Wat is de invloed van de maan in het leven op aarde?

Het gebeurt heel erg vaak: voordat ik naar bed ga neem ik plaats op mijn stoel op het balkon en staar ik naar buiten. Het is voor mij een ontspannen manier om na te denken over de dag die is geweest en tot rust te komen met de natuur die langzaam gaat slapen. Af en toe haal ik een keer diep adem in de frisse buitenlucht en word ik steeds slaperiger en slaperiger.

Op heldere dagen staar ik regelmatig naar boven en verbaas ik mij over de sterrenhemel. Het is groot en mysterieus en in gedachten neem ik waar hoe ontzettend klein wij mensen zijn maar hoe ontzettend groot we het leven ervaren. We hebben allemaal onze levensweg, gevuld met leuke momenten en minder leuke momenten in het leven. Maar in werkelijkheid zijn we slechts een kleine trilling over het gehele universum.

Vanaf mijn balkon heb ik ook een helder uitzicht over de maan die over onze aarde waakt. Hoe zal de aarde er vanaf de maan uitzien? Is dat waarneembaar? Zie ik dan iets groots, of iets kleins? Zouden de flat earth theorieën kunnen kloppen? Waar zit ik nu naar te kijken? Zouden er planeten zijn die wij niet zien en kennen maar waar ook geleefd wordt? Zouden zij zich ook afvragen of er meerdere planeten met leven is?

”Wat is eigenlijk de functie van de maan?”

Wat is de maan?

Natuurlijk weet je maar al te goed wat de maan is. Dat heb je mogelijk geleerd op school of van je ouders, maar los van het onderwijs dat je hebt gekregen zal je vanuit je oorspronkelijke gave doorhebben dat de maan de maan is (of wat het ook mag zijn als we het los halen van woorden die we aan dingen hebben gegeven).

Ik kan de maan beschrijven door het over de massa’s te hebben, over de ontsnappingssnelheden, de diameter of de oppervlakte. We kunnen het over de albedo, perigeum of apogeum hebben, maar dat zijn de begrippen die ik letterlijk van Wikipedia heb overgeschreven want deze zijn voor mij te ingewikkeld. Dat is ook een wetenschappelijke benadering en ik wil deze blog niet zozeer wetenschappelijk benaderen.

Het enige wat ik van de maan weet zijn de verschillen tussen volle maan en halve maan omdat ik dit met de ogen kan waarnemen. Ik zie de maan op zijn best als het nacht is en de zon een ander deel van de wereld verwarmd maar kan in sommige gevallen de maan ook overdag bewonderen. Wat ik ook weet is dat ik gefascineerd en geïnteresseerd ben als ik naar de sterrenhemel kijk en de maan tussen alle sterren zie staan.

De 4 vormen van de maan in een cyclus

De maan draait in ongeveer 28 dagen om de aarde. In deze 28 dagen krijgen we te maken met 4 verschillende vormen in de terugkerende cyclus. We hebben namelijk een:

  1. Nieuwe maan
  2. Wassende maan
  3. Volle maan
  4. En afnemende maan

Doordat de maan om de aarde draait en de aarde om de zon verandert het zicht vanaf de aarde op de maan. Dat komt door het licht van de zon (de zon is een ster en sterren geven  licht in het universum). Hierdoor krijg je dus verschillende fases van de maan en dat zijn de 4 fases die ik hierboven heb beschreven.

Heeft de maan ook een functie op aarde?

Voor wie denkt dat de maan slechts een maan is en enkel als functie heeft dat het op indrukwekkende wijze gefotografeerd of geschilderd kan worden, die heeft het mis. Ik geloof dat alles wat we horen, voelen, ruiken en zien een functie op aarde heeft. Zonder de zon zouden wij niet leven en zonder de maan zou het leven op aarde er een stuk ingewikkelder uit zien.

Zonder de maan zouden de dagen op aarde korter worden. De maan remt de aarde af en daardoor leven we nu in dagen van 24 uur. Zonder de maan zou de aarde sneller om zijn as draaien en zouden de dagen 75 procent korter zijn dan we gewend zijn. Een sneller draaiende aarde zou ook sterkere windsnelheden en stormen veroorzaken waardoor windsnelheden van 160 km/u niet ongewoon zijn.

