Het plastic probleem op de wereld heeft geen lange inleiding nodig. Het klimaat maakt een grote verandering door en plastic is één van de veroorzakers. Het vervuilen van de aarde moet stoppen om catastrofale gevolgen tegen te gaan. Wordt er minder plastic gebruikt en gekocht, dan wordt er automatisch minder geproduceerd. De verandering ligt wel degelijk bij onszelf.
We moeten echter niet plastic de schuld geven van alle problemen. Het plastic kan er weinig aan doen dat het geproduceerd wordt en in de natuur wordt gedumpt. Het gedrag van de mens is de boosdoener omtrent plastic. Ik zeg echter niet dat de individuele burger zozeer de veroorzaker is van de plastic soep. Om de problemen op te lossen moeten overheidsorganisaties, vervuilende bedrijven en de producerende bedrijven de verantwoordelijkheid nemen.
Toch kun je als individuele burger wel degelijk een steentje bijdragen. Een individuele handeling lijkt weinig invloed te hebben op aarde maar kan op de langere termijn cruciale veranderingen teweegbrengen. In het kader van: alle beetjes helpen. Daarnaast leef je vanuit jouw idealen en werk je aan een groter collectief. Het is belangrijk om jouw idealen met de wereld te delen. Op deze manier kunnen er veranderingen ontstaan.
Wil je jouw kennis over de plastic soep vergroten?
De plastic soep: alles wat je moet weten over plastic in de oceaan
5 manieren om minder plastic te gebruiken
Plastic verminderen in jouw dagelijks leven lijkt een minimale verandering te zijn voor de wereld. Ik ben er om te vertellen dat we als mens onze slag moeten slaan en niet meer in deze beperkende gedachten moeten blijven hangen.
Voel jij in elke cel van jouw lijf dat het tijd is om te veranderen? Wees in dat geval de verandering. Doe het gewoon en denk er niet over na of het effect heeft ja of nee.
Jij kunt de wereld veranderen door vanaf vandaag structureel minder plastic te gebruiken en dit gedrag te delen met jouw medemens.
Daarom wil ik je in deze blog 5 -op het oog- kinderachtige veranderingen delen die op de langere termijn, in een wereldwijd collectief, minder kinderachtig zijn dan je denkt.
1 – Hergebruik plastic tassen
Als iedereen in de wereld plastic meerdere keren zou gebruiken, dan doen we onze aarde een groot plezier.
Het liefst zie ik een wereld zonder plastic. Helaas is dat een droom die op de korte termijn niet realiseerbaar is. Zouden wij stoppen met plastic, dan zou dat enorme economische gevolgen hebben (in hoeverre dat belangrijker is dan behoud van de aarde, maar dat terzijde).
We zouden de aarde op zijn minst kunnen helpen door plasticproductie te verminderen. Dan verlagen wij het tempo waarmee we de wereld vervuilen. Dan is het probleem lang niet opgelost, maar dan zetten we wel de allereerste stappen.
Waarom zou je bij elk bezoek aan de supermarkt een nieuwe plastic zak moeten kopen? Kun je niet beter eenmalig een boodschappentas gebruiken en deze altijd meenemen? Of plastic tassen die je voorheen hebt gekocht zo vaak mogelijk gebruiken? Ga je onverwachts naar de supermarkt en heb je niet de mogelijkheid gehad om een tas mee te nemen?
Koop dan een plastic tas maar gooi deze na die tijd niet weg. Gebruik hem later nog een keer!
Probeer alle plastic uit jouw dagelijks leven zo lang mogelijk te hergebruiken!
2 – Koop een vuilniszak op maat
Voor vrijwel elke prullenbak kun je een vuilniszak op maat kopen.
Nogmaals, uiteindelijk is de wereld beter af zonder plastic. Maar aangezien dit voor de korte termijn enkel een droom is moeten wij het effectief gebruiken. Onze voetafdruk die wij achterlaten op de wereld moet kleiner worden. Ook in ons gedrag met plastic.
Plastic is schadelijk, dat weten we allemaal, maar laat dan op zijn minst het plastic dat effectief is gebruikt in plaats van al het overbodige plastic de aarde beschadigen.
Veel te grote vuilniszakken in kleine prullenbakken worden niet optimaal gebruikt. Vuilniszakken moeten vol zitten en er moet geen overbodige plastic weggegooid worden omdat de vuilniszak te groot is.
3 – Neem producten uit de supermarkt los mee
Een makkelijk uit te voeren handeling is het kopen van groente en fruit zonder plastic zakjes.
In een supermarkt wandel je meteen tegen de groente- en fruitafdeling. Soms heb je slechts 1 limoen of een tros bananen nodig. Het is mogelijk om deze bananen af te wegen in een plastic zakje.
Maar waarom zou je hiervoor een plastic zak gebruiken? Je gebruikt dit zakje alleen voor in de winkelkar, tijdens het afrekenen en tijdens de terugweg naar huis. Zeer waarschijnlijk gooi je dit zakje eenmaal thuis weer weg omdat het te dun en te labiel is om weer opnieuw te gebruiken.
Mijn advies: weeg producten op de weegschaal, plak de stikker op het product en neem hem mee zonder een plastic zak te gebruiken.
Vind je dit niet hygiënisch?
Vraag jezelf dan af: weegt jouw probleem op tegen het grotere probleem?
Of koop een netje waar je de producten in kunt stoppen en die je continue opnieuw kunt gebruiken.
4 – Koop een thermosfles en gebruik geen plastic flesjes
Wij mensen gebruiken erg veel plastic flesjes.
We kopen flesjes cola of sinas en gooien het flesje weg als er niks meer in zit. Op deze manier wordt er voor het drinken van 1 flesje sinas erg veel plastic geproduceerd en weggegooid, terwijl wij al deze flesjes opnieuw kunnen gebruiken.
Nu is water drinken uit een flesje waar cola in heeft gezeten niet erg lekker. Is dat echter ons probleem of moeten wij ook hier keuzes gaan maken die niet alleen voor ons van belang zijn? We moeten ons überhaupt gaan afvragen waarom we nog frisdrank drinken!
Thermosflessen zijn een duurzame oplossingen om jouw voetafdruk op de wereld kleiner te maken. Je koopt een fles en kunt deze voor langere tijd gebruiken om er water uit te drinken.
Wil je graag water met prik? Koop dan een Soda Stream! Een machine dat koolzuur aan jouw water toevoegt.
5 – Stop met in plastic verpakte post die je toch nooit leest
In mijn woonsituatie heb ik in een tijd geleefd dat er regelmatig post in de brievenbus lag die ik meteen in de oud papier doos heb gegooid.
Het is fascinerend hoeveel papier wij in de brievenbus krijgen en hoevaak dit verpakt zit in plastic.
Denk aan alle brieven van de Postcode Loterij die jou op één of andere manier nog steeds post versturen of alle nutteloze reclames van de Aldi, de Kruidvat en de Albert Heijn.
Plak een sticker op je brievenbus en zorg ervoor dat je alleen nuttige post in de brievenbus krijgt.
Welke veranderingen kan ik nog meer maken?
De handelingen in deze blog zijn kinderspel. Iedereen kan daar vandaag mee beginnen.
Deze handelingen lijken weinig effect te hebben, maar je moet je ook afvragen of dat altijd belangrijk is. Op de langere termijn heeft het wel degelijk effect. Daarnaast kun je andere mensen besmetten met jouw normen en waarden zodat ook andere mensen bewuster gaan leven.
Het allerbelangrijkste is dat je jouw voetafdruk verkleind en met voldoening deze mooie aardbol op ten duur kunt verlaten. Als je begint bij jezelf, ontstaat er uiteindelijk een collectief.
Uiteraard zijn dit 5 makkelijk uit te voeren handelingen. Naast deze 5 punten kun je ook met veel andere punten het verschil maken. Check elke dag waar jij het verschil kunt maken en maak ook daadwerkelijk het verschil!
Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.
Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.
Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.
Andere blogs die ik heb geschreven over plastic
Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen: