Is ziekte een reflectie van ons leven?

Ik schrijf deze blog in de maand januari van het jaar 2021. We leven gezamenlijk in een wereldwijde crisis. Deze crisis is een reflectie van hoe het met de mens gaat. Sinds de officiële aankondiging van de crisis zijn mensen bang om ziek te worden. We zijn bang om de controle over ons lichaam kwijt te raken en doen er alles aan om de dood tegen te gaan. We raken volledig uit balans en leven niet meer in overeenstemming met de functie van de natuur.

Ik ben gaan geloven dat ziek worden een reflectie is geworden van ons leven. In essentie hebben wij geen externe hulp nodig om te genezen (met de natuur als uitzondering). Ziekte ontstaat in jouw lichaam en jij bent daar verantwoordelijk voor. Eveneens ben jij ook verantwoordelijk voor jouw eigen genezing. Ziek zijn is een signaal van jouw lichaam en de natuur en door naar de signalen te luisteren en te begrijpen wat het vertelt kun jij de balans terug krijgen.

Ik vind het te naïef om te denken dat ziekte in het lichaam ontstaat omdat het jou pijn wil doen. Alsof iets uit het niets heeft besloten dat jij ziek moet worden zonder dat daar redenen voor zijn. In de wereld van vandaag wordt de focus van genezing op het bestrijden van de symptomen gelegd.

Is reguliere zorg symptoombestrijding?

Zoals gezegd: we zijn in deze wereld enorm gaan geloven in symptoombestrijding. Hevige ontstekingen worden weggesneden zodat de ontsteking van het huidige moment niet meer bestaat. Overgewicht wordt verholpen door de maag te verkleinen bij maagverkleining. Stevige hoofdpijn ”verhelpen” wij door paracetamol te slikken zodat we de pijn op dat moment niet meer voelen.

We kijken alleen nog maar naar de oplossingen op de korte termijn. In de crisis van vandaag kijken we naar de besmettingscijfers en op basis daarvan worden maatregelen genomen die een oplossing moeten bieden op de korte termijn. We zijn gaan geloven dat ziek worden volledig buiten onze invloed ligt en willen het verhelpen door de pijn weg te nemen met medicijnen of het weg te snijden tijdens een operatie (om even wat voorbeelden te noemen). We denken dat als de pijn weg is, de ziekte niet meer bestaat.

Dus ja, reguliere zorg is in mijn ogen gebaseerd op symptoombestrijding. Het lijkt wel alsof de mens geen angst heeft voor ziekte, maar angst heeft om zichzelf stevig te confronteren met de uitdagingen van het leven. We willen graag binnen onze comfortzone blijven door anderen de verantwoordelijkheid over onze gezondheid te geven zodat we zelf in luilekkerland kunnen blijven zitten.

Ziek worden: een signaal dat ons iets probeert te vertellen

Is een ziekte op te lossen door de symptomen aan te pakken?

Stevige hoofdpijn is heel vervelend en een paracetamol slikken kan erg verleidelijk zijn om de niet vol te houden pijn te laten verdwijnen. We moeten onszelf alleen de vraag stellen hoe stevige hoofdpijn in ons lichaam continue ontstaat. Door een paracetamol te slikken bij hoofdpijn pak je de oorzaak niet aan. Het lichaam is veel wonderbaarlijker dan dat. Als jij na het slikken van een paracetamol op exact dezelfde manier blijft leven, dan is de kans groot dat de hoofdpijn terug blijft komen.

Dat laat in mijn ogen zien dat symptoombestrijding op de korte termijn helpt maar het op de lange termijn meer schade toebrengt. Als je de hele tijd een lekke fietsband krijgt en je gaat de band continue plakken dan is dat de perfecte oplossing op de korte termijn. Maar als jij alle punaises niet van de grond gaat halen blijf je de hele tijd op hetzelfde probleem stuiten, namelijk een lekke fietsband.

Uit het boek Tijdloze geheimen van gezondheid & verjonging van Andreas Moritz

”Pijn is geen ziekte en moet daarom ook niet als zodanig behandeld worden. Pijn is de natuurlijke reactie van het lichaam op de ophoping van afval- en gifstoffen en het daaruit voortvloeiend tekort aan water en voedingsstoffen voor de cellen en weefsels.

Als we pijn denken te verhelpen met pijnstillers, verbreken we de communicatie met de hersenen. Hierdoor is het niet meer in staat alle opgehoopte toxinen te verwijderen en het vernietigende effect, waarvan pijn het resultaat is, wordt niet meer opgemerkt en kan zijn vrije loop gaan.”


Koop hier het boek van Andreas Moritz (een aanrader; het is de prijs meer dan waard)

Is ziekte een reflectie van ons leven?

Zoals ik eerder zei geloof ik dat het lichaam veel wonderbaarlijker en slimmer is dan wij denken. Je wordt niet voor de grap ziek. Ziek worden is het resultaat van een veel grotere vraagstuk dan enkel de pijn die jij voelt. Als jij in het leven continue onder hoogspanning staat heeft het zonder twijfel effect op jouw gezondheid. Als jij in het leven niet tot nauwelijks gaat bewegen en de energie niet uit jouw lijf laat stromen heeft het zonder twijfel effect op jouw gezondheid.

Jouw werk, jouw relatie, jouw woonplaats, jouw vrienden en alles wat jij nu in het leven hebt (gelukkig of ongelukkig voelen) is het resultaat van de keuzes die jij in het verleden hebt gemaakt. Hoe jij vandaag denkt is het resultaat van hoe jij gisteren, eergisteren, vorige week en in een ver verleden hebt gedacht. Jouw gezondheid van vandaag is het resultaat van hoe jij met jouw gezondheid in het verleden bent omgegaan. Hoe jij je nu voelt, tijdens het lezen van deze blog, is het resultaat van de verantwoordelijkheid die jij hebt genomen.