De maan heeft daarnaast een belangrijke functie in het ontstaan van het leven op aarde. Door de sterke getijden die zijn veroorzaakt door de maan werden oceanen op aarde gevuld met chemische stoffen die nodig waren om het leven op aarde te laten evolueren.

Ik begrijp goed wat ik hier schrijf en heb deze uitleg in combinatie met mijn kennis gedaan en de beschrijving die je in deze interessante blog kunt lezen op de website van Scientias.

De maan: een vanzelfsprekendheid die we in ons voordeel moeten gebruiken

De grote krachten van de maan

De maan trekt aan de aarde. Daar komen gigantische krachten bij kijken. Deze krachten zijn waarneembaar op de plekken waar de maan het dichts bij de aarde staat. Hoe dichter bij de aarde, hoe sterker de krachten zijn. Op plekken waar de maan het dichtst bij de aarde staat zijn bijvoorbeeld hogere waterstanden waar te nemen.

Maar wat zijn nog meer bekende, waarneembare functies van de maan?

De kalenders en de klok die we op aarde gebruiken zijn gebaseerd op de getijden van de maan. Deze getijden spelen vervolgens een rol op de menstruatiecyclus van de vrouw, veroorzaken eb en vloed en veroorzaken slaapwandelingen tijdens het slapen. Ook de geboorte en het weer staan in nauw contact met de maan.

Wat is de invloed van de maan op de mens?

Net als dat de maan invloed uitoefent op de oceanen en de natuur (zo wordt het paringsgedrag van vele zeedieren bepaald door de maandstanden), heeft het ook invloed op de mens. Een mooi voorbeeld hiervan is de menstruatiecyclus van de vrouw.

Bij elke getij van de maan komen er andere krachten kijken. Bij een afnemende maan kookt voedsel sneller en wordt het sneller door het lichaam verteerd. Tijdens de wassende maan is het vochtiger, waardoor men gemakkelijker het hout kan hakken.

Maar zelfs het resultaat van pietluttigheden als tuinieren, het knippen van je haar, een bezoek aan de tandarts of het bemesten van landbouwgroei zijn afhankelijk van de stand van de maan.

In het kort zal ik de maanstanden beschrijven. Ik ben persoonlijk heel erg geïnteresseerd geraakt in de boeken van Andreas Moritz. Hij beschrijft vele theorieën die over zelfgenezing van het lichaam gaan en voor een groot deel heb ik deze kennis via zijn boeken opgedaan.

Het is een kijk naar de oorspronkelijke combinatie tussen de maan en het leven op aarde. Kennis die we nooit op school leren en waar we nooit mee in aanraking komen, terwijl we de kennis in ons voordeel kunnen gebruiken.Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Nieuwe maan: de start van een nieuwe periode

Een nieuwe maan staat in de positie tussen de aarde en de zon. Hierdoor kunnen we hem niet meer zien.

Bij een nieuwe maan wordt een nieuwe periode gestart. Een zieke boom kun je het beste snoeien tijdens de nieuwe maan omdat deze dan sneller zijn gezondheid en vitaliteit terug kan krijgen.

Als je wilt stoppen met roken of volledig wilt stoppen met alcohol, dan kun je dit het beste tijdens de nieuwe maan gaan proberen.

Wassende maan: de periode naar volle maan

De periode naar volle maan duurt 13 dagen. Vanaf de wassende maan wordt deze periode sterk ingezet en dat is te merken aan de invloed van de maan. Vers en plantaardig eten heeft in deze periode veel meer gezonde effecten op het lichaam dan in andere periodes van de maan.

In deze periode en tijdens volle maan worden bijvoorbeeld ook meer kinderen gewekt en geboren vanwege de verhoogde vruchtbaarheid.

Het meest fascinerende vind ik de reactie van het lichaam tijdens alle maanstanden. Tijdens de wassende maan is het lichaam minder goed in staat volledig te herstellen na een verwonding of een operatie. Zo gaan de vullingen in tanden die tijdens de wassende maan of volle maan worden aangebracht minder lang mee (aldus Andreas Moritz).

Wat is de invloed van de maan in het leven op aarde?

Volle maan: de sterkste periode van de maan

Tijdens volle maan heeft de maan de allergrootste invloed op aarde. Niet alleen op de mens maar ook op de natuur en op alle andere dieren.

Slaapwandelen, een sterkere bloeding van wonden, een hogere voedingskracht in de kruiden wanneer deze geplukt worden tijdens volle maan, maar ook een toename van ongelukken en misdrijven en een hoger aantal van kinderen die zijn geboren zijn allemaal effecten van deze sterke invloed tijdens volle maan.

Het lichaam houdt tijdens deze periode meer vocht vast, mensen slapen door het ritme die wij nu gebruiken vaak slechter en gesnoeide bomen hebben een grotere kans dood te gaan.

Afnemende maan: de periode dat de krachten afnemen

Na de volle maan gaan we de maan steeds minder goed waarnemen. De krachten van de maan zullen minder sterk worden. Dit geeft het zelfhelende vermogen van het lichaam meer kans om te genezen van ziektes of te herstellen van operaties.

In deze periode kun je het beste operaties ondergaan of een tand laten trekken bij de tandarts omdat lichamelijke activiteiten in deze periode minder energie kosten en daardoor meer succes opleveren.

Geloof jij in deze theorieën?

Ik denk dat het te naïef is om te zeggen dat de maan geen dusdanige functie uitoefent op onze dagelijkse activiteiten. Ik vind het ook naïef dat we als mensen veel informatie binnen krijgen, dit vervolgens als de waarheid beschouwen en amper open staan voor theorieën zoals ik ze hierboven beschrijf. De kennis die ik heb opgedaan over de maan waren stuk voor stuk eye-openers.

Ik denk dat we als mens niet meer bewust zijn van een goede slaap-waakritme, gezonde voeding, een verhoogd energieniveau die we kunnen bereiken (maar nauwelijks halen), de krachten van de maan, de functie van de zon, de gevaren van medicijnen en ga maar even door. We leven in een verstoord ritme en dit is denk ik een belangrijke oorzaak op vele ziektes, depressies en andere vormen die ons plezier in het leven kunnen belemmeren.

Wat zijn de lessen van de natuur?

——  Wat zijn de lessen van de natuur? ——

De maan is er niet zonder reden. Ik heb een overtuiging dat alles in het leven is gemaakt om de aarde in balans te houden. Dat de aarde, de maan, de zon en alle andere planeten met elkaar in verbinding staan is geen louter toeval. Of zoals Albert Einstein ooit zei:

‘’Als het universum in zijn onbegrensde orde en precisie het resultaat van een blind toeval zou zijn, dan is dat net zo geloofwaardig als wanneer een drukkerij explodeert en alle druklettertjes weer op de grond terecht komen in een voltooid en foutloze vorm van het woordenboek.’’

Het is dus taak om te begrijpen hoe het universum werkt om hier vervolgens ons voordeel uit te halen. Natuurlijk, we hoeven er niet elke dag mee bezig te zijn en we hoeven niet alles te begrijpen. Ik denk alleen dat de mens de essentie hiervan verloren is gegaan. We vinden het misschien nog terug bij de boeren die vanuit natuurlijk instinct weten te bepalen wanneer het bijvoorbeeld gaat regenen of niet, om op basis daarvan beslissingen te maken.

De natuur reageert op de verschillende maanstanden. Net als dat de natuur reageert op zonsondergang (want het is tijd om te slapen) of op het winterseizoen (kale bomen, dieren in winterslaap, et cetera). Wij mensen proberen alle dagen hetzelfde werk te verzetten ongeacht wat zich in de natuur afspeelt. Maar eigenlijk zouden we de gebeurtenissen in de natuur moeten omarmen en het is ons voordeel moeten gebruiken.

We moeten verlichting vinden tijdens volle maan en leven vanuit het ritme van de aarde. Andere voedingspatronen, een andere slaapritme of de situatie accepteren kan bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel zijn tijdens een volle maan. In plaats van altijd maar stoïcijns hetzelfde resultaat te verwachten, moeten we ons aanpassen om uiteindelijk een nog veel beter resultaat te krijgen.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen