Wat is nano-plastic?

Wat is nano-plastic?

Nano-plastics zijn hele kleine stukken plastic die zelfs met de microscoop nauwelijks zijn te zien. Dat is een probleem, omdat we deze plastics niet kunnen opruimen.

Hoe ontstaan nano-plastics?

De aarde kan plastic niet afbreken en daarom vergaat plastic niet. Plastic gaat door de zon, de wind en zeewater echter wel kapot. Grote stukken plastic worden na verloop van tijd kleiner en kleiner. Op een gegeven moment worden deze stukken plastic microplastic. En microplastic wordt op ten duur nano-plastic.

De gevolgen van nano-plastic

De plastic soep blijft elk jaar groeien en dat is een probleem. Grote stukken plastic veranderen op ten duur in microplastic en microplastic verandert in nano-plastic. Microplastics en nano-plastics zijn zo klein dat dieren en mensen het plastic niet met het blote oog kunnen zien. Dieren in de oceaan eten het plastic op en worden ziek. Hierdoor worden sommige dieren met uitsterven bedreigd.

Ook het ecosysteem loopt gevaar! Zo is fytoplankton verantwoordelijk voor heel veel zuurstof in de oceaan. Fytoplankton is echter wel afhankelijk van zonlicht. Door de grote stukken plastic wordt zonlicht door plastic tegengehouden en kan fytoplankton niet optimaal functioneren en sterft het af.

Daarnaast bestaat er een grote kans dat de vissen die wij eten nano-plastics bevatten.

Andere blogs over plastic lezen?

Op deze website lees je alles over plastic!