Wat zijn calorieën?

Wat zijn calorieën?

We zijn vaak geobsedeerd over calorieën en proberen hier een balans in te vinden om goed op gewicht te blijven. Maar wat is een calorie eigenlijk? Is het tastbaar of fictief?

Calorie komt uit de meetkunde

De meetkunde, ofwel geometrie, is een onderdeel dat jij ooit met wiskunde hebt gehad. In de meetkunde houdt je je bezig met het bepalen van afmetingen, vormen en posities van bepaalde figuren.

Zo heb je met wiskunde ongetwijfeld geleerd wat bijvoorbeeld een stompe of rechte hoek is en hoeveel graden deze hoek is. Onder meetkunde vallen 2 begrippen:

 • Grootheden, zoals lengtes, oppervlaktes, tijd, snelheid, et cetera.

En grootheden zijn onder te verdelen in:

 • Eenheden, zoals jaren, vierkante meters, liters, et cetera.

Eenheid

Je hebt dus een grootheid en een eenheid. Eenheden vallen onder een bepaalde grootheid. Een eenheid is een bepaalde maat waarin je een grootheid kan uitdrukken. Het is dus een maataanduiding. Een voorbeeld van een grootheid is spanning. De eenheid van spanning is volt.

Een ander voorbeeld is de grootheid energie. Onder de grootheid energie vallen verschillende eenheden, zoals:

 • Kilowattuur;
 • Elektronvolt;
 • Joule;
 • En, jawel: calorie.

Calorieën zijn dus een eenheid van energie.

Wat zijn calorieën?

Wat is een calorie in relatie tot voeding?

Calorieën zijn fictief. Het is niet tastbaar. Het valt namelijk onder de meetkunde en je kunt geen kilowatturen, calorieën of elektronvolt vasthouden.

Jouw lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Deze energie wordt uitgedrukt in calorieën (de grootheid energie wordt dus uitgedrukt in de eenheid calorie). Energie is belangrijk om het hart te laten kloppen, maar ook om te kunnen sporten en bewegen.

Hoe meer calorieën jij eet, des te meer energie je binnen krijgt. En des te meer energie je verbruikt, des te meer calorieën je verbrandt (daarom is beweging goed om af te vallen).

Aankomen in gewicht in relatie tot calorieën

Als je meer eet dan dat je verbrandt, dus als je meer calorieën op een dag binnen krijgt dan dat je ze verbrandt, dan slaat jouw lichaam dit automatisch op als lichaamsvet.

Uit onderzoek is gebleken dat bij elk overschot van 3500 calorieën je lichaam 500 gram vet aanlegt. Dat is 500 gram vet dat je lichaam niet kan verbranden.

Het verschil tussen calorieën en kilocalorieën

Vraag jij je af waarom je de ene keer cal ziet staan en de andere keer kcal?

 • Cal staat voor calorieën.
 • Kcal staat voor kilocalorieën.

Calorieën (cal) zijn hetzelfde als kilocalorieën (kcal). Het is alleen een andere aanduiding. Zo is 1 kilocalorie in totaal 1000 calorieën.

Wat zijn calorieën?

Soorten calorieën

Calorieën kun je op zijn beurt ook weer onderverdelen. Een calorie is een verzamelnaam voor voedingsstoffen. De voedingsstoffen die daaronder vallen zijn:

 • Vetten
 • Koolhydraten
 • Eiwitten

Het aantal calorieën dat jij op het etiket ziet staan zijn in feite het aantal vetten, koolhydraten en eiwitten samen.

Vetten

Vetten associëren we al snel met aankomen in gewicht en veel vetten zijn hier ook verantwoordelijk voor. Je hebt echter ook vetten in noten, olie en vis en die heeft jouw lichaam in beperkte mate nodig.

1 gram vet levert 9 kcal.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn het belangrijkste van deze groep. Ze zijn een grote energiebron voor het lichaam. Jouw spieren functioneren door deze koolhydraten en ook jouw hersenen hebben deze koolhydraten nodig.

1 gram koolhydraten levert 4 kcal.

Eiwitten

Eiwitten zijn in feite een bouwstof dat het lichaam nodig heeft. In ons bloed zitten eiwitten en ook onze cellen zijn opgebouwd uit eiwitten.

1 gram eiwitten levert 4 kcal.

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

Te weinig calorieën zorgen ervoor dat je kan afvallen, maar als je écht weinig calorieën op een dag binnen krijgt betekent het dat je waarschijnlijk te weinig eet.

 Als je echter te veel calorieën binnen krijgt dan dat je verbrandt, dan heb je kans op een toename van vet. Dus hoeveel calorieën heb je als mens dan nodig? Er is voor zowel de man als de vrouw een gemiddelde.

 • Een gezonde man heeft ongeveer 2500 calorieën per dag nodig.
 • Een gezonde vrouw heeft ongeveer 2000 calorieën per dag nodig.

Andere blogs lezen?

Ik heb nog meer blogs geschreven: