Wat is microplastic?

Wat is microplastic?

Het plastic probleem is een groot probleem. Plastic wordt niet door de natuur afgebroken en de productie van plastic blijft onverstoord doorgaan. Veel plastic valt onder de categorie wegwerpplastic, dus plastic dat we hooguit een paar uur gebruiken om het vervolgens weer weg te gooien. Daarnaast wordt veel plastic nauwelijks gerecycled, blijft de productie groeien, gooien mensen nog steeds plastic in de natuur en dit heeft grote gevolgen voor het leven op aarde.

Een plastic fles cola kunnen we uiteraard met ons blote oog waarnemen. Net als plastic tassen in de oceaan of plastic verpakkingen in het bos. Het voordeel van grote stukken plastic is dat we het ''gemakkelijk'' op kunnen ruimen. Als grote stukken plastic in de natuur blijft liggen of kilometers ver de oceaan in drijft, dan breekt het plastic niet af, maar wordt het wel kleiner.

Grote stukken plastic dat steeds kleiner wordt is een groot probleem. Dit plastic noemen wij ook wel microplastic. Na microplastic kan het zelfs zo klein worden dat het verandert in nano-plastic. Ik wil dat je je heel bewust bent van het feit dat het gedrag van de mens moet veranderen om het probleem te verminderen.

Gaan we op deze voet verder, dan zal de mens zich op ten duur streng aan de wetten van de natuur moeten aanpassen.

Wat is microplastic?

Zoals gezegd: plastic kan niet afgebroken worden in de natuur. Plastic gaat echter wel kapot en grote stukken plastic veranderen op ten duur in microplastics.

Dit plastic is dusdanig klein dat we het niet tot nauwelijks met het blote oog kunnen waarnemen. Microplastic kan 5 millimeter klein worden.

Sterker nog, het kan zelfs zo ver gaan dat microplastic nano-plastic wordt en nano-plastic is niet tot nauwelijks met een microscoop waar te nemen. Dit plastic kunnen wij niet meer opruimen en blijft voor een hele lange tijd op onze aarde rond zwerven.

Wat is microplastic?

Hoe ontstaat microplastic?

Hoe langer plastic in de natuur blijft liggen, hoe kleiner het wordt.

Gooi jij een plastic tas in de natuur, dan zal deze tas door de vele jaren heen steeds kleiner worden. Zo liggen er in de oceaan verdwaalde visnetten die uiteenvallen in kleinere stukken.

Alle plastic is schadelijk voor de natuur, of het nu visnetten, tassen, flessen of verpakkingen zijn. Zelfs slijtage van de autobanden of het dragen en wassen van synthetische kleding is in basis schadelijk voor de natuur.

De moderne wereld heeft plastic belangrijk gemaakt en de gevolgen zijn lastig te overzien.

Lees ook:
Wat zijn de oorzaken van de plastic soep?

Waar komt microplastic voor?

Overal om ons heen liggen microplastics.

Het is gevonden in:

  • De oceanen
  • De rivieren
  • In de grond
  • En in ons voedsel

Misschien was je je hier niet van bewust, maar het probleem is dusdanig groot dat microplastic zelfs in ons voedsel is gevonden. Het is niet altijd mogelijk om voedsel te produceren zonder plastic, omdat microplastics en nano-plastics zo klein zijn dat we het niet kunnen opruimen.

Er zijn ook microplastics die bewust in producten worden gestopt. Denk bijvoorbeeld aan verzorgingsproducten of verf.

Producten met microplastic worden op het etiket aangegeven als polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) of polyethyleentereftalaat (PET).

Lees ook: 
5 manieren om minder plastic te gebruiken

Microplastics in ons voedsel

Het is natuurlijk naïef om te denken dat plastic niet in ons voedsel terecht komt. Dat vind ik trouwens ook het probleem van de mensheid op dit moment. We denken alles maar te kunnen doen zonder dat hier gevolgen aan vast kleven. Nu komen we erachter dat ons gedrag wel degelijk een negatieve invloed heeft op de aarde en stevenen we af op een punt dat positieve veranderingen niet meer mogelijk zijn.

Zoals gezegd: grote stukken plastic worden microplastic en microplastic wordt nano-plastic. Dit plastic ligt op de bodem, gaat via het grondwater richting de rivieren en neemt het mee richting de oceaan. Vissers gaan lekker vissen en voor je het weet ligt dit stukje vis in de schappen van de plaatselijke Albert Heijn. Het stukje vis dat jij vervolgens in de pan bakt om het op te eten.

Microplastic is onderanderen gevonden in:

  • Bier
  • Honing
  • Kraanwater (!)
  • Theezakjes
  • Zeezout
  • Zeevoedsel
Wat is microplastic?

Microplastics in gezondheidsproducten

In verschillende gezondheidsproducten worden microplastics bewust gebruikt om de dikte, het uiterlijk en de stabiliteit van een product te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan deodorant, handzeep, shampoo, tandpasta en zonnebrand.

Volgens een Engels onderzoek kunnen er bij een goede scrubbeurt 100.000 microplastics vrijkomen.

Naast gezondheidsproducten worden microplastics ook in wasmiddel, kunstmest (you serious?), vaatwastabletten, make-up en lippenstift gebruikt.

Wat zijn de gevolgen van microplastics?

Het is geen geheim dat plastic in het algemeen een probleem veroorzaakt op onze mooie aardkloot. Microplastic is daar geen uitzondering op.

Via de bodem, de lucht, rivieren en oceanen komen plastic resten in lichamen van levende organismen terecht. Ik beschrijf expres levende organismen omdat het egoïstisch zou zijn om het alleen als een menselijk probleem te zien. Helemaal als wij zelf de veroorzaker zijn van alle microplastics.

Vooral in grote wateren is microplastic een groot probleem. Zo krijgen mosselen en oesters microplastics binnen en wordt hun voortplanting verstoord. Hierdoor krijgen bijvoorbeeld de oesters minder en kleinere nakomelingen. Oesters en mosselen zijn belangrijk voor het filteren van het water.

Alle dieren zijn elke dag hard aan het werk om het ecologische ritme te behouden, maar de mens krijgt het voor elkaar deze belangrijke processen te verstoren.

Lees ook:
Wat zijn de gevolgen van plastic afval? - (een grotere blog over de gevolgen)

Wat zijn de oplossingen voor microplastics?

Organisaties en overheidsinstanties zijn druk bezig om deze problemen op te lossen. Zo wordt er gedacht aan:

  • Preventie (problemen voorkomen door van tevoren in te grijpen)
  • Biodegradatie (bioplastic dat afbreekbaar zou zijn)
  • Recycling (plastic hergebruiken zodat er minder geproduceerd hoeft te worden)
  • Verbranding (op een verantwoorde wijze)

De grootste oplossingen liggen in mijn ogen bij de grote partijen. Plastic producerende bedrijven moeten minder produceren, er moeten strengere sancties worden opgelegd, vervuilende bedrijven als Coca-Cola en Nestlé moeten alternatieve verpakkingen vinden en alles wat met plastic te maken heeft moet worden gedemotiveerd.

Ik zeg niet dat de werkende burger zijn duurzame levensstijl mag verwateren. Het is belangrijk om je verantwoordelijk te voelen en je gemoedstoestand te verbeteren. Het is belangrijk om een groter collectief te bouwen. Maar als we onze levensstijl gaan veranderen, dan moeten we dit samen doen met de grote partijen die verantwoordelijk zijn voor de plastic op de wereld.

Andere blogs die ik heb geschreven over plastic

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen: