Wat is plastic?

Wat is plastic?

Een ander woord voor plastic is kunststof. Het woord kunststof zegt eigenlijk al genoeg: het is een niet-natuurlijk product dat door chemische verbindingen geproduceerd kan worden.

Plastic bestaat net als andere stoffen uit moleculen. De moleculen in plastic worden polymeren genoemd. Polymeren bestaan op hun beurt uit een heleboel deeltjes die als een soort ketting met elkaar verbonden worden. Dat noemen we monomeren en de lengte van deze ketting bepalen de eigenschappen van plastic.

Ook voor mij is het puzzelen wat de scheikundige definitie van plastic is. Ik heb het zo goed mogelijk uit proberen te leggen. Eigenlijk is de 2e zin in deze blog het belangrijkste. Plastic is een niet-natuurlijk product en niet-natuurlijk producten worden ontworpen door meerdere chemische verbindingen te maken.

Wat zijn de eigenschappen van plastic?

Je hebt zacht en flexibel plastic, maar ook plastic zo sterk als metaal. Het hangt allemaal af van het productieproces. Tijdens het productieproces wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met de temperatuur of de druk.

Door verschillende chemicaliën toe te voegen kun je de structuur van plastic naar eigen wens blijven aanpassen. Plastic is kneedbaar en je kunt het in een vorm persen zodat het voor altijd zijn vorm behoudt als het is afgekoeld.

Waar wordt plastic van gemaakt?

Plastic wordt gemaakt van grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. 

Soorten plastic

Je hebt 2 verschillende soorten kunststoffen:

  1. De thermoplasten.
  2. En de thermoharders.

De thermoplasten worden zacht tijdens verhitting en daarom kan deze vorm van plastic gerecycled worden. Onder de thermoharders vallen piepschuim, kleding, flessen, folie en vele andere producten. Deze vorm van plastic blijft voor altijd hard en kan niet omgesmolten worden en daardoor ook niet gerecycled worden.

Waarom is plastic schadelijk voor het milieu?

Eigenlijk alles wat de aarde niet kan afbreken heeft schadelijke effecten voor de aarde. De schadelijke effecten van plastic zijn moeilijk te overzien.

De oceanen liggen vol met plastic afval. Dieren eten het op en overlijden eraan of plankton krijgt te weinig zonlicht binnen omdat plastic het zonlicht tegenhoudt.

De bodem wordt een ondoordringbare laag waardoor water en zuurstof niet meer bij de wortels kunnen komen en de vruchtbaarheid van de grond afneemt. De grond waar wij onze voedsel op moeten verbouwen. Dit komt door microplastic.

Zoals gezegd: plastic breekt niet af, maar het gaat wel kapot. Na verloop van tijd zijn grote stukken plastic microplastics geworden. Zonder dat we het doorhebben ademen wij deze plastic in en eten wij plastic op. Wist je ook dat plastic expres in producten wordt bewerkt zodat deze producten een dikkere structuur krijgen?

We moeten stoppen met plastic! De productie moet minderen en de mensen moeten duurzamer met plastic omgaan. 

Andere blogs over plastic lezen?

Op deze website lees je alles over plastic!