Waarom is water drinken gezond?

Water is het aller gezondste drinken voor alle levende wezens op deze wereld. Cola, koffie, sinas of andere dranken zijn uiteraard ook van water, maar deze dranken zijn natuurlijk bewerkte dranken. Alle voedingskrachten van puur water vinden we niet terug in een glas cola of een kop koffie. Puur water is onmisbaar in een gezonde levensstijl. Sterker nog: zonder water ga je dood. Begrijp het belang van schoon water.

Er is geen leven op aarde mogelijk zonder water. Het water op aarde is een geschenk waar levende wezens gebruik van mogen maken. Alles wat leeft, of het nu mensen, dieren of planten zijn, hebben water nodig om te overleven. We moeten dus begrijpen dat het water puur uit de natuur de meeste voedingskrachten heeft. De wereld van vandaag is praktisch ingericht en wij kunnen water tappen uit de kraan. Ideaal!

Ten opzichte van bronwater kunnen we natuurlijk discussiëren over de kwaliteit van kraanwater. Gelukkig is de kwaliteit van drinkwater in Nederland erg goed maar dit weegt niet op tegen het water dat je uit een stromend beekje in de bergen drinkt.

De kracht van bronwater

Laten we de meest pure vorm van water eens bespreken.

Tijdens het wandelen door de bergen kom je regelmatig waterstromingen tegen. Water uit dit soort bronnen worden de hele dag gefilterd door de mineralen in de grote stenen en rotsen waar het water langs stroomt. Daarnaast staat het water in aanraking met zonlicht.

Alle levende organismen functioneren het beste op eten en drinken dat leeft. Met ”leven” bedoel ik voedingsbronnen die elke dag in contact staan met de wind, de bodem, zonlicht, de maan, regen and so on. Dit zijn essentiële elementen in de natuur. Vers gevangen vlees is het gezondste vlees voor een tijger. Vers geplukte groenten is het gezondst voor de mens. Of het nu ezels voor tijgers zijn of planten voor mensen: eten we het vers en per direct uit de natuur, dan bevat het alle natuurlijke elementen.

Dit zelfde geldt voor water. Water leeft. Het bevat de voedingsstoffen van de zon en het wordt gefilterd door de rotsen en de bodem. De natuur doet het werk om alle levende wezens te voorzien van schoon drinkwater. Het lichaam van elk levend wezen is een ander voorbeeld van puur leven. Alles in jouw lichaam is een wonderbaarlijke machine die de natuur heeft ontworpen. Jouw levendig lichaam functioneert het beste op levendig eten en drinken.

In verstedelijkte gebieden van tegenwoordig is het onmogelijk geworden water puur uit de natuur te drinken. Dat is an sich niet erg; we hebben er gelukkig kraanwater voor teruggekregen. Maar het is geen hogere wiskunde dat de voedingswaarde van leidingwater, dat langere tijd niet in aanraking is geweest met zonlicht en mineralen en schoon wordt gemaakt met chemicaliën lager is dan puur bronwater.

Waarom is water drinken gezond?

Hoeveel water mag ik drinken?

De theorieën over de benodigde hoeveelheid liters aan water lopen uiteen. Maar als je alle theorieën bij elkaar legt dan komt het gemiddelde uit op 1,5 tot 2 liter water per dag. Er is zelfs een volume ontworpen waarbij je het aantal liters op een dag kunt berekenen op basis van jouw lichaamsgewicht.

0,03 x jouw lichaamsgewicht = het aantal liters aan water dat jij op een dag moet drinken. 

Uiteindelijk geloof ik niet zozeer in een getal die je moet hanteren. Het is een indicatie, maar het is veel belangrijker om aan te voelen of het lichaam water nodig heeft.

Elk mens is anders en elk mens heeft zijn eigen behoeftes. Ook als het over voedsel en water gaat. Hoe reageert je lichaam op water? Wanneer heb je dorst? Weet je überhaupt dorst te onderscheiden?

Waarom is water drinken gezond?

Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: niks is zo normaal en gezond als water. Cola, cola-ligt, koffie, sinas, cassis, een flesje bier, een glas wijn, een glas whiskey, Red Bull, port, bitter lemon, tonic of ranja zijn nutteloos ten opzichte van een glas water. Punt uit. De aarde biedt ons vers drinkwater aan en ik ben er heilig van overtuigd dat wij dit dagelijks moeten drinken.

Voor een optimale gezondheid moet frisdrank verbannen uit je leven.

Maar waarom is water gezond en biedt de aarde ons dit aan?

Water maakt het lichaam schoon

De belangrijkste functie van water is het ondersteunen van het zuiveringsproces in het lichaam. Vooral voor de werking van de nieren is dit heel belangrijk.

Je nieren filteren bijvoorbeeld:

 • Afvalstoffen;
 • Zout;
 • Fosfaat;
 • Vocht;
 • Kalium;
 • Et cetera.

Het vervoeren van deze afvalstoffen gebeurt echter niet automatisch. De nieren hebben daar water voor nodig. Door voldoende water op een dag te drinken ondersteun je de werking van de nieren.

Schoon water drinken om vervolgens vies water op het toilet kwijt te raken. Dit is een terugkerende werking van het lichaam en laat zien dat water nodig is om het lichaam te reinigen.

Donkere urine laat zien dat er nog afvalstoffen in het lichaam zien. Lichte urine laat zien dat de meeste afvalstoffen uit het lichaam zijn.

Water drinken is gezond voor de nieren

Water is belangrijk voor de bloedcirculatie

Een goede bloedcirculatie is belangrijk voor het lichaam. Zoals hierboven beschreven filteren jouw nieren afvalstoffen uit het lichaam. Deze afvalstoffen komen echter niet automatisch bij je nieren terecht. Daar zorgt het bloed namelijk voor.

Het bloed vervoert alle afvalstoffen naar jouw nieren toe. Jouw nieren zorgen er vervolgens voor dat de afvalstoffen jouw lichaam verlaten. Door voldoende water te drinken stimuleer jij je eigen bloedcirculatie.

Wanneer je te weinig water drinkt, droog je uit. Bij uitdroging wordt het bloed in het lichaam dikker. Daardoor gaat de circulatie van het bloed stroever door het lichaam. Hiermee heb je kans dat de afvalstoffen niet volledig worden verwerkt.

Voldoende water drinken legt de basis voor een goede bloedcirculatie. En dat werkt daaropvolgend positief voor de werking van jouw nieren. Erg belangrijk dus!

Water geeft energie

We leven vaak in de veronderstelling dat koffie hét drankje is dat ons meer energie gaat geven. En hoewel er al tig theorieën over zijn geschreven, geloof ik niet dat het je ook daadwerkelijk meer energie geeft. Door de cafeïne krijgt je lichaam enkel een ”boost”. Een boost die ervoor zorgt dat jij je tijdelijk minder vermoeid voelt.

Koffie is ideaal voor de korte termijn. Maar vergeet niet: bij teveel koffie wordt het belangrijke vocht in het lichaam een stuk sneller afgevoerd. Vanzelfsprekend heeft onvoldoende vocht in het lichaam negatieve gevolgen voor het lichaam, waaronder vermoeidheid.

Constant voldoende water drinken geeft je op een langere termijn meer energie dan af en toe een stevige bak koffie. Een bak koffie geeft je op de korte termijn een ”boost” maar maakt een mens op de langere termijn moe. Bij teveel cafeïne verminder je het vitamine-B gehalte in het lichaam en deze is belangrijk voor de energie in jouw lichaam.

Drink je te weinig water, dan handelt het lichaam vanuit een overlevingsmechanisme. Je lichaam komt in stand-by modus te staan om zuiniger om te gaan met het water dat in jouw lichaam zit. Op deze manier kan het lijf overleven.

Geen calorieën

In water zitten geen calorieën. In een glas frisdrank zit daarentegen gemiddeld 80 calorieën. Bij alleen al 6 glazen cola op een dag zit je op ongeveer 480 calorieën. Als je bedenkt hoeveel calorieën je ”slechts” mag hebben op een dag, dan ben je met 6 glazen cola al goed op weg.

