Is onze intuïtie betrouwbaar?

In de wereld van nu lijken we steeds verder van onze intuïtie af te staan. In de basis zijn we altijd in contact met onze intuïtie. We weten wanneer gevaar dreigt en we kunnen onderscheiden of we iets kunnen eten, ja of nee. Allemaal signalen van onze innerlijke wijsheid die ons iets probeert te vertellen.

Maar er is ook een deel van onze intuïtie waar we het contact mee verloren zijn. De wereld waarin we leven is gericht op het denken in plaats van het voelen. We maken keuzes op het rationele denken, in plaats van op het intuïtief voelen. We hebben geen idee hoe we onze intuïtie in ons voordeel kunnen gebruiken.

We hebben er geen kennis over en praten het weg als een zweverig en alternatief begrip. Als iemand het advies geeft dat je naar je intuïtie moet luisteren, dan knikken we een keer ja en gaan we door waar we mee bezig waren. Waarom? Twijfelen we aan onze intuïtie? Vinden we onze intuïtie confronterend?

Wat is intuïtie?

Jouw intuïtie is een direct geweten. Het is een geweten dat in jou leeft en precies weet wat goed voor jou is. Toch staat jouw intuïtie niet los van wie jij bent. Jij bent namelijk jouw intuïtie. We weten het alleen niet zo goed te onderscheiden.

Iedereen heeft een intuïtie en de wereld zou er mooier van worden als we deze leren te begrijpen. Keuzes maken vanuit je intuïtie levert je gegarandeerd een betekenisvol leven op. Het brengt je naar een pad dat bij jou hoort, waar je behoeftes en interesses liggen en waar je het gevoel hebt van waarde te kunnen zijn voor de wereld. In principe is het de vraag jouw roeping te vervullen.

Keuzes over je baan, relatie, vriendschap, studie, of je gaat verhuizen of een wereldreis wilt maken.. wat de keuze ook mag zijn, jouw intuïtie weet precies wat goed voor je is. Door jezelf de vraag te stellen kun je voelen hoe het lichaam reageert.

”Ik weet niet waarom, maar het voelt gewoon goed” is een uitspraak die onze intuïtie als geen ander beschrijft. Ook het advies van anderen om je gevoel te volgen is in feite het advies om naar je intuïtie te luisteren.

”Intuïtie is de intelligentie van het onderbewuste”

 Carl Jung

Is onze intuïtie te vertrouwen?

Intuïtie is geen software dat je in jouw lijf kunt downloaden. Intuïtie is de oorsprong van ons bestaan. Het is een onderdeel van wie wij zijn. Zonder intuïtie zouden wij verkeerde dingen eten en zien we elk gevaar over het hoofd. Dus ja, natuurlijk is jouw intuïtie te vertrouwen.

Het is alleen lastig om het te vertrouwen omdat we er amper kennis van hebben opgedaan. We zijn keuzes gaan maken vanuit ons rationele hoofd. We analyseren onze keuzes en maken toekomstperspectieven. We wikken en wegen om te besluiten wat goed voor ons lijkt te zijn en voelen bij het maken van de keuze een maatschappelijk verantwoorde druk. Keuzes maken vanuit onze intuïtie trekt ons volledig uit de comfortzone.

Om een betekenisvol leven te leven is het zaak om je bewust te worden van intuïtieve signalen en op basis daarvan keuzes te maken. Intuïtieve keuzes zijn keuzes die dicht bij jou liggen en niet worden beïnvloed door belemmerende overtuigingen uit jouw hoofd. Diep van binnen weet jij precies wat goed voor je is en welk pad je moet bewandelen.

Het verschil tussen bewustzijn en onderbewustzijn

Complexe keuzes kun je het beste overlaten aan jouw onderbewustzijn, ofwel jouw intuïtie. Zoals gezegd weet jij diep van binnen precies wat goed voor je is en jouw intuïtie kan dat voor jou bepalen. Misschien wil je diep van binnen alles opzeggen, je backpack inpakken en de wereld rond reizen. Diep van binnen weet je exact of dit de stap is die je nu zou moeten maken.

Ons bewustzijn staat recht tegenover ons onderbewustzijn. Gelukkig hebben we ons bewustzijn, maar we moeten ons bewustzijn op een goede manier leren te gebruiken. In onze manier van leven staat het bewustzijn onze onderbewustzijn in de weg.

Jouw enthousiasme toen je bedacht om de wereld rond te reizen is de meest pure vorm van jouw intuïtie. Je wordt er enthousiast van en je krijgt er energie van. Je gaat het reizen visualiseren, wordt er creatief van en hebt zin om het met de wereld te delen. In alles heb je het gevoel dat je deze keuze moet gaan maken.

Wij hebben geleerd om het leven vanuit onze hoofd te interpreteren, in plaats vanuit ons hart. Jouw onderbewustzijn heeft gesproken, maar we geven ons bewustzijn vaak de overhand waardoor de keuze wellicht wordt belemmerd. We gaan de keuze analyseren en denken het elke dag over.

Want oké, leuk om te gaan reizen, maar hoe ga ik dat financieel halen? Hoe gaat mijn familie hierop reageren? Is het niet raar om mijn huis op te zeggen, terwijl ik hier 5 maanden geleden honderden euro’s in heb geïnvesteerd? Wat is het doel van reizen? Ben ik eigenlijk wel iemand die kan reizen? Past het reizen bij mij? Is het goed voor mijn carrière? Vlucht ik voor mijn dagelijkse patronen? Wat ga ik doen na het reizen?

Allemaal terechte vragen, maar je moet oppassen dat je intuïtieve reacties niet belemmerd worden.

Is onze intuïtie betrouwbaar?

Hoe kan ik luisteren naar mijn intuïtie?

Intuïtief leven is niet ingewikkeld, omdat iedereen een intuïtief vermogen in zich heeft. We hebben alleen niet of nauwelijks geleerd hoe we onze intuïtie in ons voordeel kunnen gebruiken, dus het is aan ons om onze intuïtie weer aan te wakkeren en het te gebruiken.

Ik ben gedurende de tijd steeds vaker bewust geworden van mijn intuïtie, maar het heeft wel tijd gekost om dit te onderscheiden en ik kan er nog steeds veel van leren.

Ik ben mij gaan verdiepen in deze onderwerpen. Ik ben boeken gaan lezen en ging verder op onderzoek uit. Ik ben gaan mediteren en probeerde vaak mijn rust te vinden om aan te voelen wat mijn intuïtie zou zijn. Ook bij het maken van keuzes probeer(de) ik steeds vaker mijn intuïtie te laten spreken.

Om je bewust te worden wat jouw intuïtie te zeggen heeft moet je beginnen met voelen. Ik denk dat je je bewust moet gaan worden van het lichaam. Je moet gaan ervaren wat zich in jouw lichaam afspeelt en hoe het op bepaalde situaties reageert. Je moet jezelf vragen gaan stellen en stil gaan staan bij het antwoord dat jouw lichaam, ofwel jouw intuïtie te zeggen heeft.

Jouw lichaam/geest reactie testen

Er is een oefening waarin je de reactie van jouw lichaam/geest kunt testen. Dit staat meteen in verbinding met jouw intuïtie. Ik heb deze oefening uit het boek Tijdloze geheimen van gezondheid en verjonging van Andreas Moritz.

Ga op een ontspannen manier staan en richt je een paar minuten lang op jouw ademhaling. Probeer volledig in overeenstemming te staan met jouw lichaam en wees bewust van jouw gedachten. Jouw gedachten mogen namelijk niet de overhand krijgen.

Zodra je in alle rust staat zeg je een aantal keer achter elkaar ”ja”. Zorg ervoor dat het een overtuigende ja is. Bij een intentionele uitvoering gaat het lichaam naar voren bewegen, terwijl bij een intentionele ”nee” het lichaam naar achter beweegt.

Dit noemen we ook wel ons biofeedbacksysteem. Dit systeem krijgt feedback van onze lichaamscellen die precies weten wat wel en niet goed voor ons is. Het is echter wel zaak dat je de test goed uitvoert.

Het is de bedoeling dat je deze oefening vanuit je hart gaat benaderen. Op het moment dat je ja of nee uitspreekt leg je de focus op het hart. Hierdoor krijg je een bepaald gevoel, een bepaald ”weten” of een in woorden uitgedrukt antwoord.

Hoe kan dat?

Onze lichaamscellen zijn niet te onderschatten. Over het algemeen kunnen lichaamscellen de frequenties van alles wat je eet en drinkt waarnemen. Hierdoor kunnen ze bepalen of het goed voor je is, ja of nee. Een glas sinas heeft een hele andere frequentie dan een appel. De kunstmatige geur- en smaakstoffen, chemische stoffen en suikers beschouwen jouw lichaamscellen als vergif. Dit is informatie die jouw lichaam binnen krijgt en waar het op reageert.

Je kunt dit testen door een appel tegen je aan te houden en het hart te laten spreken. Jouw lichaam zal zich versterken en je zult intuïtief naar voren bewegen. Bij een glas sinas werkt dit het tegenovergestelde.

Is onze intuïtie betrouwbaar?

Gebruik jouw intuïtie!

Ik heb nog veel te leren over mijn intuïtie. Ik verdiep mij veel in deze onderwerpen omdat ik heilig geloof dat onze intuïtie de puurste vorm van mens-zijn is. Ik probeer bij het maken van keuzes mijn intuïtie te laten spreken, maar dat is soms lastig. Vaak laat ik mij ook leiden door sociale druk of verantwoord gedrag waardoor ik niet de dingen doe die ik graag zou willen doen.

Ik ben wel in een stadium dat ik het kan onderscheiden. Ik kan mijn intuïtie (onderbuikgevoel) voor elke dilemma op een dag laten spreken en daardoor onderscheiden welke keuzes ik moet maken. Ik weet zeker dat ik een heel diepgaand leven ga leven als ik de skills heb alle keuzes te baseren op mijn intuïtie. Hoe moeilijk ze ook lijken te zijn!

Er bestaat geen discussie of jouw intuïtie te vertrouwen is. Als alles wat leeft op aarde geen intuïtief vermogen zou hebben, dan zou het een grote rotzooi zijn op aarde. Wij mensen, maar ook jouw huisdier of de giraffe in Afrika, heeft zijn oorspronkelijke intuïtie nodig om te overleven. Het is dus niet de vraag óf jouw intuïtie te vertrouwen is, maar hoe je jouw intuïtie kunt vertrouwen.

Tip: een boek van Saskia Basten

Wil je meer te weten komen over intuïtie?

Dan kan ik het boek van Saskia Basten aanraden. In dit boek geeft Saskia Basten uitleg over wat intuïtie nou eigenlijk is + een aantal oefeningen om bewuster te worden van jouw intuïtie en keuzes te maken op basis van jouw intuïtie.


Koop hier het boek Ontwikkel je intuïtie van Saskia Basten
 


Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen