Ik heb een knagend onderbuikgevoel - Wat betekent dit?

Soms kan ik in mijn onderbuik een gevoel ervaren die prettig of onprettig voelt. Het prettige gevoel kennen we allemaal: misschien ben je verliefd of heb je een concept uitgedacht voor jouw bedrijf waar je dol enthousiast van wordt. Persoonlijk krijg ik ook een prettig onderbuikgevoel als ik een reis in het vooruitzicht heb. Dan ga ik namelijk iets doen wat bij mij past, waar ik blij van word en energie uit kan halen.

Het zijn onderbuikgevoelens doordat je keuzes hebt gemaakt die bij je behoeftes liggen. Ik vind het belangrijk om hier bewust van te worden. Als ik een energierijk en blij onderbuikgevoel krijg omdat ik een mooie reis tegemoet ga, dan betekent het dat hier elementen in zitten waar ik aansluiting bij voel. In plaats van een gevoel van leegte te ervaren, ervaar ik dat mijn hart wordt gevoed. Ik heb het gevoel dat mijn leven een diepere betekenis krijgt.

Maar naast het onderbuikgevoel dat zo prettig voor je voelt en waarbij het lijkt dat je het goede pad in het leven bewandelt, kun je ook een onderbuikgevoel hebben dat knaagt. Het is een onrustig gevoel waarbij je spanning ervaart. De ene keer weet je precies waar de spanning vandaan komt, de andere keer kun je er de vinger niet op leggen.

Is het knagende onderbuikgevoel jouw intuïtie?

We leren op school weinig over intuïtie. We leren alles uit boeken en doen kennis op over de geschiedenis, economie, wiskunde en andere praktijken. Dit is jarenlange focus op elke school waar je studeert. We leren veel over ons lichaam: we weten waar ons hart zit en hoe onze spieren werken, maar we leren niks over intuïtie. Ik heb geen les gehad en geen boek gelezen waar we dieper ingaan op ons innerlijk wezen.

Dat is apart, want we willen onszelf wijzer maken door boeken te lezen over de geschiedenis, maar zijn niet bekend met de wijsheid die we diep van binnen in ons hebben. Sterker nog: als je hier met mensen over praat dan word je aangekeken alsof je niet lekker bent. Ik vind dat vervelend, want ik heb het gevoel dat ik mijn waarnemingen hierover moet delen met de wereld, maar ik houd vaak mijn mond dicht omdat ik er soms een lading bij voel.

Jouw onderbuik/darmen kan ”denken”

Onderzoekers hebben ontdekt dat honderd miljoen zenuwcellen, cellen die in onze hersenen worden aangetroffen, ook in ons spijsverteringsstelsel zitten. Dat is de verklaring van ons onderbuikgevoel.

Jouw onderbuik, dan hebben we het ook over jouw darmen, kan in principe net als de hersenen denken en voelen en kunnen ook onafhankelijk van jouw hersenen handelen. Ze kunnen je een signaal afgeven zonder dat je hersenen hierbij betrokken zijn, denk hierbij aan een onverwachte pijnscheut in de buik die we allemaal wel eens ervaren. De darmen zijn het enige orgaan waarbij deze onafhankelijke besturing is ontdekt.

Dit is meteen de wetenschappelijke verklaring van het onderbuikgevoel en het geeft meteen uitleg over onze intuïtie. Een pijnscheut of onrustig gevoel in de onderbuik is niets meer dan intuïtie dat spreekt en zegt: ‘Stop waar je mee bezig bent! Deze situatie is niet gezond voor je”.

Het verklaart jouw ”knagende onderbuikgevoel”, de ”vlinders in je buik” of ”dat je in je broek poept van angst”. Het zijn allemaal emoties die zich in jouw buik afspelen.

Ik geloof persoonlijk in deze theorieën en haal veel informatie uit het boek van Andreas Moritz. Hij heeft een boek van 550 bladzijdes geschreven waarin hij alles over het zelfhelende vermogen van het lichaam weet te beargumenteren, zo ook bovenstaande theorie over onze darmen/onderbuik.

Koop hier het boek van Andreas Moritz

Een ander interessant boek die het ook over de relatie tussen de darmen en het onderbuikgevoel heeft is Radicale Remissie van Kelly A. Turner.

Koop hier het boek van Kelly A. Turner

Wat zegt het onderbuikgevoel?

Jouw onderbuikgevoel is niet zomaar een gevoel. Net als dat pijn niet voor de grap in jouw lichaam aanwezig is. Het is niet het doel van je lichaam om jouw veel pijn of onrust te geven. Door het te negeren en te veroordelen doe jij jezelf tekort. Daarmee zie je het lichaam als een los deel van wie jij bent, maar in feite ben jij 1 geheel.

Het knagende onderbuikgevoel dat je ervaart ben jij. Niets meer, niets minder. Iets in jou, de persoon die jij werkelijk bent, heeft een boodschap voor je. Een boodschap die je ter harte moet nemen. Wat voor boodschap dat kan zijn?

Misschien moet je wel verhuizen, of een andere baan zoeken of conclusies trekken over de relatie waar jij in zit. Misschien moet jij je wel over iets verontschuldigen aan iemand of stoppen met de studie die je doet. Het kan werkelijk waar van alles zijn en ik ben niet de persoon die dat kan bepalen. Daar moet jij zelf achter komen.

Een onderbuikgevoel is niet alleen een reflectie op dingen dat als negatief wordt ervaren. Je kunt namelijk ook een heel positief onderbuikgevoel ervaren dat tegen je zegt dat je met de goede dingen bezig bent.

Hoe pik ik de signalen van mijn onderbuik op?

Boodschappen van het lichaam negeren is de grootste fout die we als mens maken. We kunnen het onszelf niet verwijten omdat we hier niks over hebben geleerd. We vinden het eng onszelf te confronteren met zaken waar we niet tevreden over zijn. We houden er niet van onszelf diep in de ogen aan te kijken en te ervaren waar onze pijn en verdiet schuilt.

Maar alsjeblieft, ga het leren! Zoek de confrontatie met jezelf op en bewandel het pad van eigenwaarde en respect naar jezelf. Dat is een ingewikkeld proces, maar het is meer dan waard.

De allergrootste les waar je elk moment mee kan beginnen is bewustwording van alle sensaties in jouw lichaam. Je moet weer gaan voelen, je hart laten spreken en wat minder vaak je hoofd er bij betrekken. Voelen doe je door stil te staan bij alle bewegingen in het lichaam, maar ook door de signalen van het lichaam te herkennen.

Je hebt het oorspronkelijke vermogen om te voelen

Je kunt op elk moment voelen, of je nu in de woonkamer of bij de kapper zit. Als mens weten we precies hoe we moeten voelen, hoe we onze intuïtie moeten laten spreken en het leven kunnen leven dat dicht bij onze behoeftes ligt. Maar in de afgelopen tientallen jaren zijn we de verbinding met onszelf volledig kwijtgeraakt en zijn we vergeten hoe het werkt.

Enerzijds is dat zorgwekkend, maar anderzijds is het geruststellend. Voelen hoef je niet te leren zoals je leert fietsen. Voelen is onderdeel van ons bestaan, omdat voelen niks meer dan het herkennen van onze intuïtie is. Wij leven vanuit onze intuïtie en van oorsprong weten wij precies hoe het werkt.

Hoe kan ik voelen?

Voelen is voor mij een moment in rust. Ik doe dit het liefst op de bank voordat ik ga slapen. Ik functioneer überhaupt het beste in een rustige omgeving en ik heb deze rust nodig om bij mijzelf te kunnen komen.

Wanneer begin ik te voelen?

  • Als ik ga letten op mijn ademhaling.
  • Als ik mij ga focussen op geluiden om mij heen.
  • Als ik mij bewust word van sensaties in het lichaam.
  • Als ik mij ga focussen hoe mijn hart klopt en wat dit met mijn lichaam doet.

Het allerbelangrijkste is dat ik onbalans in het lichaam ga herkennen. Pijn in mijn ribben of in mijn maag probeer ik bewust te voelen. Ik vermijd het niet, maar ik blijf bij het gevoel dat ik ervaar. Ik wil erachter komen wat de boodschap van mijn lichaam is en wat het ontstaan van pijn of het knagende gevoel is.

Vaak proberen we pijn in onszelf te vermijden waardoor we de signalen volledig negeren, maar ik denk dat het juist belangrijk is om de balans terug te vinden en de pijn te reflecteren op jezelf. Want de status van jouw lichaam zegt iets over de kwaliteit van jouw leven en hoe je het leven ervaart.

Lees ook:
Is ziekte een reflectie van ons leven?

Conclusie: wat zegt het onderbuikgevoel?

Als jij een knagend gevoel in jouw onderbuik ervaart, dan kunnen we concluderen dat iets in jouw leven niet in overeenstemming staat met jouw verlangens. Je hebt moeite met je werk, relatie, huis, studie, vrienden, of wat dan ook. Dat knagende onderbuikgevoel is jouw intuïtie dat iets probeert te vertellen.

Vaak negeren we dit gevoel, gaan we slapen en doen we morgen weer exact dezelfde dingen. Dit kan op de langere termijn funest zijn. Het is daarom belangrijk stil te staan bij dat knagende onderbuikgevoel.

Wat ik met deze blog wil meegeven is dat je gaat leren voelen. Hoe vaker je bewust gaat luisteren naar het lichaam, hoe meer dit op de langere termijn onbewust vanzelf gaat. Je leert te onderscheiden wat jou intuïtie tegen je wil zeggen en zult hier op ten duur steeds vaker beslissingen in nemen.

En geloof mij, beslissingen vanuit je intuïtie, die je vanuit je hart maakt, geven je een verrijkend leven. Dat is namelijk exact de persoon die jij bent!

Neem de signalen van het lichaam serieus. Volg letterlijk jouw onderbuikgevoel en maak op basis van dit gevoel keuzes.

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen: