Wat zijn aannames?

Een aanname kunnen we definiëren als het vaststellen van een situatie zonder dat je het kan bevestigen of het zich daadwerkelijk heeft voorgedaan. Aannames kunnen ook gebaseerd zijn op persoonlijke overtuigingen.

Een voorbeeld is dat jij negatief over jezelf gaat denken of hopeloos wordt omdat ‘’iets wel zo zal zijn.’’

We hebben vaak ook aannames over het leven of de aarde en deze aannames spelen indirect een rol op ons persoonlijke leven.

Je kunt een aanname definiëren als iets waar je niet zeker over bent maar er desondanks wel van uitgaat. En dat kun je hebben over jezelf, het leven of over anderen.

Wat zijn aannames?

Over werkelijk alles kun je een aanname hebben.

Aannames over jezelf:

  • ’’Ik heb maar een mavo diploma.’’
  • ”Ik heb dat nog nooit gedaan dus ik kan dat vast niet.’’
  • ”Ik ben niet gemaakt voor relaties.”
  • ”Ik ben niet muzikaal.”
  • ”Ik ben niet lenig”. – En dat wordt bevestigd omdat je altijd ”houthakker” wordt genoemd.
  • ”Ik kan niet dansen.”

Aannames over anderen:

  • ”Hij of zij speelt echt een spelletje met mij.” – Terwijl de andere persoon nergens wat van af weet.
  • ”Hij of zij werkt al 5 jaar in de horeca, dus die kan dat wel.”
  • ”Hij of zij is niet te vertrouwen.” – Terwijl dit soms ook een foute interpretatie van jou kan zijn.
  • ”Gaat Richard dát doen? Nou, ik moet nog maar zien of hij dat wel kan.”
  • ”Iedereen is tegen mij.”

Aannames over de wereld:

  • ”Op Curaçao is het onveilig.”
  • ”In Afrika zijn ze allemaal arm.”
  • ”In Lapland is het véél te koud. Daar ga ik niet heen.”

Aannames over het leven:

Deze aannames zijn vaak gebaseerd op maatschappelijke overtuigingen. Het zijn vaak uitspraken die je vanaf je kindertijd mee krijgt en het daardoor klakkeloos bent gaan geloven.

  • ”Het leven is soms mooi en soms heel erg zwaar.”
  • ”Het lot is bepalend.”
  • ”De wereld is een gevaarlijke plek.”
  • ”Oud worden is mooi maar oud zijn is niet mooi.”

Aannames: overtuigingen die onze waarheid hebben bepaald

Wat is het gevaar van iets aannemen?

Zonder dat we het doorhebben leven we continue in een wereld vol met aannames. Een foto van jouw vriend of een vriendin kan ons laten aannemen dat hij of zij gelukkig moet zijn (gebaseerd op de foto die is geplaatst). Of je ziet dat iemand aan de buitenkant altijd vrolijk is, huppelend door het leven gaat en allemaal uitdagingen aangaat en creëert als aanname dat deze persoon veel verder is dan jij (terwijl je geen flauw idee hebt wat de achtergrond van deze persoon is en wat er bij deze persoon speelt).

Het gevaar van iets aannemen in de 2 bovenstaande voorbeelden is dat het jouw eigen eigenwaarde verslechterd. Je trapt jezelf helemaal de grond in, je wordt onzeker, jouw zelfvertrouwen daalt en dat puur op basis van een aanname waarvan je niet zeker weet of het zo is.

Daarnaast verstoren aannames ook jouw unieke kijk op het leven. Als je van huis uit hebt meegekregen dat het leven vaker zwaarder is dan gemakkelijk, dan kun je hedendaags nog steeds in deze aanname leven.

Maar de vraag blijft echter: wat vind JIJ daadwerkelijk van het leven?

Hoe kan ik mijn aannames in twijfel brengen?

Jouw eigen aannames in twijfel trekken is makkelijk. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen:

  • Klopt het wat ik denk of zeg?
  • Kan ik het beargumenteren?
  • Heb ik er invloed op?
  • Zegt het iets over mij of over een ander?
  • Kan ik er iets aan veranderen?

Een voorbeeld: je struint YouTube af naar video’s en komt bij een straatmuzikante terecht. Miljoenen views en likes laten zien dat de straatmuzikante viraal gaat en dat is niet onterecht want zij heeft veel talent.

Je hebt er bij de video een inspirerend gevoel aan overgehouden en zou wensen dat jij ook een instrument kon bespelen. Al snel komt jouw innerlijke criticus naar boven (het stemmetje in jouw hoofd) dat zegt dat je niet muzikaal bent en dat het beter is dat je hier geen aandacht aan besteed. Dit is een voorbeeld van een aanname die jij over jezelf hebt.

Bij deze aanname over jouzelf kun je de vraag stellen of het wel klopt wat jij denkt en zo ja, of je het kunt beargumenteren. Je komt er snel achter dat een aanname makkelijk wordt gemaakt zonder dat je er ooit kritisch naar hebt gekeken. Misschien ben je niet in een muzikale omgeving opgevoed, maar dat zegt niks over jouw muzikaliteit.

Heb je het ooit geprobeerd om een instrument te bespelen? Is de aanname dat je niet muzikaal bent van jou of wordt die onbewust door jouw omgeving opgedrongen? Is het een aanname van jouw kindertijd?

Wat ik hier mee wil zeggen is we veel aannames over onszelf en het leven hebben zonder dat we ons ervan bewust zijn. Veel aannames zijn wij als onze identiteit gaan zien en door kritisch naar jouw overtuigingen over het leven en jezelf te gaan kijken kun je voor jezelf een hele andere identiteit worden.

Wat zijn de lessen van de natuur?

——  Wat zijn de lessen van de natuur? ——

Ik kan hier an sich niet de oorspronkelijke lessen van de natuur aan verbinden. Ik kan je wel een kleine opdracht meegeven die we zouden kunnen koppelen aan de lessen van de natuur. Want wat als de natuur altijd vanuit neutraliteit zou handelen? Dat ze in het eeuwige hier en nu leven en geen besef hebben van verleden en toekomst omdat deze voor de natuur niet zou bestaan. Probeer je dat eens in te beelden..

Doe je ogen dicht en visualiseer dat jij jezelf vanuit een ruimtestation kunt zien zitten. Je bent hartstikke klein ten opzichte van alles in het universum. Terwijl je dit bedenkt probeer je je in te beelden alsof de plek waar jij zit, de tijd waarin we leven en de identiteit die jij denkt te zijn niet bestaat. Je brengt jezelf dus in feite terug naar een neutraal punt die jij naar eigen wens opnieuw kunt invullen. Je kunt dus een nieuwe jij vormen.

Als jij jezelf altijd als mislukkeling in relaties ziet, dan bestaat dat in deze visualisatie niet. Terwijl jij probeert te voelen alsof deze overtuiging over jezelf niet bestaat, kun je na gaan denken hoe het zou voelen dat je een meester bent in relaties. Wat voor gevoel geeft jou dat? Met deze oefening, die mogelijk lastig te begrijpen valt, kun je aan nieuwe en gezonde aannames over jouzelf, anderen, de aarde en het leven werken.

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Anne
Door

Anne

op 23 Apr 2021

Gapminder.org houdt zich bezig met het vormen van een juist wereldbeeld. O.a. de schrijvers van het boek Feitenkennis zijn hierbij betrokken. Dit boek beschrijft a.d.h.v. statistieken wat er veelal niet klopt aan het beeld wat mensen van de wereld hebben.

Jelrik Stevens
Door

Jelrik Stevens

op 25 Apr 2021

Dat is interessant! Ik kende de website geen eens!

Reactie plaatsen