Het huidige moment is altijd het resultaat van het verleden en daarmee een reflectie van jouw leven.

Is ziekte een reflectie van ons leven?

Hoe leer ik de oorzaak van ziekte te herkennen?

Door continue de signalen van jouw lijf te negeren maak jij de keuze waar je in de toekomst last van kunt krijgen. Het enige wat je hoeft te doen is pijn als de oplossing zien van de worstelingen in het leven. Pijn moet jou in beweging brengen. Je moet het niet uit de weg gaan door een paracetamol te slikken of de confrontatie uit de weg gaan door terug te vallen in computerspelletjes, Netflix of alcohol. Het is juist taak om de confrontatie aan te gaan zodat je leert begrijpen waar onbalans wordt veroorzaakt.

Voor hoofdpijn kan meer water drinken een oplossing zijn. Voor ernstigere ziektes is een verandering in jouw levensstijl vereist. Zo’n verandering gaat alleen maar over jou en niet over externe invloeden. Jij bent jij en jij hebt last van de ziekte. Niemand anders. Jij bent de enige die er iets aan kan veranderen. Ook als je niet ziek bent is het belangrijk om de verantwoordelijkheid te nemen zodat je in de toekomst gezond blijft.

  • Verbind het mentale en fysieke aspect met elkaar. Mentale gezondheid resulteert in fysieke gezondheid en fysieke gezondheid resulteert in mentale gezondheid.
  • Luister naar jouw geweten. Extern kan iedereen zeggen wat jij moet doen, maar het is veel belangrijker dat jij gaat doen wat jouw innerlijk geweten (intuïtie) te vertellen heeft.
  • Begrijp dat onze mooie aarde niet voor de grap voedsel voor ons in de wereld brengt. Zie voedsel als de perfecte medicijn. Welke voedingsstoffen heb jij tekort en welke voedingsstoffen zouden jouw pijn op een natuurlijke manier kunnen verhelpen?
  • Neem heel veel rust. Bij ernstigere ziektes is rust in mijn ogen één van de belangrijkste factoren. Rusten is niet op de bank hangen en de hele dag Netflix kijken. Rusten is yoga, mediteren, rustige muziek luisteren, tekenen, boeken lezen, schrijven, et cetera.
  • And last but not least: ga voelen! Niet voelen is exact het probleem van ziek worden. We voelen ons lijf niet meer en pikken de signalen niet op. Het is taak om jezelf te confronteren. Voel de pijn en sensaties in het lichaam en blijf jouw aandacht hier op vestigen. Leer jouw lichaam te begrijpen.

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Mijn moraal van het verhaal

De crisis van anno 2021 is voor mensen confronterend. We zijn bang om ziek te worden en angst maakt ons alleen maar zieker. Met deze blog wil ik aangeven dat angst over jouw gezondheid niet bestaat als je volledig in vrede en rust kunt leven met wie jij bent. In alle opzichten. Jouw denken, jouw werk, jouw vrienden, jouw levensstijl, sporten, voeding, water drinken, slapen en alles wat jij in het leven doet heeft invloed op hoe jij je voelt. En hoe jij je voelt is de oorzaak van jouw gezondheid op de langere termijn.

We zijn continue bezig met symptoombestrijding. We voelen pijn en gooien meteen medicijnen in ons lichaam. Ik zeg niet dat medicijnen per definitie nutteloos zijn. Bij hele hevige pijn kunnen medicijnen onmisbaar zijn. Maar ten allen tijde is het belangrijk om, na het slikken van de medicijnen, meteen aan de oorzaken te werken. Anders stapelen de problemen zich alleen maar op en wordt de pijn op de langer termijn heftiger.

Het leven is enerzijds mooi en anderzijds confronterend. Het leven is één en al polariteit. Er zijn 2 uitersten in het leven: geluk en ongeluk. Het grappige is dat veel mensen in het midden van de polariteit leven en op ten duur een ongelukkig leven niet meer tegen kunnen houden. Het is zaak dat jij de 2 uitersten van het leven gaat ervaren. Los trauma’s op, werk aan opgekropte emoties en confronteer jezelf met de donkere kant van het leven. Door het uiterste ongeluk te ervaren open je de paden naar het uiterste geluk.

Wat zijn de lessen van de natuur?

——  Wat zijn de lessen van de natuur? ——

Ik geloof niet dat dingen zonder reden ontstaan. De meest onschuldige en schuldige dingen gebeuren met een reden. Hoofdpijn ontstaat niet omdat jouw hoofd het leuk vindt om het jouw leven zuur te maken. Ook andere zwaardere ziektes hebben een oorsprong en een reden. Volgens mij moeten wij niet gaan vechten tegen alles wat in het leven hoort. We moeten juist gaan begrijpen waarom het in ons leven is gekomen.

De aarde is continue bezig zijn balans te zoeken. We worden wakker en gaan slapen en elke dag wordt het licht en weer donker. Elk jaar vallen de bladeren van de bomen en groeien de bladeren weer aan de bomen. Elke dag hebben we te maken met zowel eb als vloed. Om te kunnen blijven bestaan is balans nodig. Een ongezonde levensstijl kan nooit in balans raken met een gezond lichaam. Dat laat voor mij zien dat óók jouw gezondheid balans nodig heeft.

Dat jij ongelukkig bent of pijn ervaart in het lichaam door ziekte is in mijn ogen de allermooiste reflectie en les uit de natuur waarin wij leven. Niet omdat het jou gedwongen pijn wil doen maar omdat het jou iets wil zeggen. Pijn is een reflectie. Het is een boodschap. Een signaal die je niet mag negeren omdat je anders consequenties gaat ervaren.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen