Achter elk probleem schuilt een oorzaak. Dat is ook het geval bij de problemen rondom de plastic soep. We hoeven er geen geheim van te maken dat het produceren van plastic voor problemen zorgt. In feite is de plasticproductie dus de allergrootste veroorzaker van het probleem. Een goede oplossing zou zijn om de plastic producerende bedrijven strengere beperkingen op te leggen om plastic te produceren.
Dit zou de taak van bijvoorbeeld overheidsinstanties moeten zijn. Zolang dat echter niet gebeurt, dan kunnen ze blijven produceren. En als de vraag naar plastic door andere bedrijven blijft groeien, dan blijven de producerende bedrijven een draagvlak houden om plastic te produceren. In dat geval moeten we de plastic producerende bedrijven verantwoordelijk houden en de andere bedrijven die veel plastic uitstoten kritisch blijven volgen.
Daarnaast zijn er kustlanden die plastic letterlijk in de oceaan dumpen. Sommige landen staan hierdoor stijf bovenaan in een lijst met landen die het meest plastic vervuilend zijn. In deze blog wil ik je in het kort informatie geven over bedrijven en landen die veel plastic uitstoten en een belangrijk onderdeel spelen in de plastic soep.
Welke bedrijven zijn grote plastic vervuilers?
Zoals gezegd zijn plastic producerende bedrijven verantwoordelijk voor de plastic soep, maar zijn bedrijven die hun producten in plastic verpakken evenmin verantwoordelijk voor de plastic soep. In de lijst met bedrijven die veel plastic vervuiling veroorzaken vind je eigenlijk alleen grote merken terug. Deze merken verkopen internationaal hun producten en plastic is een praktisch en goedkoop product om wereldwijd te gebruiken en de producten in te verpakken.
In 2020 stak de top 3 er met kop en schouders boven uit:
- Coca-Cola is de grooste plastic vervuiler.
- Gevolgd door PepsiCo.
- En aansluitend door Nestlé.
Deze bedrijven voeren niet alleen in 2020 de boventoon, maar stonden ook in 2019 en 2018 bovenaan in de lijst. Na Coca-Cola, PepsiCo en Nestlé waren de volgende 7 bedrijven in 2018 de grootste plastic vervuilers:
- Danone.
- Mondelez International (onder anderen bekend van het merk Milka).
- Procter & Gamble (één van de grootste leveranciers voor huishoudelijke producten. Merken als Ariel (wasmiddel), Gilette (scheermesjes), Duracell (batterijen), Oral-B en Pampers (luiers) vallen hieronder).
- Unilever (bekend van Axe, Andrélon, Calvé, Conimex, Robijn, Knorr, Zwitsal, et cetera).
- Perfetti van Melle (een snoepgoed fabrikant).
- Mars.
- Colgate-Palmolive.
Coca-Cola is verreweg de grootste vervuiler en staat op alle continenten op deze wereld in de top 3.
Bedrijven moeten stoppen met plastic verpakkingen
Om de plastic-crisis aan te pakken is het belangrijk dat bovengenoemde bedrijven gaan stoppen met het verpakken van hun producten in single-use plastics. Deze bedrijven zeggen elk jaar de plastic-crisis aan te pakken, maar elk jaar blijken het valse beloftes omdat ze blijven investeren in plastic verpakkingen en samenwerken met oliemaatschappijen die op hun beurt weer verantwoordelijkheden hebben in het produceren van plastic.
De Ellen MacArthur Foundation heeft een rapport opgesteld waaruit blijkt dat deze bedrijven hun beloftes niet waar hebben kunnen maken en geen aantoonbare veranderingen hebben gemaakt in de plastic vervuiling.
Welke landen zijn de grootste plastic vervuilers?
In 2017 heeft het Helmholtz Centre for Environmental Research in Duitsland een rapport opgesteld waaruit blijkt dat 90-95% van al het plastic uit de oceaan uit 10 rivieren komt, waarvan 8 rivieren uit Azië en 2 rivieren uit Afrika, namelijk:
- De Yangtze (Azië)
- De Gele Rivier (Azië)
- De Hai (Azië)
- De Parelrivier (Azië)
- De Mekong (Azië)
- De Amoer (Azië)
- De Ganges (Azië)
- De Indus (Azië)
- De Nijl (Afrika)
- De Niger (Afrika)
Van al deze rivieren stromen de volledige top 6 + rivier de Indus volledig of gedeeltelijk door het land China. De Yangtze staat stijf bovenaan en is met 1,5 miljoen ton plastic de grootste vervuiler. Hierdoor is geconcludeerd dat China de grootste plastic vervuiler op de wereld is. En naast het feit dat China het meeste plastic gebruikt, is China ook het land dat het meeste plastic produceert.
Welke landen produceren het meeste plastic afval?
China is dus de allergrootste plastic vervuiler op de wereld. Andere plastic vervuilers zijn Indonesië, het Verenigd Koninkrijk, de Filipijnen en Thailand. Wederom vinden we veel Aziatische landen terug.
Een vreemde eend in deze lijst is het Verenigd Koninkrijk en dat heeft een reden. Jarenlang verscheepten westerse landen plastic afval naar China zodat China het plastic afval kon verwerken. Het plastic afval groeide echter dusdanig hard dat China het plastic niet meer kon verwerken en westerse landen hierdoor geen goedkeuring meer gaf het land binnen te varen om het plastic te dumpen.
Het Verenigd Koninkrijk kampt hierdoor met grote problemen en moet zelf zijn plastic verwerken. Voor veel landen is dit een reden om het plastic te transporteren naar andere omliggende landen. Het is triest om te melden, maar landen als Indonesië, Maleisië, Thailand en veel andere Aziatische landen staan hoog genoteerd als plastic vervuilers, maar dat heeft voor een deel ook te maken omdat westerse landen plastic afval verschepen en het letterlijk dumpen in deze ontwikkelingslanden.
Waar ligt de oplossing?
Er moeten in mijn ogen een aantal radicale beslissingen gemaakt worden om het plastic probleem zo snel mogelijk op te lossen.
Jij als Nederlander hebt an sich niet veel invloed op deze ontwikkelingen. Jij kunt je steentje bijdragen door zo min mogelijk plastic te gebruiken. Dat lijkt op een minimaal effect en ik begrijp dat het daardoor demotiverend werkt, maar vanuit een collectief belang is het belangrijk dat iedereen hier bewuster van wordt. We kunnen niet continue wachten op beslissingen van overheidsinstanties. Je kunt zelf een kleine bijdrage leveren.
Het probleem groeit alleen te hard en strenge beslissingen zijn nodig. Ik denk dat het belangrijk is dat er regels worden opgesteld en dat alle grote bedrijven die veel plastic vervuilen zich achter de oren gaan krabben. Als deze bedrijven niet willen luisteren en telkens het verlangen hebben om te blijven groeien ten koste van het behoud van de aarde, dan moeten deze bedrijven het voelen. Wereldwijde overheidsinstanties zouden daarin een belangrijke rol moeten spelen.
Daarnaast is het schrikbarend hoeveel plastic afval er in Aziatische landen wordt geproduceerd, gebruikt en gedumpt. Van alle plastic afval is de top 20 verantwoordelijk voor 83% van de vervuiling, bestaande uit 11 landen in Azië, waarvan 8 Aziatische landen in de top 10. Hier valt dus veel winst te behalen!
Lees ook:
Wat zijn de oplossingen voor de plastic soep?
Een beter milieu begint niet bij jezelf
Dat een beter milieu niet bij jezelf begint is ietwat tegenstrijdig met wat ik af en toe op de website verkondig. Ik geloof echter dat er een wisselwerking moet ontstaan tussen de verantwoordelijkheden die jij kunt nemen en de verantwoordelijkheden die bedrijven en landen moeten nemen. ‘Een beter milieu begint bij jezelf‘ is een boek van Jaap Tielbeke en hij brengt een hele interessante invalshoek over klimaatverandering.
Zo beschrijft hij onder anderen: ”Met een beetje goede wil kan een milieubewuste burger zijn eigen levensstijl vergroenen, maar alleen regeringen hebben de macht om kolencentrales te sluiten of belasting te heffen op CO2.” En als we het specifiek over de plastic soep hebben, dan ligt hier natuurlijk een groot vraagstuk. Door zijn boek ben ik er anders naar gaan kijken.
Niet dat ik geloof dat we onze duurzame levensstijl over boord moeten gooien en moeten wachten totdat de overheidsinstantie iets gaat verzinnen, maar we zouden veel kritischer naar grote bedrijven, overheidsinstanties en andere landen moeten zijn. Jij kunt vandaag bewust geen plastic tas kopen, maar als producerende bedrijven vervolgens tonnen plastic blijven produceren, dan ben jij een belangrijk onderdeel, maar ligt de grootste verantwoordelijkheid bij deze bedrijven.
Het boek is een aanrader om anders tegen klimaatverandering te kijken en ons niet blind te staren op individuele gedragsverandering.
Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.
Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.
Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.
Andere blogs die ik heb geschreven over plastic
Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen: