Wat is mediteren?

Wat is mediteren?

Mediteren is steeds populairder op de wereld. In religies als het hindoeïsme en boeddhisme speelt meditatie een belangrijke rol, maar je hoeft niet religieus te zijn om te mediteren. Iedereen mediteert op de wereld!

Op mediteren neemt schaamte of ongemak nog weleens de overhand. Ik bedoel daarmee te zeggen dat sommige mensen mediteren ''zweverig'' en ontastbaar vinden. Mediteren wordt in een hoek gedrukt tot een bepaald type mens en sommige mensen willen hier niks van af weten.

Ik merk dat er veel onterechte vooroordelen over mediteren bestaan. Mediteren is voor alle mensen op de wereld. Het is niet raar of zweverig en het kan alle mensen op de wereld helpen. 

Wat is mediteren of meditatie?

Mediteren is een techniek om jouw geest tot rust te brengen. In de wereld van tegenwoordig worden we overprikkeld door informatie en weten we nauwelijks de rust terug te vinden. Door herhaaldelijke oefening kun je in een diepe meditatie terechtkomen die jou in volledige rust kan brengen.

Dat levert niet alleen rust op in jouw hoofd, maar ook in jouw lichaam. Jouw lichaam en geest staan met elkaar in verbinding. Chaos in je hoofd geeft chaos in je lijf. Rust in je hoofd geeft simpelweg rust in je lijf. Bij een diepe meditatie komt letterlijk alles in het lichaam in een diepe ontspanning.

Bij een goede en diepe meditatie kom je tot een andere bewustzijn. Door het mediteren te oefenen kom je steeds vaker bij de werkelijke kern van wie jij bent. Doordat je mediteert en rust vindt in het denken, ben je tijdens het mediteren in principe geen-identiteit, in geen-tijd en op geen-plaats.

Het klinkt misschien onaantastbaar. Maar je bent simpelweg de persoon wie je werkelijk bent en tijdens het mediteren koppel je jouw identiteit los aan de tijd waarin we leven, de plek waar je zit, de persoon die jij denkt te zijn, et cetera. Gewoon jij in zijn meest pure vorm.

Bewustwording tot het lichaam

Ons lichaam is een kostbaar bezit. We zijn ons hele leven verbonden met het lichaam dat we bij ons dragen. Het lichaam is in feite de machine die onze ziel tot beweging kan brengen. We moeten er dus zuinig mee omgaan!

Het is gek dat we ons nooit bewust zijn van het lichaam, terwijl het lichaam ons continue iets te vertellen heeft. Jouw lichaam is één brok energie die vanuit jouw hart wordt versterkt. Het geeft voortdurend intuïtieve signalen af.

Tijdens het mediteren kun je je bewust worden van jouw lichaam. Je kunt rustig gaan zitten en bewust focussen op wat er in je lijf gebeurt. Je kunt je aandacht verleggen naar de energie die door jouw lichaam stroomt en het hart dat aan het kloppen is.

Je kunt je ook focussen op pijnpunten in het lichaam. Waar heb je het gevoel dat energie wordt opgekropt? In welke lichaamsdelen ervaar je af en toe pijn? Door te mediteren kun je de pijn blijven voelen en achterhalen wat de pijnpunten jou te vertellen hebben.

Wat is meditatie?

Wat doet mediteren met je?

Zoals gezegd brengt mediteren je tot een mentale- en fysieke rust. Maar wat doet mediteren nog meer met je?

 • Het verbetert je concentratie.
 • Je kunt beter leren en dingen onthouden.
 • Je kunt gemakkelijker met emoties omgaan.
 • Het gevoel van stress en angst neemt af.
 • Bij een ademhalingsmeditatie verbeter je onbewust jouw ademhaling.
 • Je verbetert jouw focus.
 • Door herhaaldelijk te mediteren werk je aan zelfacceptatie.
 • Je komt tot je werkelijke kern.
 • Werkelijk alles in het lichaam komt tot ontspanning.
 • In een diepe meditatie kun je tot het grotere geheel komen. 

Hoe moet je mediteren?

Er zijn veel manieren om te mediteren en een eenduidige techniek bestaat eigenlijk niet. Er zijn een aantal basistechnieken die je kunt gebruiken om uiteindelijk tot de werkelijke kern te komen.

 • Probeer voor de meditatie minimaal een half uur tot een uur te ontspannen zodat je hoofd geen informatie binnen krijgt.
 • Ademhaling is belangrijk. Er zijn tig manieren om adem te halen. Adem bijvoorbeeld een x aantal seconden in om vervolgens een x aantal seconden uit te ademen om de adem vervolgens een x aantal seconden vast te houden. 
 • Richt je in het begin vooral op de ademhaling. Voel hoe je frisse lucht door je neus inademt, hoe je uitademt en hoe je buik op en neer gaat.
 • Als jouw gedachten afwijken, verleg dan je aandacht opnieuw naar de buik. Veroordeel je afwijkende gedachten niet. Laat ze gaan en als je ze opmerkt, dan verleg je ze weer. Mediteren moet oprecht zijn. Je moet niet gaan mediteren om het mediteren en jezelf veroordelen als het niet lukt. 
 • Ga ontspannen liggen of zitten. Je kunt in een klassieke kleermakerszit zitten of op de bank en je kunt ook op bed gaan liggen en mediteren. Het belangrijkste is dat je alles in het lichaam ruimte geeft. Zorg dus voor een rechte rug en trek de borst vooruit. 
 • Als je op je ademhaling hebt geconcentreerd, dan kun je proberen de focus te leggen op sensaties in het lichaam. Voel je lijf en focus je op bepaalde onderdelen in je lijf.
 • Veroordeel jezelf niet als je na 5 minuten ongeduldig wordt. Mediteren moet je oefenen! Probeer het elke dag langer vol te houden.

Ga op onderzoek uit

Er zijn veel vormen van mediteren en je kunt ze op verschillende manieren uitvoeren op verschillende momenten op een dag. Wat je ook doet, doe het op een manier dat goed voelt voor jou.

Er zijn geen officiële richtlijnen voor meditatie. Het gaat erom dat je rust gaat ervaren in je brein en de overeenstemming leert te begrijpen tussen jouw lijf en je jouw geest.

Wil je diep leren mediteren?
Lees het boek van Joe Dispenza

Wil je tijdens het mediteren letterlijk de diepte ingaan? Dan kan ik je het boek Becoming Supernatural van Joe Dispenza aanbevelen.

Als je niet gelooft in krachten van het universum en in hoeverre het universum een rol speelt in het leven van de mens, dan gaat dit boek alle overtuigingen in twijfel brengen. Hij laat door wetenschappelijke onderzoeken en ervaringen zien wat energieën uit het universum met ons doen en hoe je deze energieën in je voordeel kunt gebruiken door te mediteren.

Andere blogs lezen?

Ik heb nog andere interessante blogs geschreven: