Wat is een CO2-voetafdruk precies en waarom is het belangrijk?

Wat is een CO2-voetafdruk precies en waarom is het belangrijk?

We hebben allemaal wel eens gehoord van een CO2-voetafdruk. Het is een term dat steeds vaker op de wereld wordt gebruikt. Maar wat is het precies en waarom is het belangrijk Hoe bereken je je persoonlijke voetafdruk en onderneem je stappen om deze te verkleinen? Duurzaamheidsjargon kan soms erg vaag en verwarrend zijn en in deze blog willen we je daarbij helpen.

Wat is een CO2-voetafdruk precies?

Elk mens op de wereld heeft een CO2-voetafdruk en een ecologische voetafdruk.

Jouw CO2-voetafdruk is de totale hoeveelheid broeikasgassen (inclusief koolstofdioxide en methaan) dat jij als individu uitstoot op de wereld. Het is een persoonlijke, unieke handtekening van jouw impact op deze planeet.

Het vrijgeven van koolstofdioxide in de atmosfeer is vrijwel onvermijdelijk. Van de bekende bronnen van CO2 (transport, vliegreizen, gas en elektriciteit) tot de minder voor de hand liggende (voedselconsumptie, nieuwe kleding kopen, surfen op het web). Je dagelijkse leven leidt onvermijdelijk tot een kleine stijging van de atmosferische broeikasgassen.

We doen het allemaal zonder na te denken en het moderne leven maakt dit moeilijk te vermijden. Maar waarom is dit van belang? En wat kunnen we eraan doen?

Wat is een ecologische voetafdruk precies?

Jouw ecologische voetafdruk is de hoeveelheid land en hulpbronnen die nodig zijn om jouw levensstijl in stand te houden. We gebruiken allemaal middelen voor voedsel, kleding en onderdak. Degenen onder ons die in economisch ontwikkelde landen wonen, eten echter gemiddeld meer vlees, kopen meer kleding en verspillen meer voedsel. We hebben een hogere ecologische voetafdruk.

Elk jaar verbruiken we meer hulpbronnen dan de aarde kan aanvullen en produceren we meer koolstofemissies dan op natuurlijke wijze kan worden verwijderd. De datum waarop we onze jaarlijkse middelen overschrijden, wordt Earth Overshoot Day genoemd.

Sinds het concept werd geïntroduceerd vind Earth Overshoot Day steeds eerder plaats. We zouden met ons verbruik van nu 1,6 aardes nodig hebben om te kunnen blijven leven zoals we nu leven.

Je CO2-voetafdruk verkleinen

Is mijn persoonlijke CO2-voetafdruk belangrijk?

Alle mensen in Europa hebben gemiddeld een hogere CO2-voetafdruk dan het wereldwijde gemiddelde. De gemiddelde jaarlijkse CO2-voetafdruk in Europa is 6,7 ton CO2 per persoon. In sommige landen is dit veel hoger.  In het VK verdubbelt dit bijvoorbeeld tot 12,7 ton koolstofdioxide die per persoon per jaar wordt uitgestoten. Het jaarlijkse wereldwijde gemiddelde is slechts vier ton.

Om de beste kans te hebben om de catastrofale veranderingen in het milieu te vermijden die worden veroorzaakt door een stijging van de wereldwijde temperatuur met 2℃, moet de gemiddelde wereldwijde CO2-voetafdruk per jaar in 2050 onder de twee ton zijn gedaald.

Onze persoonlijke acties zijn belangrijk. Het verlagen van individuele CO2-voetafdruk tot twee ton gebeurt niet van de ene op de andere dag. Maar we kunnen kleine veranderingen doorvoeren, zoals het verminderen van onze vleesconsumptie, niet of nauwelijks te gaan vliegen en minder te consumeren.

Waar moet ik beginnen?

Het is een goede eerste stap om jaarlijks jouw CO2-uitstoot te verminderen.

Daarna is het belangrijk om in te schatten hoeveel kooldioxide jij en/of jouw gezin en/of jouw bedrijf jaarlijks uitstoten. De beste manier om dit te doen, is door een gratis CO2-voetafdrukcalculator te gebruiken en jouw impact te berekenen.

Het is erg gemakkelijk. Je moet een aantal aspecten van jouw dagelijkse leven onderzoeken, zoals hoeveel je in de auto rijdt, wat voor voedsel je eet, hoevaak je gaat winkelen en hoeveel elektriciteit je gebruikt. Zodra je hier een inschatting van hebt kunnen maken, is het tijd om iets te veranderen.

5 eenvoudige manieren om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen

Er zijn zoveel manieren om jouw ecologische voetafdruk en dus jouw impact op onze planeet te verkleinen.

1 | Compenseer jouw CO2- uitstoot

De eenvoudigste manier om direct CO2-neutraal te worden, is door jouw uitstoot te compenseren. CO2-compensaties compenseren jouw uitstoot door ze elders te verminderen. Simpel gezegd, jij betaalt voor een programma dat een gelijke hoeveelheid CO2 verwijdert, zoals het planten van een bos.

2 | Eet minder vlees

Niet iedereen kan van de ene op de andere dag een veganistisch dieet omarmen, maar het verminderen van de vleesconsumptie vermindert wel degelijk jouw CO2-uitstoot! Vlees en zuivel zijn goed voor 18% van de wereldwijde verbruikte calorieën, maar gebruiken 83% van al het land voor voedsel en produceren 60% van alle uitstoot van voedsel. Waarom zou je Veganuary of Meat Free Mondays niet omarmen voor een uitdaging?

3 | Denk aan jouw reisgedrag

Kun je te voet, met de fiets of met het OV naar jouw werk of school? En heb je weleens gedacht om een auto samen met jouw collega of klasgenoten te delen? Eenvoudige veranderingen zoals deze kunnen een kleine bijdragen leveren aan de wereld.

4 | Omarm de ”staycation”

Je hoeft heus niet te stoppen met de wereld rond te reizen, maar heb je weleens nagedacht om in Nederland of België te blijven of per trein de rest van Europa te ontdekken? Hierdoor verminder je langeafstandsvluchten en leer je Nederland of België te waarderen.

5 | Wees een duurzame consument

Het zijn de basic-tips, maar door de kranen dicht te draaien, de lichten uit te doen en de verwarming lager te zetten, kun je jouw voetafdruk verkleinen.

Auteur en blogger van Discoveny: Alice

Leuk om te vermelden. Dit blog is niet geschreven door mijzelf. Via de Ocean Cleanup Group en 8 Billion Trees ben ik contact gekomen met andere mensen over de wereld. We hebben afgesproken samen ons verhaal te delen, zodat we ook in Nederland duurzamer en bewuster kunnen leven.

Dit blog is geschreven door Alice, een Britse reisschrijver en zij motiveert het duurzaam reizen. Zij wil met Discoveny het klimaatbewust reizen leuk maken. Onze wondere wereld zien en bewaren voor toekomstige generaties hoeft elkaar niet uit te sluiten, en daarom kan ik het aanraden naar Discoveny te gaan voor duurzame reisgidsen, tips en anekdotes.

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen