5 redenen om s' ochtends te gaan hardlopen

Gebaseerd op het lezen van een boek en op basis van mijn ervaring wil ik je inspireren om op de vroege ochtend te gaan hardlopen. Vroeg uit bed stappen is voor veel mensen een uitdaging en als je aansluitend gaat sporten word je voor gek verklaard. Ook al lijkt de uitdaging groot, de inspiratie en levenskracht wordt in mijn ogen veel groter. Tenminste, wel als het een gewoonte wordt.

Voornamelijk in de winter is het verleidelijk om onder de warme lakens te blijven liggen. Op vrije dagen heb je waarschijnlijk geen druk om uit bed te gaan en sommigen kunnen met gemak tot 11:00u op bed liggen. Voor mij heeft ”uitslapen” een averechts effect. Op een aantal keren na vind ik het niet fijn en word ik er eerder vermoeider dan fitter van.

Soms moet ik ’s ochtends de moed verzamelen om de hardloopschoenen aan te trekken. Als ik eenmaal heb gerend en weer thuis ben, dan geeft mij dit veel voldoening. De worstelingen van daadwerkelijk gaan zijn achteraf altijd de moeite waard.

 In wil je inspireren om allereerst elke dag vroeg uit bed te stappen om vervolgens elke dag of een aantal keren per week te gaan rennen.

Gebaseerd op het boek Miracle Morning

Ik loop al mijn hele leven met regelmaat hard. Op slechte dagen met een hoge ademhaling en zware benen kan ik de sport vervloeken. Gelukkig heb ik vaker goede hardloopdagen dan slechte hardloopdagen. Door te rennen in de natuur heeft hardlopen gek genoeg een meditatieve werking gekregen. Daarnaast maakt hardlopen mij fit. Spieren over het hele lichaam worden sterker, mijn conditie wordt verhoogd en ik word mentaal frisser.

Een paar jaar geleden ben ik het boek Miracle Morning van Han Elrod gaan lezen. In uitzonderlijke gevallen liep ik weleens in de vroege ochtend hard, maar ’s middags of ’s avond hardlopen was de standaard. Het boek van Han Elrod heeft hier veranderingen in gebracht. Hij combineert in zijn boek de wisselwerking tussen persoonlijke ontwikkeling en hardlopen en sindsdien is hardlopen in de ochtend een gewoonte geworden.


Miracle Morning van Han Elrod
Ik ga je 6 argumenten geven waarom je ’s ochtends moet gaan rennen. Zoals gezegd zijn deze argumenten gebaseerd op het boek en mijn ervaring van ’s ochtends hardlopen.


Hoe laat moet ik in de ochtend hardlopen?

Iedereen heeft een andere definitie voor vroeg opstaan. De allerbeste raadgever is de zon. Met de zon wakker worden en meteen hardloopschoenen aantrekken is in mijn ogen de allerbeste manier.

Uiteraard komt de zon in de zomer eerder op dan in de winter. In de winter gebruik ik de zon niet altijd als raadgever. Gemiddeld ben ik vóór zonsondergang uit mijn bed en als ik ’s ochtends wil rennen, dan vertrek ik als het schemerig is.

Het maakt niet uit wanneer je vertrekt in de vroege ochtend, maar vertrek niet veel later dan 08:00u. Dit zeg ik op basis van de positieve effecten die ik ervaar. Uiteindelijk moet jij zelf de gouden middenweg vinden en doen wat goed voor je voelt, maar het boek en ik adviseren om tot maximaal 08:00u te vertrekken.

5 redenen om 's ochtends te hardlopen

Waarom is hardlopen op de vroege ochtend goed?

Allemaal leuk en aardig, maar waarom is hardlopen in de vroege ochtend gezond? Waarom zou je vrijwillig op de vroege ochtend de hardloopkleren aan trekken?

Dat ga ik je vertellen!

1 | Je wordt doelgericht wakker geschud

6x in bed draaien, zuchten, je sociale kanalen checken en niet weten wat de dag gaat brengen zijn in mijn ogen funest. Het is zonde van de tijd, niet effectief en het bepaald meteen de gemoedstoestand van jouw dag. Doe je dit gedurende het leven, dan raast de tijd voorbij zonder enkele uitdagingen te hebben overwonnen.

Daarentegen is om 07:00u naast je nest staan zonder zelfmedelijden de beste start van een nieuwe dag. Het is goed om met een doel wakker te worden en er meteen aan te werken zodra de wekker gaat. Geen gezeik, maar actie in de tent. Werken aan jezelf, ook al gaat dat de ene dag makkelijker dan de andere dag.

Zoek de weerstand en trek s’ morgens per direct de hardloopkleren aan. Door doelgericht te hardlopen en het hart sneller te laten kloppen door lichaamsbeweging heb je een vooruitstrevende toon voor de dag gezet. Door jezelf eraan te herinneren zodra de wekker gaat dat je moet hardlopen overbrug je meteen een mentale uitdaging. Vervolgens overbrug je tijdens het rennen een fysieke uitdaging en door ’s ochtends meteen aan jezelf te werken heb je een doel aan jouw dag gegeven.

2 | ’s Ochtends hardlopen geeft energie voor de hele dag

Hardlopen stimuleert de stofwisseling en dat geeft energie. De stofwisseling is de snelheid waarop het lichaam voedingsstoffen omzet in energie. Dit proces gaat na het hardlopen nog een tijd door waardoor jouw energielevel hoog blijft.

Daarnaast wordt er tijdens het hardlopen (of een andere sport) endorfine aangemaakt. Endorfine is belangrijk voor de werking van je immuunsysteem, maar door endorfine word je ook positiever en krijg je meer energie.

Energie die je de hele dag kunt gebruiken tijdens je werk, studie of een droom die je graag waar wilt maken.

3 | ’s Ochtends hardlopen geeft discipline

In de vroege ochtend hardlopen vraagt discipline. Zonder discipline wordt het een lastig verhaal. Het is zaak om de belofte die je met jezelf hebt gemaakt elke ochtend waar te maken en je te distantiëren van alle excuses die je verzint.

Discipline is standaard iets doen, ook al heb je er geen zin in of voel je veel weerstand. Regen of vrieskou mogen geen rol spelen als je gedisciplineerd meerdere keren in de week wilt rennen. Door op de vroege ochtend meteen de weerstand op te zoeken begin je de dag met een uitdaging. Ik vind het fijn om op meteen mijn grenzen te verleggen als ik wakker word. Dat heeft voor mij invloed op de rest van de dag.

Gedisciplineerd leven geeft vertrouwen en trots. Elke ochtend terugkomen van het hardlopen maakt mij blij. Terwijl half Nederland op bed ligt of mij voor gek verklaard, heb ik mijn fysieke beweging gehad!

4 | ’s Ochtends hardlopen geeft mentale weerbaarheid

Zoals eerder gezegd; hardlopen heeft gek genoeg een meditatieve werking.

In de buitenlucht en gefocust zijn op het rennen stopt jouw denkende geest. In plaats van te piekeren over de dag of het leven creëer je juist totale stilte.

Dit heeft niet alleen effect tijdens het rennen, maar over de hele dag. Ik merk een stuk zuiverder te zijn in mijn hoofd als ik s’ morgens ben wezen rennen.

5 redenen om s' ochtends te gaan hardlopen

5 | Hardlopen geeft sterkere spieren

Of je nu in de ochtend of in de avond gaat hardlopen; je traint ten allen tijde belangrijke spiergroepen. Zelfs bij een dagelijkse run van 15 minuten onderhoud en versterk je de spieren.

Je traint bijvoorbeeld:

  • Quadriceps – Dit zijn meerdere spieren bij elkaar gebundeld en is te vinden aan de bovenzijde en de voorkant van je been.
  • Hamstrings – Deze zitten aan de bovenzijde van de achterkant van je been.
  • Je traint meerdere spieren bij je heupen.
  • De kuiten.
  • Bilspieren – Als deze goed getraind zijn creëer je een rechte houding. Een goede houding houd je gezond en is van belang terwijl je zit, staat en in beweging bent.
  • Buik- en rugspieren.
  • De armen – Door het heen en weer bewegen span je voortdurend de biceps aan. Sommige hardlopers rennen met gebalde vuisten. Bij het aanspannen van deze spieren train je de voorarmen.

Goed getrainde spieren willen we allemaal. Het beschermt de botten, het maakt je sterker en fitter, het voorkomt ziektes, je creëert een betere balans, het verhoogd je energie en humeur en je verbrand tijdens het rennen calorieën.

Tijdens het rennen in de ochtend voel ik de hele dag dat mijn spieren zijn getraind. Mijn hele lijf voelt flexibel en sterk en dit heeft een positief effect op alles wat ik doe. Daarnaast eindig ik de dag met voldoening. Ik heb in de ochtend gerend, terwijl ik in de middag aan het werk ben geweest. Hierdoor kan ik ’s avonds in alle rust en tevredenheid mijn dag eindigen om de volgende dag het ritueel te herhalen.

Wat levert s’ ochtends hardlopen mij op?

Uiteraard is hardlopen altijd een gezond advies, of je dit nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds gaat doen.

Sterker nog, op elk tijdstip van de dag zal het hardlopen zijn specifieke voordelen hebben. Doe wat goed voelt!

Vanuit mijn eigen ervaring en vanuit de theorieën van Han Elrod uit het boek Miracle Morning kan ik hardlopen in de ochtend als meeste aanraden. Simpelweg omdat je de dag super effectief begint. Geen langdradige ochtenden, moeite met opstarten of overbodig lang uitslapen. Voor 08:00u ’s ochtends hardlopen geeft weerstand en maakt je uiteindelijk weerbaar.

Je spieren worden s’ ochtends meteen op de proef gesteld, het lichaam is de hele dag flexibel, je brein is lekker fris en zuiver, door een verhoogde hartslag en een versnelde stofwisseling ervaar je de hele dag positieve energie en je krijgt een lekkere boost met zelfvertrouwen als je in de spiegel kijkt. Dat zijn voor mij de allergrootste voordelen.

”Elke keer dat je de makkelijke weg kiest in plaats van de juiste, vorm jij je identiteit en word je de persoon die liever doet wat makkelijk is dan wat juist is.”

Hoelang moet ik hardlopen?

Maak het jezelf niet te makkelijk op de vroege ochtend, maar ook zeker niet te moeilijk. Ren op jouw eigen niveau.

Het boek Miracle Morning geeft zelfs aan dat elke ochtend 2 kilometer hardlopen op de lange termijn een positieve uitwerking heeft. Het is puur en alleen om alle patronen in het lichaam elke dag in te schakelen zodat je de rest van de dag een stuk effectiever en energieker bent. En we weten allemaal dat een energiek lichaam ons verder kan brengen in het leven.

In het boek gaat het niet zozeer om het hardlopen an sich. Ik bedoel daarmee te zeggen dat het boek niet is bedoelt om te trainen voor een marathon. Of om aan je dagelijkse beweging te komen. Het is niet de bedoeling dat je na het rennen om 12:00u ’s middags afgepeigerd op de bank hangt, terwijl je nog een hele dag hebt te gaan. Het gaat puur en alleen over het in werking zetten van de hierboven genoemde punten.

Het boek is een aanrader om te kopen en ik heb persoonlijk het boek als indicatie gebruikt. Na een aantal weken elke ochtend 2 kilometer te hebben gerend ben ik overgegaan in 3 á 4 keer in de week  ’s ochtends meerdere kilometers te rennen. Ik ben een relatief ervaren hardloper en elke ochtend 2 kilometer rennen gaf mij niet de benodigde voldoening.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Lijan reinders
Door

Lijan reinders

op 04 Nov 2021

Ik vind soms groten stukken piepschuim bv bij water.Als dat stuk gaat, krijg je hele kleine stukjes wat weer in het water komt en dan hoef ik niet te vertellen wat er dan gebeurt Ik vind dit echt vreselijk.Let hier op mensen.Ook wat je zelf vind in de natuur.

Reactie plaatsen