Wat is alcohol?

Wat is alcohol?

Pure alcohol is een natuurlijke doorzichtige vloeistof. Het wordt geproduceerd door het vergisten van suiker. Het ziet er net zo uit als water. Daarnaast heeft het geen smaak en komt er amper tot geen geur van af. Alcohol wordt ook wel ethanol genoemd en we kennen het uiteraard van bier, wijn en andere sterke dranken.

Waar wordt alcohol van gemaakt?

We kennen alcohol uit het proces van het vergisten van suiker. Bij het produceren moet onder anderen rekening gehouden worden met de temperatuur, de zuurtegraad, de voedingstoestand, et cetera.

Het kan gemaakt worden van..

  • Druiven - Denk aan wijn.
  • Granen - Denk aan bier.
  • Rijst - Denk aan rijstwijn.
  • En ook van aardappelen - Denk hierbij aan vodka.

Wat zegt het percentage in alcohol?

Op het etiket van een flesje bier staan altijd het aantal percentages alcohol wat in het biertje verwerkt zit. Het percentage, wat je op het flesje ziet staan, geeft het aantal milliliter (ml) pure alcohol per 100 milliliter (ml) drank weer.

Voorbeeld:

Ik zal je even een duidelijkere uitleg geven over wat het percentage in alcohol zegt en hoe dit wordt berekent. Stel, je drinkt een flesje Heineken.

  • Het flesje Heineken heeft een inhoud van 330 milliliter. Dit is 0,33 liter.
  • Er zit gemiddeld 16,5 milliliter pure alcohol in het flesje Heineken dat je voor je hebt.

Als je de milliliters pure alcohol deelt met de inhoud van het flesje en dit vervolgens vermenigvuldigd met 100, dan kom je op een alcoholpercentage van 5%.

Ofwel: 16,5 : 330 = 0,05. 0,05 x 100% = 5% alcohol. Bij 10 flesjes bier heb jij 1,65 liter pure alcohol gedronken. Niet zo gek dat je dan niet meer volledig functioneert. ;)

Meer leuke blogs lezen?

Met Aardig Bewust hebben wij als doelstelling de mensen bewuster te leren leven. Daarmee hebben we het over het welzijn van de aarde en onszelf. Wij geloven dat als elk mens op de wereld aan zichzelf zou werken de problemen op aarde binnen mum van tijd zijn opgelost (denk aan klimaatverandering bijvoorbeeld).

Op deze website hopen wij jou te inspireren bewuster met jezelf en de aarde om te gaan en daarom nodigen wij jou uit om meerdere blogs te gaan lezen!

Andere blogs lezen?

Op deze website lees je meer blogs die jou kunnen helpen: