Is zonnebrand veilig?

Als wij tot de conclusie komen dat onze huid begint te verbranden smeren wij onze huid in met zonnebrand. Ineens lijkt het probleem te zijn opgelost; we kunnen in de zon blijven liggen en raken niet verbrand. Een win-win situatie. Dat klinkt geniaal. Ik ben echter in de veronderstelling dat het helemaal niet geniaal is. Ik denk dat je de signalen van het lichaam knetterhard negeert.

Eigenlijk is het heel simpel: begint je huid te verbranden? Dan moet je uit de zon.
 Niets meer en niets minder.

Tijdens een vakantie naar de zon of gedurende een hittegolf boven Nederland trekken we massaal naar het water om van de warmte en de zon te genieten. We trekken onze kleren uit tegen de warmte en gaan met onze blote huid in de volle zon liggen.

Dat is tot een bepaald moment niet erg. Sterker nog: het is tot een bepaald moment gezond. Het is belangrijk om zonlicht letterlijk via je huid binnen te krijgen. Maar nogmaals, wel tot een bepaald moment. Want je kunt met zonnebrand op het oog niet meer verbanden maar daarmee is het probleem niet opgelost.

Ik zie tijdens het schrijven van deze blog alleen maar logische verbanden. Ik neem het voorbeeld van het slikken van een paracetamol. Hebben wij hoofdpijn, dan denken wij dat de hoofdpijn verholpen is door de paracetamol. Dat is natuurlijk niet waar. De paracetamol zorgt ervoor dat je de pijn niet meer voelt, maar de hoofdpijn is niet weg. Als je na het slikken van de paracetamol blijft doen wat je deed, dan is de kans groot dat je er op de langer termijn nog meer last van gaat krijgen. Het is puur symptoombestrijding.

Dat jij het gevoel hebt dat je aan het verbanden bent is een signaal dat je niet mag negeren. Na het smeren van zonnebrand kun je het niet goed blijven praten dat je in de zon blijft liggen. Het probleem is daar namelijk niet mee verholpen. Het is puur symptoombestrijding. Zelfs met zonnebrand op je lijf kun je schade oplopen als je te lang in de zon blijft liggen.

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

De zon: een magische ster dat leven mogelijk maakt

De zon is een ster dat leven op aarde mogelijk maakt. Door de zon worden we wakker en gaan de vogeltjes fluiten.

In de lente komen planten tot bloei en worden we massaal vrolijk. Mensen worden energieker, gemotiveerder, krijgen meer inspiratie en door alle vitamines groeit de levenslust van de mens. En niet alleen van de mens, maar van alle levende organismen op aarde. Dieren trekken uit hun winterslaap en bomen beginnen groen te worden.

Het is simpelweg een ster dat de aarde leefbaar maakt voor mensen, dieren en planten. De zon is in staat precies te berekenen wat iedere soort, of het nu een mier, een boom of een mens is, nodig heeft om zijn evolutionaire doel te bereiken. Door de zon hebben wij licht op aarde en dat is makkelijk als je naar het toilet moet.

Ik hoef niemand uit te leggen hoe blij wij worden van de zon en niet alleen wij, ook katten rollen regelmatig over door de zon opgewarmde stoeptegels en koeien rennen als een gek over het land uit enthousiasme voor de zonnestralen.

De zon, een grote ster op 150 miljoen kilometer afstand van de aarde die je met de auto kunt bereiken in zo’n 171 jaar (dat staat op mijn bucketlist), maar zó groot en warm dat we de warmte op aarde kunnen voelen. Gelukkig maar, want hierdoor zijn wij onderdeel geworden van onze prachtige aarde. Wij hebben het voorrecht dat wij hier mogen zijn en de zon is cruciaal in dit proces.

Waarom moet ik uit de zon als de zon gezond is?

De zon is gezond, héél gezond. Het lichaam neemt hele belangrijk vitamines op en, zoals eerder gezegd, kunnen wij niet leven als er geen zon zou zijn.

Maar teveel zon heeft een averechts effect.

Bananen zijn ook heel gezond, maar met mate. Je kunt niet je hele leven alleen maar droog bananen gaan eten.

Water is ook gezond en essentieel, maar als jij vandaag 15 liter water naar achteren werkt heb je een zeer groot probleem.

Blijf je te lang in de zon, dan begint jouw huid te verbranden. En dat is ongezond. Dan heb je de grens bereikt van wat goed is. Zelfs zonnebrand gaat daar geen verandering in brengen.

Is zonnebrand gezond?

Waarom raken we verbrand van de zon?

