Hoe neem ik de verantwoordelijkheid over mijn gezondheid?

Hoe neem ik de verantwoordelijkheid over mijn gezondheid?

Gezondheid is het belangrijkste element voor een gelukkig leven. Zonder optimale gezondheid kunnen er andere elementen zijn die jou gelukkig maken maar het is moeilijk om ze ook als dusdanig te ervaren. Met een gezond lijf en een gezonde geest en een goede wisselwerking tussen beiden wordt het leven makkelijker. Je stapt energierijk uit je bed, je hebt behoefte aan uitdagingen, je kunt makkelijker met tegenslagen omgaan en je vermindert de kans op ziekte.

Gezondheid zou de basis moeten zijn van de mens. Het is de fundering van een gelukkig leven. Desondanks worstelen veel mensen met hun gezondheid. We vinden het moeilijk de fysieke grenzen op te zoeken, hebben last van overgewicht en vinden het moeilijk om van ongezond eten af te blijven. We zoeken externe factoren die ons kunnen helpen met deze worsteling maar vergeten dat de enige oplossing binnen onze verantwoordelijkheid ligt.

Alleen jij kan jouw leefstijl onder de loep nemen en veranderen. Jij bent de persoon die op de langere termijn structureel gezonder gaat eten, meer gaat bewegen, beter gaat slapen, mentaal weerbaarder gaat worden en een balans vindt in jouw lijf, jouw geest en het leven.

Jij bent de enige persoon die verantwoordelijk is voor jouw eigen gezondheid.

Niemand heeft gezegd dat gezond worden en gezond blijven een makkelijke uitdaging is. Als gezondheid een hoge prioriteit voor jou heeft is het zaak om de verantwoordelijkheid te nemen. Daar kun je vandaag nog mee beginnen.

Hoe neem ik de verantwoordelijkheid over mijn gezondheid?

Hoe neem ik de verantwoordelijkheid over mijn gezondheid?

In deze blog beschrijf ik een paar punten die mij goed helpen om structureel gezond te blijven en de verantwoordelijkheid bij mijzelf te blijven zoeken. Uiteraard is dit voor iedereen anders en is het belangrijk om er jou eigen draai aan te geven.

1 | Confronteer jezelf met het leven

In mijn beleving zijn wij mensen veel bezig om pijn te vermijden. We doen er alles aan om in onze comfortzone te blijven en als er onderwerpen aan bod komen die wij te confronterend vinden, kijken of praten we het weg. Dat kan van alles zijn; beelden van dieren die ernstig lijden zappen we weg en kritische vragen over ons leven willen we vermijden. Als we er niet over praten, er niks over horen en er niks over zien dan kunnen we er ook niks over voelen.

Maar we weten allemaal dat niets doen geen resultaten gaat opleveren. Ongelukkige, pijnlijke momenten met rouw horen bij het leven. Net als de gelukkige, plezierige momenten met liefde en blijdschap. Door het pijnlijke te voelen ga je het plezierige krijgen. Zoek je het pijnlijke niet op, dan ga je het plezierige niet krijgen. Dan blijft het leven oké.

Om gezond te worden en te blijven, zowel fysiek als mentaal, moet je in staat zijn alle elementen van het leven te voelen. Zowel de minder leuke als de leuke elementen.

 • Voel je pijn in het lichaam? Blijf met je gedachten bij de pijn.
 • Voel jij je lichtelijk depressief door het werk? Blijf de pijn die je voelt voelen.
 • Is iemand niet geheel onterecht kritisch? Ga niet in de verdediging, haal diep adem en erken zijn of haar gelijk.
 • Zoek mentale weerstand. Ga hardlopen, wandelen, vroeg uit bed, naar de sportschool! Daag jezelf uit.
 • Los trauma’s en opgekropte energie van vroeger op. Probeer te achterhalen waar de verbanden liggen.
 • Herken vluchtgedrag en anticipeer.

Wat leveren deze handelingen jou op?

Een stromende energie in jouw lijf waar opgekropte energie de functies van het lichaam niet meer tegen kunnen houden. Door dieper naar jezelf te kijken helen de wonden in jou als persoon en dat levert je gegarandeerd een betere gezondheid op.

2 | Stap uit de slachtofferrol

Niemand is slachtoffer van het leven. Jij ook niet.

Jouw buurman, ouders, vrienden, broers, zussen en het leven in zijn geheel zijn niets aan jou verplicht. Jij bent als individu op de wereld gekomen en jij bent hier verantwoordelijk voor.

Ik zeg niet dat het leven altijd makkelijk is, integendeel! In mijn ogen is het zelfs een verantwoordelijkheid om dat te erkennen. Er kunnen zich altijd pijnlijke momenten voordoen in het leven, maar jij bent de persoon die de keuze kan maken hoe je met deze momenten omgaat.

Slachtoffer worden en het leven of externe factoren de schuld geven over de verloop van jou leven heeft geen zin. Daarmee loop je de confrontaties uit de weg.

Door het leven niet als slachtoffer te benaderen word je een gezonder persoon. Door in te zien dat de problemen in het leven van vandaag door niemand anders dan jezelf op te lossen zijn neem je voor alles de verantwoordelijkheid.

3 | Sta niet stil en ontwikkel jezelf

Geen enkele voetballer is beter geworden door enkel te hopen en te verwachten dat hij beter wordt zonder daar voor te trainen. Persoonlijke ontwikkeling kan een verademing zijn. Door mentale training start je de gezonde wisselwerking tussen het hoofd en het lijf. Jouw eigen interpretaties kunnen op de proef worden gesteld en dit geeft interessante eyeopeners. Jouw overtuiging over het leven kan binnen mum van tijd zijn veranderen.

 • Lees boeken omtrent persoonlijke ontwikkeling.
 • Leer mediteren of doe aan yoga.
 • Kijk naar documentaires of video’s op YouTube (denk aan Ted Talk).
 • Praat met mensen die jou naar een ander niveau kunnen tillen.
 • Fysieke persoonlijke ontwikkeling hoort hier uiteraard ook bij! Streef naar een sterk lijf.

Verantwoordelijkheid over jouw gezondheid gaat over de moed die jij neemt om te willen veranderen. Door persoonlijke ontwikkeling word jij een zuiverdere jij. Een zuivere jij weet verbanden te leggen met de emoties die jij voelt en te handelen vanuit de normen en waarden die jij voor jezelf hebt opgesteld. Wat er ook gebeurt in het leven, handel jij vanuit een zuivere persoonlijkheid, dan neem jij altijd de verantwoordelijkheid.

Lees ook: Wat is mentale gezondheid?

Jij kunt als enige de verantwoordelijkheid over jouw gezondheid nemen

4 | Ga sporten!

Praten we over de verantwoordelijkheid die jij vandaag kunt nemen over jouw gezondheid, dan praten we altijd over het fysieke- en mentale aspect. Door fysiek de grens op te zoeken word je mentaal sterker.

Sporten is een belangrijke verantwoordelijkheid. Voel jij je ongezond en weeg je te veel dan is het geen geheim dat sporten een belangrijk element (net als veel andere elementen) is om je weer gezond te voelen. Fysieke kracht geeft je een hoge dosis energie, zelfvertrouwen en levenslust.

Het maakt niet uit welke sporten je gaat beoefenen. Veel mensen gaan goed op hardlopen, maar er zijn ook veel mensen die het verschrikkelijk vinden. Uiteraard gaat het bij het zoeken van grenzen niet altijd over de vraag of je zin hebt ja of nee. Wil jij de verantwoordelijkheid nemen, dan moet je de weerstand opzoeken.

Maar als hardlopen niet jouw roeping lijkt te zijn is het geen gekke reden om een sport te zoeken waar je gelukkiger van wordt.

 • Getrainde spieren zijn belangrijk en de sportschool is daar bij uitstek een goede plek voor.
 • Hardlopen is voor mij persoonlijk een goede training.
 • 3 uurtjes mountainbiken is een dure mountainbike meer dan waard.
 • Wandelen lijkt weinig invloed te hebben. Echter, ik geloof dat als je elke dag minimaal een uur gaat wandelen je de meest gebalanceerde fysieke gezondheid krijgt.

5 | Eet en drink structureel gezond

Eten en drinken is een grote worsteling voor mensen. Wil je de volledige verantwoordelijkheid over jouw gezondheid nemen, dan geloof ik dat je de pizza, frisdrank, koffie en wijn zoveel mogelijk moet vermijden.

Gezond eten moet de prioriteit hebben omdat dit op de langere termijn voor een gezonde lijf en geest zorgt. De hunkering naar gezond voedsel zou groter moeten zijn dan de hunkering naar ongezond voedsel.

Los de worstelingen op! Ben je verslaafd aan suikers of cafeïne? Zoek naar de oorzaken en begrijp waar de verslaving vandaan komt. Als je eenmaal de verslavingen hebt achterhaald wordt het gemakkelijker om het te laten staan en kun je intenser genieten op de momenten dat je besluit wél een kop koffie te drinken.

Ik geloof dat het meest voedingsrijke eten rechtstreeks uit de natuur komt. Over vlees eten bestaan discussies; maar mijn overtuiging is dat plantaardig eten de meeste voedingsstoffen voor ons hebben.

Lees ook: 4 redenen om te stoppen met het eten van vlees

6 | Slaap voldoende in een vast ritme

Je kunt bewegen wat je wilt en elke dag wortels eten: slapen is een onderschat fenomeen. Het lichaam heeft alle perikelen te verwerken. Ook het gezonde eten en ook de lichaamsbeweging van die dag.

Slapen is simpelweg de belangrijkste verantwoordelijkheid die je kunt pakken. Leg die telefoon weg als je gaat slapen, ga vroeg naar bed, stap vroeg uit bed, vermijd de telefoon in de ochtend, zorg voor een schoon bed en een schone slaapkamer en neem deze handelingen serieus!

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook hier

Andere belangrijke verantwoordelijkheden

In het kort heb ik 5 punten beschreven om de verantwoordelijkheid over jouw gezondheid te pakken.

Een andere belangrijke verantwoordelijkheid is dat je gaat luisteren naar de signalen van jouw lichaam.

Voel je pijn? Doe daar iets mee! Stop er niet meteen een paracetamol in maar achterhaal de oorzaak van de pijn. Bij structurele pijn is het belangrijk om naar jouw levensstijl te kijken. Beweeg je te weinig? Ben je mentaal niet in evenwicht? Staat je lijf onder stress? Wat is de oorzaak?

Discipline is uiteindelijk de sleutel van alle verantwoordelijkheden. Zorg er simpelweg voor dat je elke dag alle punten uitvoert. Zet om half 8 in de ochtend jouw wekker en stap meteen uit bed. Wees kritisch als het niet lukt maar verleg je focus vervolgens op de volgende dag.

Laat het bed netjes achter, stap onder de douche, maak een gezond ontbijt klaar, ga sporten, werk aan een doel voor die dag en doe simpelweg de taken die nodig zijn. Wil jij gezond eten: dan moet je naar de supermarkt. Wel of geen zin hebben om naar de supermarkt te gaan is hier van ondergeschikt belang. Je moet gewoon gaan!

Wees de baas over jouw eigen leven en stop met de slachtofferrol. Niemand gaat jouw worstelingen in het leven aanpakken. Externe factoren kunnen je enkel ondersteunen maar zij gaan niet de sleutel van jouw leven worden. Jouw keuzes bepalen alles in het leven.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen