4 redenen om geen vlees te eten

Willen we bewuster en respectvoller met de wereld omgaan dan moeten we bepaalde patronen in ons leven veranderen. Of laat ik het zo zeggen: we moeten het op zijn minst onder de loep nemen en onszelf daarmee confronteren. Het argument om iets wel of niet te doen moet je kunnen voelen. Kun je het niet met ziel en zaligheid beargumenteren, dan vraagt  dat meer bewustwording.

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees te eten. Er komt een generatie aan die hier nog veel bewuster mee om gaat dan de generatie van vandaag. Dat vind ik een hele geruststellende gedachten. We eten op de wereld ongelofelijk veel vlees en de gevolgen beginnen zichtbaar te worden. Om bewuster met de aarde om te gaan is het van cruciaal belang dat we gaan stoppen met het eten van vlees of de consumptie van vlees op zijn minst drastisch verminderen.

In mijn persoonlijke leven eet ik anno januari 2021 nauwelijks tot geen vlees. Ik leef vandaag de dag nog in een proces maar het is een kwestie van tijd dat ik het vlees achter mij ga laten. In deze blog vind je een aantal van mijn argumenten om te stoppen met vlees. Je moet begrijpen dat ik de keuzes voor mijzelf maak, maar ook voor een collectief belang waar ik in geloof.

Argument 1 – Ik vind dierenleed verschrikkelijk

Het leven op aarde kan wonderbaarlijk mooi zijn en ons veel gelukzaligheid geven, maar we weten ook dat het leven confronterend en hard kan zijn. Het ene moment hebben zebra’s de rust en het geluk om water te kunnen drinken en zonnestralen te pakken, terwijl ze het andere moment moeten rennen voor hun leven vanwege een hongerige leeuw. Zo zit de natuur in mekaar en op deze manier blijft de aarde in zijn balans.

De mens heeft een bewustzijn en een vermogen om te kunnen creëeren. Daar waar de leeuw letterlijk moet vechten om aan eten te komen en de zebra zich kan verzetten om in leven te blijven, daar maakt de mens gebruik van zijn macht en ”intelligentie” en zijn wij in staat dieren op eenvoudige manier te slachten, te bewerken en het op te eten. En we weten allemaal dat de dieren die wij eten geen enkele mogelijkheid hebben gehad om zich te verzetten en terug te vechten.

Voordat het vlees op ons bord ligt worden dieren in veel te kleine stallen en rijdende vrachtwagens gedrukt, hebben de dieren weinig tot geen zonlicht in hun leven gezien, worden ze vol gepropt met nutteloos en bewerkt voedsel en krijgen ze een overdaad aan medicijnen om ze vet te mesten en in leven te houden. Puur en alleen zodat het vlees uiteindelijk op ons bord komt te liggen.

Nauwelijks krijgen wij het voorgaande proces van het vlees dat op ons bord ligt te horen of te zien. We kopen massaal ons vlees in supermarkten met nutteloze keurmerken die ons vertellen dat de dieren in volledige vrede hebben geleefd. We willen er onze ogen niet voor openen. Enerzijds kunnen we dierenleed niet aanzien, anderzijds vinden we het moeilijk de confrontatie op te zoeken en verandering in gang te brengen. Wil jij onderdeel blijven van deze industrie? Of wil je de kleine verandering zijn door te stoppen met vlees?

Stoppen met vlees eten

Argument 2 – Ik heb mijn twijfels over de kwaliteit van vlees

Stel: je krijgt nauwelijks tot geen zonlicht in het leven te zien. Je eet elke dag patat, een pizza of chips en krijgt niet de mogelijkheid te bewegen. Pijntjes ”verhelp” je door medicijnen te slikken en je leeft gedurende het leven met 15 mensen op 60 vierkante meter. Hoe gezond zou dat zijn? Hoe ga jij je op de langere termijn voelen? Je wordt ongelukkig en kunt jouw energie niet kwijt waardoor het in het lichaam blijft zitten. Daarnaast word je ziek van het bewerkte voedsel en gebrek aan natuurlijke stoffen.

Voor ons mensen zijn dit lugubere leefomstandigheden. Voor de dieren is het dagelijks kost. Deze dieren zijn hartstikke ziek en hebben geen enkele mogelijkheid om op natuurlijke wijze een balans in het leven te vinden. Dit vlees ligt op ons bord en we vertrouwen er massaal op dat het kerngezond voedsel is. Is dat niet lichtelijk naïef? Moeten we hier niet onze vraagtekens bij zetten in het belang van onze eigen gezondheid?

We eten het vlees dagen na de slachterij en niet vers van de pers en al het bewerkte eten, de medicijnen en opgekropte energie is na het slachten niet op een wonderbaarlijke manier verdwenen. Al deze elementen vinden we terug in ons vlees en dan hebben we het nog niet gehad over natriumnitraat. Natriumnitraat zijn conserveermiddelen die worden gebruikt om het vlees er langer ”vers” uit te laten zien.

Maar hoe vers is ons vlees? Zoals gezegd: we eten het vlees niet vers van de pers. Vlees is relatief vers als we het na het doden direct op zouden eten. Maar na langere tijd is het vlees niet vers meer. Vlees verkleurt binnen een paar dagen tot een vieze, grijs/groene kleur. Niemand wil vlees in deze toestand kopen en daarom worden er giftige natriumnitraten gebruikt om het er rood en eetbaar uit te laten zien.

Argument 3 – Door het eten van vlees heb ik een negatieve bijdrage aan het klimaat

Minder vlees eten is beter voor het klimaat. Aangezien veel Nederlanders meerdere keren op één dag vlees eten kunnen we nagaan wat voor impact dat heeft voor het klimaat. En dan praat ik alleen nog maar over de Nederlander. Voor de productie van 1 kilo vlees is 5 kilo plantaardig voer nodig. Tijdens het produceren van vlees komen er veel broeikasgassen vrij, wordt er veel water gebruikt en de veehouderij heeft veel ruimte nodig voor de verbouw van veevoer. [1]

We proberen massaal duurzamer te leven door bijvoorbeeld korter te gaan douchen. Het is belangrijk om daar bewust mee om te gaan. Maar wist je wel dat jouw waterverbruik tijdens het douchen niet opweegt tegen het water dat wordt gebruikt bij het stuk vlees dat vanavond op jouw bord ligt?

  • Ben jij een gemiddelde vleeseter? Dan ben je verantwoordelijk voor het verbruik van 15.000 liter water per dag. [2]
  • Er zijn 50 badkuipen water nodig om één biefstuk te produceren. [3]
  • Je bespaart meer water door 450 gram rundergehakt te laten staan dan door twee maanden lang niet te douchen. [4]

Vlees eten lijkt onschuldig maar je draagt wel degelijk negatief of positief bij aan de ontwikkeling op aarde als je wel of geen vlees eet.

Vlees eten: is jouw smaakgeluk een dierenleven waard?

Argument 4 – Ik wil geen onderdeel zijn van de lugubere daad van de mens

Vlees eten: het gaat vaak alleen over het moment dat we een stukje kip in onze mond drukken en het doorslikken. Het is zo’n onschuldige daad dat we ons nauwelijks bewust zijn wat voor impact het voor de wereld heeft. Vegetariër worden gaat niet alleen over dierenleed of klimaatverandering. Het gaat ook over dat wat je wilt uitstralen, over waar je voor staat en wat je belangrijk vindt. Jouw normen en waarden.

In de documentaire A Life On Our Planet van David Attenborough werd de aandacht gelegd op de walvisvaart. Vroeger mochten er vanuit commerciële doeleinden een jacht op walvissen worden gemaakt. Na veel opstand en demonstraties onder de burgers is er voor vrijwel alle landen een verbod gelegd op de commerciële jacht op walvissen. Nadat ik dit fragment had gezien werd het voor mij duidelijk dat ik geen onderdeel wil zijn van menselijk gedrag op het slachten van dieren. Punt!

Ik zeg niet dat het doden van andere levende wezens niet bij het leven hoort. Voor sommige bevolkingsgroepen is het noodzakelijk om te overleven. Echter, in de westerse wereld eten wij geen vlees meer vanuit het standpunt te moeten overleven. We eten vlees omdat we het lekker vinden. Er worden dieren vermoord omdat bedrijven hier commerciële winst uit kunnen halen. We eten vlees puur en alleen uit vanuit een luxe situatie. Kom op; laten we ons eigen belang op zijn minst kritisch benaderen!

Ik wil niet een bijdrage leveren aan de varkens en de kippen die in afgrijselijke situaties hebben geleefd met het doel dat ik ”plezier” ervaar door met de auto via de McDrive mijn eten op een parkeerplaats te consumeren. Ik vind het absurd dat wij ons hier niet bewust van zijn als mens. We kijken het gewoon weg! We willen niet dat onze katten, paarden, cavia’s, parkieten, hamsters en honden iets overkomen maar de varkens, koeien en kippen eten wij zonder pardon elke dag op.

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Hoe stop ik met vlees eten?

Stoppen met vlees eten is de grootste verandering die wij kunnen maken. Uiteindelijk ligt de verandering altijd bij de burger. Als wij massaal zouden stoppen met het eten van vlees; dan is er voor de industrie geen draagvlak om een overdaad aan dieren te slachten. Doet het je pijn om in een vliegtuig te stappen omdat dit gevolgen heeft voor het klimaat? Dan is de grootste verandering dat je niet meer gaat vliegen of jouw vlieggedrag drastisch gaat verminderen. Jij bent de verandering.

Er wordt zo vaak gedacht dat vegetariërs zijn gestopt met het eten van vlees enkel vanwege dierenleed, maar er zijn zoveel meer vraagstukken dan enkel dierenleed. Hoelang kijken we hier nog voor weg? Hoelang blijven we stoïcijns ons geluk op de korte termijn vullen met alle gevolgen van dien voor de opkomende generaties omdat de aarde gaat reageren op ons gedrag vandaag de dag?

Als jij regelmatig vlees eet en het gevoel hebt te willen stoppen is het geen verstandig idee abrupt te stoppen. Het lichaam heeft namelijk ook tijd nodig om aan de veranderingen te wennen. We weten allemaal hoe moeilijk het is abrupt te stoppen met cafeïne, alcohol of een sigaret; dat is bij het eten van vlees niet veel anders. Verhoog je bewustzijn. Je moet een draagvlak hebben voor jouw keuze. Ga op onderzoek uit en laat je informeren. Dat jou het gevoel bekruipt te willen stoppen is al een hele grote ontwikkeling.

 

Wat zijn de lessen van de natuur?

——  Wat zijn de lessen van de natuur? ——

De aarde: een grote bol dat in een groter geheel rondzweeft. De bewoners van deze aardbol, de mens, denkt dat de wereld maakbaar is. Maar als de wetten van de natuur het gaan overnemen hebben we geen schijn van kans. We moeten stoppen met denken dat de aarde van ons is. Dat is namelijk onzin. Ik vind dat misplaatste menselijke arrogantie. Het slaat nergens op. Dat jij per ongeluk op deze aarde rondloopt maakt niet dat je maar mag doen en laten wat jij wilt.

Wij hebben het voorrecht (vind ik althans) op deze aardkloot te mogen zijn. De aarde heeft zelfs het beste beentje met ons voort want er groeit letterlijk eten voor ons in de natuur. Wij hebben gratis en voor niets voedingsstoffen die onze zon, de wereld of welke krachten je ook maar kunt verzinnen ons vrijwillig aan lijkt te bieden. Daar hangen echter wel voorwaarden aan. We moeten er respectvol mee omgaan, anders gaat deze wereld zijn eigen gang en heeft de mens geen enkele waarde.

Op dit moment putten wij de aarde uit. De aarde kan ons niet meer voorzien in onze eerste levensbehoeften. We geven het geen rust, vergiftigen het met chemicaliën en door het kappen van alle bomen hebben wij geen respect voor de mogelijkheden die Moeder Aarde ons geeft. We hebben geen respect voor andere levende wezens die, net als ons, inwoners zijn van de aarde. De aarde probeert de mens in balans te houden, maar evengoed alle andere dieren.

Wij respecteren het harde werken van onze aarde niet en bewandelen volledig ons eigen pad. We steken een dikke middelvinger naar de aarde en alle andere levende wezens die niet in staat zijn tegen de mens te vechten. Om de balans op aarde terug te krijgen moeten wij mensen ons gedrag herzien en de aarde en andere dieren de mogelijkheid geven de balans op te zoeken. Dat zijn vandaag de dag de lessen die wij moeten leren.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen