Wat is single-use plastic?

Wat is single-use plastic?

Single-use plastic is de vertaling van eenmalig plastic en is één van de grootste oorzaken van de plastic soep. Het grootste probleem is dat single-use plastic wordt geproduceerd om het slechts eenmalig te gebruiken. Daarmee heb ik het specifiek over jou en mij die het plastic na aanschaf eenmalig gebruikt om het daarna weg te gooien.

Enerzijds ligt dat in de verantwoordelijkheid van jou en mij. Anderzijds zijn veel plastics geproduceerd om het 1 keer te gebruiken waardoor jij geen keus hebt als je het eenmaal hebt gekocht. Ballonnen, rietjes en plastic wegwerpborden kun je simpelweg niet vaker dan 1 á 2 keer gebruiken.

Welke plastics vallen onder de single-use plastics?

Onder de single-use plastic vallen bijvoorbeeld:

  • Rietjes.
  • Plastic wegwerpborden.
  • Plastic flesjes.
  • Plastic tassen.
  • Verpakkingen van snacks.
  • Plastic deksels van koffiebekers.
  • Ballonnen.
  • Tandenstokers.
  • Maandverband.
  • And so on!

Wordt single-use plastic gerecycled?

Er wordt teveel plastic geproduceerd waardoor afvalverwerkers de hoeveelheid plastics niet meer aankunnen en veel plastics niet worden gerecycled. Na verloop van tijd komen veel van deze plastics in de oceaan terecht.

Lees ook:
Hoe wordt plastic gerecycled?

Wat zijn single-use plastics?

De gevolgen van single-use plastics

Plastic is los van de gemakken die wij als mensen ervaren een probleem voor onze aarde. Single-use plastics spelen daarin een grote rol. We blijven plastic produceren om het vervolgens slechts 1x te gebruiken. Dat valt in mijn ogen onder de categorie nutteloos plastic waarbij de duurzame alternatieven in principe voor het oprapen liggen.

Eigenlijk zou ik plastic überhaupt niet willen goedkeuren, maar als we dan al plastic produceren, dan moet het plastic zijn dat we kunnen recyclen met een serieuze toegevoegde waarde voor de mens. Plastic verpakkingen dat verpakt is in plastic zijn een goed voorbeeld van nutteloos wegwerpplastic. Ook een pen dat verpakt is in plastic of snoepjes die allemaal apart verpakt zijn in plastic zijn voorbeelden van single-use plastics en nutteloos plastic.

De gevolgen zijn niet te overzien. De plastic soep blijft groeien en naar verwachting is het plastic in de oceaan in 2025 verdrievoudigd. Dan bevinden er meer stukken plastic in de zee dan dat er vissen zwemmen. Dat komt voornamelijk omdat grote stukken plastic veranderen in microplastic.

Dieren eten het plastic op en overlijden eraan, dieren worden verhindert in het uitvoeren van hun ecologische functies en de vissen die wij op ons bord hebben liggen om op te eten zijn niet volledig vrij van microplastic.

Lees ook:
Wat zijn de gevolgen van de plastic soep?

Een verbod op single-use plastics

Er zijn gelukkig positieve ontwikkelingen gaande als we het over single-use plastic hebben. Vanaf 2021 geldt er een Europees verbod op single-use plastics. Supermarkten mogen bijvoorbeeld geen plastic wegwerpborden en wegwerpbestek verkopen en restaurants mogen geen plastic rietjes meer gebruiken.

Het zijn goede ontwikkelingen, maar in mijn ogen wel te kleine ontwikkelingen. Want we mogen misschien geen rietjes meer gebruiken, plastic chips verpakkingen en plastic tasjes worden niet verboden en daardoor blijft de plastic soep groeien.

Andere blogs over plastic lezen?

Op deze website lees je alles over plastic!