Ik ga het even kort en krachtig uit leggen: de zon geeft ons niet alleen warmte en licht. De zon schijnt namelijk ook ultraviolette straling naar de aarde. Deze straling zorgt ervoor dat wij mensen kunnen verbranden en daar kunnen wij ziek van worden.

Gelukkig is ons heelal perfect georganiseerd voor levende wezens en beschermd de atmosfeer van de aarde ons voor een héél groot deel tegen dit ultraviolette licht. Voor een klein deel doet de atmosfeer dit niet.

En dat maakt helemaal niks uit. Tenzij je lekker in de zon blijft liggen terwijl jouw lichaam, dat ook onderdeel is van het perfect georganiseerde heelal, aangeeft dat het gevaarlijk wordt. Jouw lijf laat tekenen zien dat je de schaduw op moet zoeken en afstand moet nemen van het ultraviolette licht. De schaduw opzoeken is simpelweg een plek opzoeken waar de straling wordt tegengehouden.

Dat is geen hogere wiskunde, maar dat slaat de spijker natuurlijk op zijn kop.

Een bruine huid als schoonheidsideaal

Een mooie glanzende bruine huid ziet er hartstikke gezond uit en naast dat het er gezond uitziet is het voor veel mensen een ideaal. We gaan niet alleen met onze blote huid in de volle zon liggen maar besteden ook uren onder de zonnebank (waar ik eerlijk gezegd niks van begrijp).

Een dagje op het strand in de zon wordt gezien als pure ontspanning. We liggen op onze rug om na verloop van tijd naar onze buik te draaien en te beseffen dat het comfort ver te zoeken is maar houden consequent vol om een bruine huid te kunnen krijgen.

Toen ik op Curaçao heb gewoond en ik met andere mensen naar het strand ging werd mij regelmatig verteld dat we een plekje in de zon moesten zoeken zodat we bij konden kleuren.

De zon: essentieel voor het leven op aarde en een hele belangrijke aanvulling op onze gezondheid. Dat zou in mijn ogen ook de focus moeten zijn. De zon is niet geschapen voor ons schoonheidsideaal. Er is geen enkele reden om te lang in de zon te blijven liggen: óók niet met zonnebrand. Het is mensenprioriteit geworden want ik heb nog nooit een kudde koeien op het strand zien liggen om bij te kleuren.

Ik denk dat dieren heel goed aan kunnen voelen of ze uit de zon moeten ja of nee.

Quote over bewust leven

Ons lichaam zal ons laten weten wanneer het tijd is om uit het water te gaan. Als je te dicht bij het vuur komt, krijg je het te warm en zul je naar achteren gaan. Regenwater is natuurlijk, maar als je te lang in de regen staat, gaat dat ten koste van je immuunsysteem en loop je het risico kou te vatten.

Eten houdt ons in leven, maar te veel eten kan leiden tot obesitas, diabetes, hartziekten en kanker. Slapen ‘laadt onze accu weer op’ en geeft ons lichaam en onze geest nieuwe kracht, maar te veel slapen maakt ons sloom, depressief en ziek.

Zonlicht heeft geneeskracht, tenzij we er zoveel van opdoen dat we gaten in onze huid branden. Jouw lichaam weet exact wanneer je ergens behoefte aan hebt of wanneer het teveel wordt. En daar ergens tussenin zit de balans.

Andreas Moritz

Aanrader: het boek van Andreas Moritz

Even tussendoor; hierboven lees je een citaat van Andreas Moritz uit zijn boek De Tijdloze Geheimen van Gezondheid en Verjonging. Dit boek is een echte eye-opener als je gezondheid op een andere manier wilt benaderen. Hij richt zich puur en alleen op het zelfhelende vermogen van de mens. We kunnen ziek worden door ons levensstijl- maar kunnen onszelf door onze levensstijl ook genezen.


Koop hier het boek van Andreas Moritz (ik vond de prijs van het boek meer dan waard).


Kun je ziek worden van de zon?

Oké, ik probeer het volgende met enige nuance uit te leggen.

Zoals gezegd: de zon is essentieel voor het leven op aarde. Het is onmogelijk om alle belangrijke functies van de zon op te noemen.

We zien de zon als één van de veroorzakers van huidkanker. Huidkanker ontstaat omdat we te lang in de zon blijven liggen. Doordat je te lang in de zon blijft liggen kun je ziek worden van de zon. Net als dat je ziek kunt worden van een dagelijks eetpatroon met alleen maar bananen.

We moeten stoppen te denken dat we ons moeten beschermen tegen de zon. Ja, we kunnen huidkanker krijgen door een te lange blootstelling met de zon, maar we zouden ook helemaal niet lang in de zon moeten liggen. De zon is niet het probleem, het gedrag van de mens is het probleem.

De zon doet ons niks kwaad. Sterker nog: de zon beschermd ons en laat ons leven. Het is daarom raar om te denken dat we ons er tegen moeten beschermen.

Zonnebrand: een chemische oorlog op onze lijf

We liggen veel te veel en veel te lang in de volle zon. Als we voelen dat we verbrand raken smeren we zonnebrand over onze huid. Hiermee denken wij onbeperkt in de zon te kunnen liggen. Misschien dat je huid op het oog niet meer gaat verbranden, maar de blootstelling met zon is er nog steeds. Zonnebrand veroorzaakt geen schaduw. Dat jouw lichaam aangeeft dat je uit de zon moet is niet alleen vanwege het feit dat je verbrand. Het is een algemeen signaal dat je de schaduw moet zoeken.

Naast het feit dat een te lange blootstelling aan de zon schade aan het lichaam aanricht moeten we ons ook afvragen hoe gezond producten als zonnebrand voor ons zijn. Ik ga deze blog niet wijden aan argumenten over de inhoud van zonnebrand, maar 1 ding weet ik zeker: als wij haarlak gebruiken en letterlijk gas over onze hoofdhuid spuiten, dan geloof ik niet dat het voordelige gezondheidseffecten voor ons heeft.

Dat is met zonnebrand hetzelfde. Ja, we raken misschien niet verbrand, maar dat neemt niet weg dat alle chemicaliën hartstikke slecht voor ons zijn. Die zijn er na een grondige douchebeurt niet uit, maar gaan in ons lijf zitten. Dat moet ons lichaam verwerken.

De enige oplossing: ga uit de zon!

Er is werkelijk geen enkele reden om zonnebrand te gebruiken. Het is eigenlijk een nutteloos product. Als alle mensen naar hun lichaam gaan luisteren, dan is er geen enkele zonnebrandfabrikant die kan blijven bestaan.

Het is simpelweg nutteloos: je moet namelijk gewoon uit de zon als jouw lijf schreeuwt dat je uit de zon moet. We smeren een brood in de oven toch ook niet in met zonnebrand?

Naast dat het gevaarlijk is om in de zon te blijven liggen (ook als je bent ingesmeerd), moeten we ons ook sterk afvragen of we de chemicaliën en slechte ingrediënten op onze huid willen smeren.

Dus, ga weg! Hup, zoek de schaduw. Laat het schoonheidsideaal voor wat het is. Voorkom een verbrande huid of zonnesteek. Als je het zover laat komen, dan is de grens al bereikt.

Ga in de zon liggen, neem het in je op, geniet ervan, maar als je merkt dat het genoeg is geweest en dat je begint te verbranden, dan stop je ermee.

Dan bescherm je jezelf door de schaduw op te zoeken. Je gaat op zoek naar verkoeling en je blijft de komende uren zoveel mogelijk uit de zon.

Jouw lichaam geeft niet voor de grap aan dat je uit de zon moet gaan.

Het is een waarschuwing, een signaal! Een signaal dat wij mensen volledig negeren.

Wat zijn de lessen van de natuur?

——  Wat zijn de lessen van de natuur? ——

Over dit onderwerp leert de natuur ons dat we effectief gebruik moeten maken van wat het leven en het grotere geheel ons te bieden heeft. De zon komt om meerdere redenen elke dag voor ons op en we moeten weer gaan begrijpen hoe wij onze levensenergie kunnen bevorderen door middel van de zon. De natuur leert ons dat in alles een balans gevonden moet worden. Levende wezens hebben zonlicht nodig maar moeten op ten duur afstand nemen van de zon omdat het anders schade brengt.

De natuur in ons, zoals wij zijn, weet exact wanneer het zonlicht nodig heeft en wanneer het zonlicht moet weren. We moeten deze kennis omarmen en het in ons voordeel gaan gebruiken. We moeten de zon, grondstoffen, seizoenen en alles wat de natuur ons te bieden heeft begrijpen en er gebruik van maken. Dit soort elementen aanvoelen en ernaar leven kan wezenlijk iets bijdragen aan het leven.

De natuur leert ons dat een schoonheidsideaal niet bestaat. Om het zoetsappig te verwoorden: de exacte berekeningen van dit heelal hebben alle levende wezens überhaupt tot schoonheden geschapen. Een schoonheidsideaal uit de maatschappij zegt in mijn ogen niks over de essentie van de natuur. Gebruik de zon dus niet als schoonheidsideaal, maar als levensideaal. Als een gloeiende ster die ons letterlijk en figuurlijk doet leven.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen