Sinds 1920 is ontdekt dat plastic van aardolie gemaakt kon worden. Sindsdien is de productie van plastic enorm toegenomen en zijn we na de 2e wereldoorlog afhankelijk geworden van plastic. En laten we eerijk zijn: plastic is super handig. Ons leven is praktisch makkelijker geworden sinds we plastic gebruiken. Dit is echter wel op de korte termijn. Op de lange termijn zien we nadelige consequenties op de natuur en is de plastic soep 1 van de grootste vraagstukken van deze generatie.
Het is belangrijk om bewust te worden van de plastic soep problematiek. Om bewuster te leven en te weten wat de problemen zijn, is het belangrijk te begrijpen wat de oorzaken en gevolgen zijn van de plastic soep, waar oplossingen liggen voor de plastic soep, wat microplastics en single-use plastics zijn, maar ook waarom we vanaf 1920 hebben ontdekt hoe nuttig plastic voor ons is en waarom we het vandaag de dag gebruiken (los van de gevolgen).
In deze blog richt ik mij specifiek op de gemakken die plastic ons heeft gegeven. Ik wijd deze blog dus niet aan de problemen van plastic. Daarnaast wil ik benadrukken dat ik soms spreek over de gemakken die plastic ons heeft gegeven, maar daarmee praat ik plastic niet goed. Integendeel zelfs, ik heb best een uitgesproken mening over plastic en ik vind het belangrijk dat je dat weet. Ik vind het absurd dat we plastic blijven gebruiken voor ons gemak en plezier, terwijl we de aarde letterlijk uitputten.
Waarom gebruiken we zoveel plastic?
Er werd vroeger al plastic gebruikt, maar ik heb het gevoel dat plastic in de afgelopen 10 á 20 jaar nóg belangrijker is geworden dan het al was. Wereldwijde transport wordt gemakkelijker en bestellingen plaatsen op Amazone om ze vervolgens vanuit China naar je voordeur toegestuurd te krijgen is hedendaagse realiteit. Plastic bied daarin oplossingen om producten te beschermen en door de globalisering wordt er steeds meer plastic geproduceerd.
Waarom gebruiken we zoveel plastic?
- Plastic is stevig en gaat niet kapot. Bij hevige schokken kan glas bijvoorbeeld breken terwijl plastic heel blijft.
- Plastic is goedkoop (een belangrijke veroorzaker van massaproductie).
- De levensduur van plastic is lang (voordelig voor de mens, nadelig voor het milieu).
- Plastic is in alle vormen te produceren.
- Plastic weegt niks.
- Plastic is bestand tegen vele chemische stoffen.
- Plastic kan worden omgesmolten, dus een tuinstoel van vandaag kan morgen een container zijn.
Plastic verpakkingen voor voedsel
Plastics worden veel gebruikt om etenswaren in te verpakken. Etenswaren kunnen hierdoor veiliger, hygiënischer en langer bewaard worden. Hierdoor speelt plastic een belangrijke rol in het tegengaan van voedselverspilling.
Daarnaast zijn plastic verpakkingen licht in gewicht. Lichter dan papier, karton, glas en blik en daardoor makkelijk en goedkoop te transporteren.
Microplastics in cosmetische producten
Microplastic wordt met opzet in bepaalde producten toegevoegd. Dit worden ook wel synthetische polymeren genoemd. Synthetische polymeren bepalen de dikte, het uiterlijk en de stabiliteit van een product.
Denk bijvoorbeeld aan:
- Wasmiddelen, zoals waspoeder, vloeibaar wasmiddel en capsules.
- Verf.
- Tuinproducten, zoals kunstmest.
- Verzorgingsproducten, zoals gel, deodorant, shampoo, tandpasta, handzeep en zonnebrand.
- Cosmetica, zoals oogschaduw en lippenstift.
Plastic beschermd producten
Als je online een product gaat bestellen, dan zit dit vaak verpakt in plastic. Bij veel producten is het plastic nutteloos, maar er zijn ook producten waar plastic als bescherming dient. Denk bijvoorbeeld aan elektronische producten die door plastic worden beschermd tegen waterschade.
Ook tijdschriften zitten in plastic verpakt om het te beschermen tegen waterschade of andere schade.
Veel producten die jij gebruikt zijn van plastic
Plastic wordt niet alleen gebruikt in cosmetische producten of als verpakkingen van etenswaren. Veel producten die jij gebruikt zijn ook simpelweg van plastic gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een tandenborstel, speelgoed, de behuizing van televisies, babyflessen, fleece-vesten, broodtrommels, auto-onderdelen, jerrycans, meubelen, accessoires en nog vele andere producten.
Ook rioleringsbuizen zijn bijvoorbeeld van plastic gemaakt.
Ons leven is ingericht op plastic
Plastic is overal en nergens!
Piepschuim, tassen, sleutelhangers, rietjes, tubes, afwasborstels, emmers, toilettassen, de bumper van je auto, telefoonhoesjes and so on. De lijst is te groot om op te noemen. Werkelijk alles is van plastic gemaakt. Zijn het geen onderdelen, dan dient het wel als beschermingsmateriaal
Waarom is plastic schadelijk?
Single-use plastics zijn misschien wel de grootste boosdoeners voor de plastic soep. We produceren zoveel plastic, terwijl we het amper efficiënt gebruiken. Zo gebruiken we bijvoorbeeld een plastic tasje om 1 limoen in de supermarkt te wegen en gooien we dit plastic zakje weer weg als we thuis zijn.
Plastic komt uiteindelijk in de oceaan terecht. En dat is een probleem, want dieren eten het plastic op en stikken in het plastic of raken ernstig gewond. Wij vangen vervolgens vis en hebben dit stukje vis met plastic op ons bord liggen. Daarnaast worden levens in de oceaan door het plastic tot uitsterven bedreigd. Grote stukken plastic gaan door de zon, zeewater en de wind kapot en veranderen langzaamaan in microplastic. En daardoor worden plastics gegeten zonder dat we het doorhebben.
Waarom zijn single-use plastics de grootste boosdoener? Omdat we deze onder de nutteloze plastics kunnen plaatsen. 1 markeerstift verpakt in plastic is onnodig en hiervoor moeten andere oplossingen bedacht worden. En uiteindelijk vind ik vele vormen van plastic nutteloos, maar een plastic rioleringsbuis heeft én een oprechte functie én wordt zeer efficiënt gebruikt.
Single-use plastics worden daarentegen voor even gebruikt en komen daarna op plastic afvalhopen terecht. Deze afvalhopen zijn zo groot dat landen niet meer in staat zijn al deze plastics te verwerken. De vraag naar plastic is groter dan de mogelijkheden om het plastic te verwerken. Dat kun je vergelijken met de uitspraak: je kunt geen geld uitgeven als je het niet hebt. Kortom: we moeten minder plastic gebruiken en produceren, zodat we het gemakkelijk kunnen verwerken en recyclen.
Lees ook:
Wat zijn de gevolgen van de plastic soep?
Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.
Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.
Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.
Andere blogs die ik heb geschreven over plastic
Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:
Milan
op 20 Jun 2023