Frisdrank is dus funest en water is de enige oplossing.

Weet je dit eigenlijk wel?

Je hebt 32 glazen water met een basische pH-waarde van 9 nodig om het zuur uit maar 1 glas cola of andere frisdrank te neutraliseren.

Water vermindert pijn in het lichaam

Bij voldoende water voorkom je vele pijntjes:

 • Hoofdpijn;
 • Slechte doorbloeding;
 • Problemen in de maag/darm;
 • Vermoeidheid;
 • Een te trage stofwisseling;
 • Slechte weerstand;
 • And so on.

Wat doet water nog meer met ons?

Er zijn genoeg redenen om vandaag nog te beginnen met structureel water drinken en frisdrank te vermijden:

 • Het regelt de temperatuur in het lichaam.
 • Het is goed voor je huid.
 • Water is goed voor de hersenen. Dat is ook niet zo gek, omdat de hersenen voor 80% uit vocht bestaan.
 • Water vermindert een hongerig gevoel.
 • Je verbrandt meer vet als je structureel voldoende water drinkt op een dag.

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Drink niet teveel water

In alles op aarde ligt nuance.

Hardlopen is gezond tot een bepaald punt. Je kunt jezelf ook overlopen.

Bananen zijn gezond tot een bepaald punt. Een dieet dat alleen maar uit bananen bestaat is allerminst gezond.

Dat is met water ook het geval. Water is belangrijk en gezond, maar overdrijf niet. Teveel water is allesbehalve gezond en zelfs levensgevaarlijk (in zware hoeveelheden).

Laat de zon het werk doen!

In de smaak zul je niet meteen verandering ervaren, maar dat neemt niet weg dat het voordelige effecten heeft op het lichaam.
Vul een glazen (dus geen plastic) kan of fles met water en leg dit een tijdje in de zon. Hierdoor kunnen de zonnestralen het werk doen en krijg je in mindere mate de levenskracht terug in het water.

Hoe leer ik water drinken?

Water drinken is een belangrijke prioriteit. Je moet ervoor zorgen dat het een gewoonte gaat worden.

Ik ben water leren drinken toen ik op Curaçao heb gewoond. Ik werd gedwongen om te drinken vanwege het tropische klimaat. Over de hele dag had ik een fles met water bij mij. Geen plastic fles, want we moeten plastic vermijden. Ik kocht een waterfles (denk aan een thermosfles) en door deze te vullen en op te drinken wist ik precies hoeveel water ik op een dag dronk.

Andere manieren om water drinken als gewoonte te creëren:

 • Drink 2 glazen water in de ochtend, middag en in de avond.
 • Neutraliseer een kop koffie, glas frisdrank of een biertje met 2 glazen water (ook al zouden we als mensen eigenlijk geen koffie of frisdrank meer mogen drinken).
 • Gebruik de wekker van je telefoon om je eraan te herinneren water te drinken.
 • Zie donkere urine als indicatie dat er water gedronken moet worden.
 • Drink een kop thee als de neutrale smaak van water saai begint te worden (omdat je dit niet gewend bent).

Wat zijn de lessen van de natuur?

——  Wat zijn de lessen van de natuur? ——

De aarde is een prachtige plek. Wij mogen samen met andere levende organismen deze aarde bewonen. Daarnaast hoeven wij niet uit te vinden wat goed en slecht voor ons is. In principe heeft het universum, of een ander groter geheel, ons deze kennis gegeven. De aarde voorziet ons van water, zonlicht, duisternis om te slapen en plantaardig voedsel. Natuurlijke elementen die ons in leven houden en ons het leven laten ervaren.

De natuur leert ons terug te keren naar de rust en zuiverheid van de aarde. Door ons te voeden met zuiver voedsel en zuiver water krijgen wij een zuiver lichaam. Ook over andere onderwerpen leert de natuur ons terug te keren naar de oorspronkelijke functie van het leven.

Zoek continue de rust en geef jouw lichaam en geest zuivere input. Elke dag!

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen