Is vuurwerk slecht voor het milieu?

De decembermaand is een feestelijke maand. Met sinterklaas, kerst en de jaarwisseling valt er veel te vieren. De één kijkt uit naar Sinterklaas en de anderen kijken uit naar kerst en oud en nieuw. Toch liggen alle feestdagen, op kerst na, onder een enorm vergrootglas. De discussie rond sinterklaas kennen we allemaal en ook de jaarwisseling kent steeds meer kampen met een uitgesproken mening.

De jaarwisseling is an sich niet het probleem. Het is leuk om een jaar te reflecteren en we hebben het gezellig. Familie en vrienden komen bij elkaar, drinken een lekker drankje en eten een lekker hapje en wachten gezamenlijk totdat het twaalf uur. Niks aan veranderen, toch? Toch kent oud en nieuw een groot vraagstuk: wat gaan we doen met vuurwerk?

Door de jaren heen lijkt de bewustwording over vuurwerk te groeien. Niet alleen vanuit de burger maar ook vanuit de politiek. Ik denk dat de kansen op een vuurwerkverbod per jaar gaan groeien. Niet alle mensen gaan het daar mee eens zijn, maar deze ontwikkeling is niet meer tegen te houden.

Is vuurwerk slecht voor het milieu?

Het klinkt heel suf maar de reden van een vuurwerkverbod ligt vooral bij de verontreiniging van het milieu. We tasten het milieu binnen een paar minuten erg aan. Nederland is ten opzichte van vele andere landen een land waar veel vuurwerk wordt afgestoken. Juist in Nederland is dit vraagstuk daarom erg groot.

Vuurwerk brengt mensen bij elkaar en is door de verschillende kleuren en geluiden een leuke lichtshow maar verder kent vuurwerk eigenlijk weinig voordelen. Het tast de natuur in korte tijd heel erg aan.

  • Er komen zware metalen en chemische stoffen in de lucht. [1]
  • Er kunnen schadelijke stoffen vrijkomen zoals cadmium en perchloraat. [2]
  • Door het afsteken van vuurwerk ontstaat er veel fijnstof. Vooral mensen met longproblemen of een zwakke gezondheid kunnen hier last van krijgen.
  • Schadelijke resten van het vuurwerk komen in de bodem terecht. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koper en barium. Gaandeweg komen deze stoffen in het oppervlaktewater terecht. Dit kan risico’s hebben voor zowel de mens als het dier.

Los van de prachtige vuurwerkshows is vuurwerk dus erg schadelijk. Dat is voor mij de reden om geen vuurwerk meer te kopen.

 Ik ben voorstander van een vuurwerkverbod.

Natuurlijk doen we naast het afsteken van vuurwerk genoeg andere dingen die het milieu aantasten maar is dat een reden om klakkeloos overal vuurwerk af te steken?

Waarom steken we miljoenen euro’s onbescheiden in de lucht?

Ik wil jou in deze blog kennis laten maken met mijn overtuiging over vuurwerk. Dit ligt voor mij dicht bij een waarheid maar daarmee wil ik niet de overtuigingen van andere mensen tekort doen. Oud en nieuw toont voor mij exact de verschillen op de wereld. Ik zeg niet dat je deze verschillen oplost wanneer je stopt met vuurwerk, maar laat deze uitspraken vooral in het lichaam stromen om later te bepalen wat je hiermee gaat doen.

We hebben het allemaal druk met ons eigen leven en dat geldt voor alle mensen op de wereld. Met een dak boven ons hoofd, een televisie in onze woonkamer en een goed maandelijks salaris leven we over het algemeen in een grote luxe. Helemaal als je dit gaat vergelijken met veel andere landen op de wereld (of zelfs gewoon in Nederland). Veel landen kennen een zware armoedegrens terwijl wij kopen wat wij willen en ons amper druk maken over deze groep mensen.

Dat we ons er niet helemaal druk over maken is te zien tijdens de jaarwisseling. Hoe kan het dat wij voor miljoenen euro’s vuurwerk in de lucht schieten terwijl een ander mens op deze wereld moet vechten voor eten?

Hoe kan het dat wij voor miljoenen euro’s vuurwerk de lucht in schieten en voelen dat het ons plezier doet zonder te ervaren dat er grote problemen zijn op de wereld die door het vuurwerkgedrag niet worden bevordert?

Vuurwerk vermijden is voor mij bijna een principekwestie omdat ik dit gedrag niet wil achterlaten op deze wereld. Ik wil er geen onderdeel van zijn.

Milieuvervuiling door vuurwerk

Hoe lossen we het vuurwerkprobleem op?

In mijn ogen zou het vuurwerk verboden moeten worden. Maar naast mij zijn er ook veel mensen die het hier niet mee eens zijn. Hoe lossen we dat op?

Allereerst is het belangrijk dat we de verantwoordelijkheid over onszelf gaan nemen. We hebben allemaal het vermogen om na te denken en keuzes te maken en hoeven daardoor niet te wachten op maatregelen van de overheid. De overheid zou niet leidend maar ondersteunend moeten zijn. Confronteer jezelf met het probleem en vind je eigen antwoorden. Neem simpelweg jouw eigen verantwoordelijkheid. Over alles. Dat heeft de wereld nodig!

Je zou de overheid kunnen beschouwen als cultuurbarbaren maar anderzijds: de wereld staat niet stil. Er verandert in de loop der jaren erg veel. Daarnaast zijn de maatregelen van de overheid een gevolg van bepaald gedrag. Door je simpelweg aan de regels te houden en verantwoord met vuurwerk om te gaan lossen we al een groot probleem op.

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Wees je bewust van jouw gedrag

Ik blijf bij mijn standpunt: de overheid kan ons met regelmaat vertellen dat plastic schadelijk is voor het milieu maar als de burger dit probleem niet ziet en het niet wil voelen dan verliest het zijn intentie. Je moet niet gedwongen worden om iets te veranderen want dan ben je in feite al te laat. Je moet intentioneel een keuze maken omdat je daar iets bij voelt.

Als jij voor jezelf denkt dat vuurwerk afsteken geen gevolgen heeft voor de natuur en erkend dat dat jouw intentie is, dan zou dat ook een waarheid kunnen zijn. Maar met de gevolgen die het vuurwerk kent lijkt het mij onrealistisch om deze intentie bij je te dragen. Is jouw intentie in dat geval niet meer gebaseerd op het plezier dat je door het vuurwerk ervaart?

Ik zie de aarde als een speelveld. Allemaal hebben wij de mogelijkheid gekregen om dit speelveld te betreden en het te ontdekken. Daarmee heb ik het over alle levende wezens op aarde. Allemaal dragen we bij aan het ecosysteem, leren we de lessen die het leven ons geeft en mogen we het geluk ervaren van elementen die in de natuur terug te vinden zijn.

Vanuit deze gedachten zou het belangrijk zijn dat mensen na gaan denken over het gedrag.

  • Waarom vlieg je 5x per jaar in een vliegtuig?
  • Waarom steek je vuurwerk af?
  • Waarom eet je 3x op een dag vlees?
  • Waarom gooi je plastic in de wilde natuur?

Waarom doe je zoiets?

Interesseert het je helemaal niks of wil je er niet mee geconfronteerd worden?

Vraag het jezelf op zijn minst af. Bepaal vervolgens wat je er zelf mee gaat doen maar loop de confrontatie niet uit de weg. Vanuit respect voor onze aarde zijn wij het verplicht om ons plezier af en toe af te staan voor een collectief belang.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen