geleerd? Mijn honger om te reizen vandaag de dag is ontstaan omdat ik heb ervaren hoe fijn het is om de grenzen letterlijk en figuurlijk op te zoeken. Het geeft een bevrijdend gevoel om uit je veilige wereld te stappen, de onbekende wereld in te stappen en vervolgens als een totaal ander mens met nieuwe ervaringen terug te komen.

Of je nu voor langere tijd gaat wonen en werken in het buitenland of een jaar gaat backpacken, het is altijd een ervaring waar je iets aan hebt. Nieuwe mensen, nieuwe culturen, de onvoorspelbaarheid en het ongemakkelijke gevoel zijn continue een confrontatie en daarmee een reflectie in het leven. En echt waar, dat kan ik alle mensen op de wereld aanraden. Neem die stap! Je wordt er mentaal gezonder van.

5 | Zoek de weerstand in het leven

Het blijft een feit: vermijd je weerstand, dan blijven de resultaten veelal het zelfde. Zoek je de weerstand op, dan krijg je meer resultaat.

De weerstand zoeken vinden we lastig. We hebben niets geleerd over onszelf confronteren en voelen wat er in ons lichaam afspeelt. Vaak vermijden we de weerstand. We vallen weg in vluchtgedrag zodat we vervelende gevoelens niet hoeven te voelen.

Je kunt mentale weerbaarheid creëren door de mentale weerstand op te zoeken. Wees lief voor jezelf, maar ook kritisch. Wordt gedisciplineerd wakker en houd de discipline vast. Als je met jezelf hebt afgesproken om 3x per week te gaan hardlopen, doe het dan ook. Zoek de confrontatie op, ook al wil het tijdens het rennen voor geen meter lukken.

Erken je fouten en voel bewust wat slechte dagen met je lichaam doen. Praat het niet weg, onderdruk het niet, maar laat het los. Blijf simpelweg voelen! Til gewichten op, stap af en toe in een ijsbad of trek de koude kraan open tijdens het douchen. Lees boeken en doe iets met de informatie. Voel de verantwoordelijkheden over je leven, het werk en je relatie. Maak onpopulaire keuzes als die voor jou belangrijk zijn.

Maak het leven niet ingewikkelder dan het is, maar ook niet altijd rooskleuriger dan het is. Weerstand is onderdeel van het leven, punt uit. Je kunt er tegen vechten of het omarmen. Als je weerstand gaat omarmen, dan krijg je mooiere resultaten. Als je weerstand blijft vermijden, dan blijven de resultaten vaag en blijf je een gemiddeld leven leven. En begrijp mij niet verkeerd: gemiddeld leven is niet goed of slecht, maar wel als er dingen blijven knagen in het leven.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven:

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen