Wat is mentale gezondheid?

We zijn in de wereld vaak gefocust op fysieke gezondheid. We willen gezond eten en voldoende bewegen om vitaal goed voor de dag te komen. Dit is zonder twijfel een belangrijke prioriteit in het leven van de mens.

Fysieke gezondheid is een onderdeel van onze algemene gezondheid. Om optimaal gezond te worden hebben we echter meer nodig dan enkel onze vitaliteit. Mentale gezondheid wordt vaak onderschat maar is net zo belangrijk als fysieke gezondheid.

Onze optimale gezondheid is een wisselwerking tussen onze geest en het lichaam. We hebben ons denken nodig om ons gezond te voelen en als we ons gezond voelen gaan we automatisch gezond denken.

Mentale gezondheid wordt onderschat en is net zo belangrijk als fysieke gezondheid.

Wat is mentale gezondheid?

Ik vind mentale gezondheid lastig te definiëren omdat het voor iedereen een andere ervaring is. Voor mij is mentale gezondheid dat ik weet waar ik voor sta, wie ik ben en wat ik wil uitdragen op de wereld. Ik voel mij mentaal gezond als ik leef en handel vanuit mijn eigen verantwoordelijkheid.

Dat betekent dat ik mijn gevoelsleven niet laat beïnvloeden door zaken waar ik ook geen directe invloed op heb. Het gaat er voor mij om dat ik continue in balans ben en de verbinding met mijn lijf voel.

Onder mentale gezondheid valt voor mij ook hoop voor een mooie toekomst, een positieve kijk op het leven, een hoge portie eigenwaarde waarin ik mijzelf tot op het bot accepteer, confrontatie met de dingen die ik minder leuk vind, vertrouwen, rust en mentale uitdaging.

Rust vind ik onder anderen een belangrijke eigenschap van mentale gezondheid. Het kan soms heel chaotisch worden in mijn hoofd en dat heeft direct invloed op hoe ik mij die dag voel. Het is voor mij belangrijk een paar keer diep adem te halen en de rust op te zoeken.

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Zijn wij mentaal ongezond?

In 2016 werden er 10 miljoen recepten voor antidepressiva voorgeschreven. In 1997 waren dat er 3 miljoen. Voor een tijdbestek van nog geen 20 jaar vind ik dat een groot verschil.

In nog geen 20 jaar tijd is Nederland gegroeid met 2 miljoen inwoners. Luxe, plezier en vermaak liggen allemaal om de hoek en niks kan ons een fijn leven tegenhouden. Toch slikken we massaal antidepressiva, voelen veel mensen een leegte, komen mensen in een burn-out terecht en zijn we niet blij met ons werk. Dan kunnen we er fysiek wel heel gezond uitzien, maar mentaal hebben we het niet op orde.

Ik heb het idee dat wij mensen vaak leven uit donkere eigenschappen van jaloezie, schuld, haat, angst en woede. Vooral zelfhaat uit zich op verschillende manieren. Het zegt namelijk hoe we naar onszelf kijken, hoe we over onszelf praten, hoe we oordelen over anderen, hoe we wraakzuchtig zijn naar anderen die ons pijn hebben gedaan, et cetera.

Feit is wel: als je mentaal aandacht blijft geven aan deze donkere eigenschappen blijft het groeien en als dat een gemiddelde denkwijze is van de Nederlander kunnen we niet zeggen dat we mentaal heel erg gezond zijn.

Hoe word ik mentaal gezond?

Fysiek gezond zijn of mentaal gezond zijn kent an sich geen eindpunt. Het gaat er denk ik om dat je gedurende het leven continue in balans blijft. Je moet jouw mentale gezondheid onderhouden en steeds een iets betere versie worden dan je al was. Een betere versie van jezelf worden klinkt altijd zoetsappig maar dat valt reuze mee.

Een boek lezen over persoonlijke ontwikkeling kan al betekenen dat je een betere versie wordt van jezelf. Naar een seminar afreizen, een YouTube filmpje kijken of een documentaire op Netflix aanzetten die over een verfrissendere levensstijl gaan kunnen ook bijdragen aan een nóg betere jij.

Maar ook:

  • Meditatie
  • Yoga
  • Structureel wandelen in de natuur
  • Schrijven
  • Een hobby intentioneel uitvoeren
  • De zoektocht naar zingeving en bezieling
  • Werk zoeken waar jouw roeping tot leven komt
  • Reflecteren
  • Bewustwording over hetgeen je nu altijd denkt
  • Bewust positiever in het leven staan
  • Voedingsrijk eten
  • Goed slapen
  • De oorzaak van pijnpunten in het lichaam achterhalen
  • Kindertrauma’s oplossen
  • Et cetera

Wat is mentale gezondheid?

We missen de mentale verantwoordelijkheid

Op externe factoren hebben wij geen invloed. Dat is geen hogere wiskunde maar het wordt gevaarlijk als dit ons denken gaat bepalen. Ons denken bepaald over het algemeen hoe we ons voelen.

We moeten dus niet wachten totdat onze buurman ons gelukkig gaat maken maar we moeten onszelf gelukkig gaan maken en de verantwoordelijkheid gaan nemen over hetgeen wij denken en voelen.

We leven tegenwoordig veel te veel vanuit ongeduld, ego, zelfverheerlijking, schuldgevoelens, pijn, schaamte, onwaardigheid, slachtofferrollen, lust, verslavingen, gebrek en ga maar door.

Als in ons lichaam en brein emoties van angst, schaamte en onwaardigheid schuilen, hoe kunnen wij dan van externe factoren blij worden? Hoeveel extern geluk je ook binnenkrijgt, er zal altijd een innerlijk knagend randje blijven bestaan.

Hoe fijn zou het zijn als wij geen goedkeuring van de buitenwereld nodig hebben omdat we de goedkeuring in onszelf voelen? Hoe fijn zou het zijn als ons denken en doen ontstaat vanuit heelheid, vrijheid, liefde, plezier, waardering en dankbaarheid?

Mentale gezondheid in een notendop

Mijn verhaal in het kort samengevat. Ik denk dat ons gemiddelde mentale gezondheid heel labiel is geworden. We proberen het leven volledig te controleren, ons geluk extern te beïnvloeden en nemen geen enkele verantwoordelijkheid over onze mentale gezondheid.

Roept iemand iets vervelends tegen ons: dan komen er allemaal nare menselijke emoties naar boven die allemaal iets over jou als persoon zeggen. We voelen ineens wrok, jaloezie en haat en daar worden mensen over het algemeen niet sympathieker en aantrekkelijker van.

Mentale gezondheid is voor mij de confrontatie aangaan met minder leuke dingen in het leven, weten wie je bent, weten waar je voor staat, in je eigen geloven, positiviteit, hoop, leven vanuit jouw ideaal, gegronde normen en waarden en kwetsbaarheid.

Zoek de verbinding met je lijf, leef in rust, betrek het leven op jezelf en neem die verantwoordelijkheid. Ga boeken lezen, kijk documentaires, ga naar een seminar en ga de conversatie aan.

En het belangrijkste: kruip uit die verdomde slachtofferrol van het leven. Niks of niemand is jou iets verplicht. Jij bent jezelf iets verplicht. Wacht daar niet op, want als je gaat wachten is het leven binnen de kortste keren alweer voorbij.

Een bekende uitspraak luidt: je bent geworden wat je dacht en je krijgt waar je je aandacht aan schenkt.

Wat zijn de lessen van de natuur?

——  Wat zijn de lessen van de natuur? ——

De wereld heeft een innerlijk geweten. De aarde, bomen, planten en alle levende wezens weten in essentie welke keuzes het moet maken om gebalanceerd te blijven en in de ritme van het grotere geheel te blijven. Het ritme waar iedereen vandaag de dag, op dit moment, in leeft. Dat laat ook zien dat we verbonden zijn met elkaar. Altijd.

Mensen hebben het vermogen analytisch te denken en dat heeft zijn voordelen. Het heeft echter ook zijn nadelen. We leven namelijk teveel vanuit ons hoofd en proberen het leven te controleren met onze gedachtegang. We weten echter allemaal dat het leven niet te controleren valt. Het is veel fijner om het los te laten.

Door te vertrouwen op het innerlijk geweten en de controle los te laten ontstaat er rust in jouw hersenpan. Rust in jouw hersenpan betekent een zuiverdere kijk naar wie jij bent. Er is geen ruimte voor belemmerende gedachten die belemmerende gevoelens opleveren. Volledige rust kan een andere kijk op het geven in een wereld vol onbegrensde mogelijkheden.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Kaaho
Door

Kaaho

op 12 Dec 2023

coole website🥰

Reactie plaatsen