Is een paracetamol gezond?

Gezondheid is het allerbelangrijkste dat we in het leven kunnen ervaren. Zonder gezondheid kunnen we niet optimaal leven. Maar wat is gezondheid eigenlijk? Er zijn ontelbaar veel theorieën die ons vertellen wat gezondheid betekent. Anno 2021 leef ik in een wereld waarin gezondheid continue wordt gelinkt aan de moderne geneeskunde. Je bent gezond door een goede levensstijl en als je ziek bent kun je weer gezond worden door medicijnen.

Ik heb daar echter een andere kijk op en in deze blog wil ik het hebben over de paracetamol. Net als in andere blogs wil ik eerst vertellen dat ik de waarheid niet in pacht heb, integendeel! Maar ik sta d’r wel voor open om verder te kijken dan mij doorgaans wordt verteld. Ik verdiep mij vaak in de wereld van, zoals wij het in de westerse wereld noemen, de ”alternatieve” geneeskunde.

Een interessant onderwerp is de paracetamol. Ik ga je heel eerlijk vertellen; ik snap er werkelijk helemaal niks van dat mensen paracetamol gebruiken en denken dat het probleem daarmee is opgelost. Ik ga je uitleggen waarom.

Waarom schrijf ik over de paracetamol?

Ik werk in een restaurant en terwijl ik aan het werk ben hoor ik dat mijn collega hoofdpijn heeft. Het is vandaag geen uitzondering; hij heeft namelijk vaker hoofdpijn. Na een tijdje vertelt mijn collega dat hij een paracetamol gaat slikken. Het is echter niet zijn eerste paracetamol van vandaag, hij heeft er vandaag al eerder één gehad.

Zoals gezegd is vandaag geen uitzondering. Hij slikt namelijk met regelmaat een paracetamol naar achteren en continue als ik het hoor of zie sta ik er met verbijstering naar te kijken. Want waarom zou je in de vrede een paracetamol gaan slikken als je hoofdpijn hebt? Ik snap dat niet zo goed.

Waarom snap ik dat niet?

Een paracetamol is symptoombestrijding

Simpelweg om de volgende redenen: een paracetamol slikken is pure symptoombestrijding. Je voelt pijn, je wilt de pijn niet voelen en daarom slik je een paracetamol door je keel. Doordat we de pijn niet voelen denken we dat de pijn is verdwenen, maar niets is minder waar. De ontwrichting in je lichaam is nog steeds aanwezig, je voelt het alleen niet meer. Doordat je het niet voelt blijf je leven zoals je altijd leeft. Je verandert je levensstijl niet en blijft het lichaam verwaarlozen.

De aarde is continue opzoek naar balans. Als ik praat over de aarde, dan heb ik het over dieren, mensen, bomen, planten en al het andere dat leeft. Continue zijn we bezig een balans te zoeken. Dat doet jouw lichaam ook.

Pijn in het lichaam is in mijn ogen een reflectie. Het is een verhaal waarbij het lichaam iets tegen jou wil vertellen. Om wat voor redenen dan ook heb je pijn en door de pijnscheuten geeft het lichaam een signaal af dat je hier iets aan moet doen.

Dit kan van alles zijn. Je kunt denken aan gezondere voeding, water, meer beweging, een andere levensstijl in het algemeen, maar ook veel diepere signalen. Als je geen geluk ervaart in het leven, dan slaat deze stress zich op in het lichaam waardoor je uiteindelijk lichamelijke klachten kunt ervaren.

Door een paracetamol te slikken negeer je volledig de signalen van het lijf en geef je het lichaam nauwelijks de mogelijkheid om de ontwrichting in het lichaam te herstellen. In feite blokkeer je de verbinding van de plek waar je pijn hebt met de hersenen. Jouw hersenen krijgen niet de taak om de pijn in jouw lijf te genezen en daardoor blijft de ontwrichting in het lijf zitten.

Vervolgens voel jij geen pijn en blijf je doen waar je mee bezig was, terwijl dát waarschijnlijk de reden is dat je pijn hebt.

Wat is de oorzaak van pijn?

Hoofdpijn, misselijkheid, griep, kiespijn of welke pijn dan ook: het is er niet zonder reden. Het lichaam heeft niet van de één op de andere dag besloten om jou ergens pijnscheuten te geven. Deze pijnscheuten hebben vaak een verhaal. Ze zijn er met een reden.

We kunnen de pijn negeren, maar dan loop je kans dat het lichaam steeds sterkere signalen af gaat geven en het grote risico’s gaat krijgen op de langere termijn. Je kunt er ook naar luisteren en experimenteren waarom er op dat punt in het lichaam onbalans is ontstaan. De meest kleine handelingen kunnen al een verrijking zijn voor het lichaam. Door iets bewuster te luisteren geef je het lichaam de tijd en mogelijkheid het probleem zelf op te lossen.

Want dat is exact wat we in de huidige tijd missen: het vertrouwen in ons lijf. Voor praktisch elk kwaaltje is een middel ontworpen en daardoor denken we dat medicijnen letterlijk de enige oplossing zijn voor ons lijf. We vergeten echter dat ons lijf een geniaal systeem is en onderdeel is van de aarde dat continue opzoek is naar haar balans. Geven we de aarde en ons lichaam de tijd en de ruimte om het verhaal achter de pijn te analyseren, dan bewijzen we onszelf gedurende het leven een enorme dienst.

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen