Kijktip: de documentaire van lifecoach Tony Robbins

Ik vind persoonlijke ontwikkeling belangrijk. Op zowel fysiek- als mentaal vlak is het goed om het leven te willen verbeteren. Op fysiek vlak brengt mij dat uiteraard een gezond lichaam. Op mentaal vlak brengt het orde en volwassenheid in mijn leven. Hoe ga ik met bepaalde situaties in het leven om? Hoe ga ik met andere mensen om? Hoe ga ik met mijzelf om? Wat zijn mijn normen en waarden? Hoe ga ik om met de dood?

Het zijn allemaal vragen waar je jezelf in kunt verdiepen. Hoe sterker je mentaal wordt, hoe weerbaarder je bent voor deze wereld. Door het lezen van boeken, praten met mensen, bezoek van seminars, het maken van cursussen en het bekijken van documentaires krijg ik vele eyeopeners die mij op de lange termijn een stabieler leven geven.

In deze blog wil ik een documentaire met je delen. Het is een documentaire van Tony Robbins met de naam I Am Not Your Guru. De documentaire is te vinden op Netflix en ik kan het iedereen aanraden om hem te bekijken.

Je tolereert niets dat minder is dan je kunt zijn, doen, delen of geven.
Tony Robbins

Wie is Tony Robbins?

Tony Robbins is een wereldberoemde Amerikaan die gespecialiseerd is in life coaching (zelfontwikkeling dus). Filmmaker Joe Berlinger heeft het voor elkaar gekregen om één van zijn seminars op beeld vast te leggen.

In de documentaire krijg je verschillende interventies te zien van het evenement. Daarnaast geeft Tony Robbins meerdere theorieën vrij van hoe hij naar het leven kijkt en hoe je de verantwoordelijkheid kunt nemen over je doen en laten.

Deze evenementen zijn tot op de dag van vandaag te bezoeken. Vrijwel alle recensies geven aan dat het 5-daagse evenement levens-veranderend is. In één documentaire krijg je logischerwijs niet de volledige 5 dagen te zien maar na het kijken van deze documentaire durf ik alle recensies zonder twijfel te aan te nemen.

Wat zegt de documentaire?

Tony Robbins geeft herhaaldelijk aan dat eigenwaarde in feite de bron van alles is. In plaats van dat je druk bezig bent de waardering van anderen te krijgen moet je eigenlijk eerst jezelf leren waarderen. Je tijd is namelijk beperkt. Verspil je tijd niet door voor iemand anders te leven. Kortom: neem je leven in eigen handen.

Eigenwaarde is accepteren dat je bent zoals je bent. Het is respect hebben voor jezelf. Respect moet je verdienen. En dat is precies waar zelfontwikkeling overgaat. Je verhoogd je eigenwaarde als jij respectvol bent naar jezelf.

Je kunt respectvol zijn naar jezelf als je ..

  • .. wat minder kritisch voor jezelf bent.
  • .. accepteert dat het leven niet altijd over rozen gaat.
  • .. jezelf serieus neemt door gezond te eten en te drinken en voldoende te bewegen.
  • .. jezelf blijft uitdagen.

Je lot bestaat uit 2 dingen: wie je wordt en wat je gaat geven. Als je niet iets doet om die persoon te zijn, dan zal je ze nooit vinden.
Tony Robbins

Vastzitten in je eigen denkpatroon

Het sterke van Tony Robbins vind ik dat hij je denkpatronen op een totaal ander spoor kan zetten. Er kwamen veel uitspraken voorbij in de documentaire dat ik dacht: ‘Hey ja, zo kun je dat ook bekijken!’

Je gedrag komt voort uit de betekenis die jij geeft aan een denkpatroon. Alle informatie en denkpatronen die wij elke dag op ons nemen hebben een illusie opengetrokken die wij als de werkelijkheid zijn gaan ervaren. Het is een overtuiging die jij jezelf hebt aangeleerd.

En omdat iedereen zijn eigen overtuiging heeft moet jij je afvragen of jouw denkpatroon ook daadwerkelijk de werkelijkheid schetst. Je kunt vast blijven zitten in je eigen gedachtegang, je kunt echter ook proberen je gedachten te veranderen en onder controle te houden.

Je bent wat je dacht

De gedachtegang die je altijd hebt gehad heeft de persoon gecreëerd die jij nu bent. Als jij je hele leven blijft roepen dat sporten niks voor jou is, dan ga je op ten duur geloven dat het zo is. Je geeft door je eigen gedachtegang een negatieve link aan het woord sport. En daardoor ben je het gaan zien als de werkelijkheid.

Maar hoe werkelijk zijn je gedachten?

Er zijn namelijk ontelbaar veel mensen die wél ”moeiteloos” kunnen sporten. Daarnaast heeft een mens van nature lichaamsbeweging nodig, of denk jij dat je hierin een uitzondering bent?

Het is tijd om het juiste te gaan doen zodra je weet dat het juist is. Niet omdat het goed uitkomt, goed voelt of omdat je het begrijpt.
Tony Robbins

Gratis ebook
De wereld veranderen door trouw te blijven aan jezelf!

Wereld verbeteren ebook

We leven in een tijdperk waar klimaatverandering een grote rol speelt. In korte tijd leven er ongelofelijk veel mensen op de wereld en daar ervaren wij de consequenties van. Door het gedrag van de mens wordt de aarde opgewarmd en dit gaat in dusdanig hoog tempo dat we genoodzaakt zijn om actie te ondernemen.

In mijn eBook wil ik mensen helpen herinneren de verandering eerst bij zichzelf te gaan zoeken. Je moet dagelijks belangrijke disciplines uitvoeren om bij jezelf te blijven en op die manier aan het collectief van mensen te werken zodat we samen de wereld zijn balans terug kunnen geven.

Download het eBook

Waar kan ik de documentaire zien?

Ik heb hierboven in korte lijnen beschreven waar de documentaire over gaat en wat de standpunten van Tony Robbins zijn. Toch moet je zelf de documentaire gaan kijken. Ik ben zelf erg enthousiast maar kan niet in woorden uitleggen (op een manier die recht doet aan wat het is) hoe goed deze documentaire is.

I Am Not Your Guru is een seminar van Tony Robbins dat geproduceerd is door Joe Berlinger. Deze documentaire is te zien op Netflix. Als je geen Netflix account hebt kan ik je toch aanraden om een gratis proefmaand aan te schaffen om het abonnement vervolgens meteen te annuleren.

Het boek van Tony Robbins

Tony Robbins heeft ook een interessant boek geschreven die gaat over het effectief veranderen van je leven. In het boek richt hij zich heel specifiek op onze overtuigingen, de woorden wie wij gebruiken, de keuzes die wij maken, et cetera.

Het is een ontzettend dik boek die je niet binnen 3 dagen uitleest. Dat maakt het alleen maar leuk omdat er erg veel informatie in het boek verwerkt zit. Om op een andere manier naar je leven te kijken en zijn oefeningen toe te passen kun je wel degelijk veranderingen in je leven veroorzaken. Ik kan het boek daarom van harte adviseren!

Koop hier het boek van Tony Robbins

Wil jij ook bewuster leven?


Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen