Een winterdepressie voorkomen door de natuur te begrijpen

Een winterdepressie voorkomen door de natuur te begrijpen

Elk mens heeft baat bij de zon. Zonder de zon kunnen wij en andere levende organismen niet leven. De zon doet wonderen met ons en door de zon voelen we ons levenslustig en vrolijk. We krijgen energie en houden van het leven. In de zomer kunnen we vaak korte nachten maken en ons tegelijkertijd fit voelen. Gelukkig hebben we relatief veel zonuren in Nederland en kunnen we ons in de zomer goed opladen.

In de winter komen er andere natuurlijke praktijken naar boven. Het is langer donker, koud, het regent en soms komen we dagenlang niet in aanraking met de zon. Alleen sneeuw kan ons onverwachts veel plezier geven. In de winter voelen we ons vermoeider, ervaren we soms depressieve gevoelens en lijkt onze levenslust in een hoog tempo naar beneden te zijn gedaald. Ideeën uitwerken is een stuk moeilijker omdat we ons futloos voelen en het liefst op de bank willen hangen.

Welkom op aarde zou ik zeggen! Wat fijn dat je deze gevoelens in de zomer en winter ervaart. Ze zijn simpelweg onderdeel van het leven en als we elke winter blijven vechten met onszelf, dan blijven de winterdepressies aanhouden. Het leven gaat enerzijds makkelijk en anderzijds moeilijk. Dat geldt voor iedereen en de wereld is continue bezig zijn balans te behouden. Door in het ritme van de natuur te leven is de winterdip makkelijk te accepteren.

In de winter slaapt de natuur; zo ook wij

Je moet begrijpen dat overal ter wereld de natuur gaat slapen tijdens het winterseizoen. Dieren gaan in de zomer op jacht zodat ze in de winter kunnen rusten en houden een winterslaap. Bomen verliezen in de herfst bladeren en zijn in de winter kaal om tot rust te komen en in de lente opnieuw te bloeien.

Mensen daarentegen denken het hele jaar op hetzelfde ritme te kunnen leven. Niets is minder waar; uiteindelijk zijn wij ook onderdeel van de natuur. We denken misschien van niet, maar voor de natuur zijn er geen verschillen tussen jou, mij en alle andere levende organismen.

We passen simpelweg onze manier van leven niet aan.

Als wij van onszelf verwachten in de zomer hetzelfde resultaat te kunnen boeken als in de winter, dan lopen we regelrecht tegen de wetten van de natuur in. Dat betekent niet dat je niks van jezelf hoeft te verwachten; maar het betekent wel dat je er op een andere manier mee om moet gaan.

Het beste advies: neem de verantwoordelijkheid over je eigen gemoedstoestand.

Een winterdepressie voorkomen door de natuur te begrijpen

Hoe kan ik een winterdepressie voorkomen?

Een winterdepressie kan niet op een magische manier voorkomen worden. We praten onszelf een winterdepressie aan omdat winterdepressies eigenlijk niet bestaan. Het is simpelweg de werking van de natuur die we moeten begrijpen. Door het te begrijpen kun je bepalen hoe je de winter ervaart.

Verwachten dat een winterdepressie is verholpen door medicijnen te slikken en terug te vallen in vluchtgedrag is een dikke middelvinger naar de werking van de natuur. De natuur weet exact wat het moet doen om jouw in balans te houden. Ga je je tegen de natuur verzetten, dan ga je uiteraard de consequenties ervaren. Je kunt de verantwoordelijkheid over je leven nemen door de controle los te laten en de natuur het werk te laten doen.

1 | Blijf bij de basis, elke dag!

In koude en natte wintermaanden is een Netflix serie erg verleidelijk. We hoeven niet te voelen en te denken en kunnen ons volledig bekommeren over een ouderwetse serie. Op dagen dat we ons minder vrolijk voelen is dat een goede afleidingsmanoeuvre om ons op de korte termijn alsnog gelukkig te voelen.

Begrijp mij niet verkeerd; een Netflix serie kijken is geen probleem. Het is enkel een probleem als je elke dag externe prikkels gaat zoeken zodat je de rauwe emoties in je lijf niet kunt voelen. Een Netflix serie, je smartphone, de PlayStation of alcohol zijn verdovende middelen en vervullen het plezier op de korte termijn.

Ik wil je adviseren om elke dag bij de basis te blijven. Of we nu in de lente, zomer, herfst of winter leven. Eet groente, drink water, slaap 8 uren op een dag, ga mediteren of doe aan yoga. Het lichaam zit tijdens de winter in een rustproces en jij kunt het proces ondersteunen door trouw te blijven aan jezelf en het lichaam te voorzien van zinvol voedsel en kwalitatieve input.

Het is an sich geen probleem om af en toe terug te vallen in vluchtgedrag, maar sta niet toe dat vluchtgedrag de overhand neemt op dagelijkse disciplines. Als we praten over persoonlijke disciplines, dan hebben we het over jouw normen en waarden. Val nooit onder de normen en waarden die jij van jezelf tolereert. Stijg continue boven jezelf uit en blijf elke dag bij de basis. Zorg simpelweg goed voor jezelf.

2 | Omarm de koude en natte winter

Dankbaarheid klinkt misschien vaag in de oren. Toch is het belangrijk om dankbaar tegen de wereld aan te kijken en te stoppen met vechten tegen de momenten die zich voordoen in jouw leven. Alles om jouw heen heeft een reden en een functie.

Het koude weer, regen, sneeuw en jouw depressieve gemoedstoestand zijn er niet om jouw te pesten. Ze hebben een reden en je kunt de signalen oppakken. Wees dankbaar dat de natuur de aarde in balans brengt door te slapen tijdens de winter. Dat het regent om ons te voorzien van schone zuurstof en voedingsrijk eten.

Pik de signalen van jouw innerlijke criticus op de dagen dat het niet lekker loopt. Zie het als een voorrecht dat de natuur je letterlijk tot rust duwt. We denken vaak dat we slachtoffer zijn op aarde, maar als we in overeenstemming met de natuur zouden leven gaan we ervaren dat onze mooie aarde het beste beentje met ons voort heeft en er alles aan doet het leerproces in het leven te bevorderen.

  • Voel de koude wind tegen je lijf aanwaaien en ervaar hoe het lichaam hier op reageert.
  • Loop met de borst vooruit door een fikse regenbui en ervaar hoe de natuur op regenval reageert.
  • Pak de zeldzame zonnestralen in de winter bewust op en vermijd mutsen, sjalen en handschoenen zodat de zon letterlijk en figuurlijk in aanraking komt met je lijf.
  • Adem intentioneel de frisse lucht van het koude winterweer in die de aarde ons heeft gegeven.

Hoe kan ik met een winterdip omgaan?

3 | Neem je gedachten minder serieus

De innerlijke criticus is elke dag aanwezig en je kunt er elke dag tegen vechten of er af en toe om lachen en je schouders omhoog halen.

We zijn geprogrammeerd om alle dagen productief door het leven te wandelen, maar op sommige dagen gaat het simpelweg niet.

Relax en lach om je eigen gedachtes af en toe. Voer ten koste van alles elke dag de basis uit en doe vervolgens dingen die leuk vindt. Hetgeen wat jou te doen staat is de signalen op te pikken van jouw lichaam. Leef volgens de normen van het lichaam op dat moment en laat de signalen de overhand nemen op jouw denken.

4 | Verdeel jouw productiviteit

Zoals gezegd: in de zomer voelen we ons vaak beter dan in de winter. We voelen ons productiever, vrolijker, levenslustiger en hebben meer energie. In de lente en in de zomer is het tijd om te ontwikkelen. Om ideeën uit te werken voor je bedrijf en je leven en er stapsgewijs grote stappen in te maken.

In de de herfst en de winter kan het effectief zijn om gas terug te nemen en de actualiteiten van je leven te reflecteren. Blijf ideeën uitwisselen en werken aan doelen die je wilt halen in het leven of in je bedrijf, maar als de natuur vertelt dat je je rust moet pakken, dan neem je dit advies aan.

Rusten en reflecteren op wat dan ook in het leven tijdens de herfst en de winter kan betere resultaten geven inde lente en de zomer.

Tip: het boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen

Dat seizoenen invloed hebben op ons leven wordt duidelijk gemaakt in het boek Leven en werken in het ritme van de seizoenen van Jaap Voigt. Om beter te begrijpen wat seizoenen zeggen en hoe we ons voordeel uit kunnen halen is het een aanrader om dit boek te lezen.

De officiële samenvatting van het boek:

Wij mensen zijn geneigd de seizoenen en de wisseling ervan te zien als iets, dat buiten ons om plaats vindt. Wij maken echter deel uit van de cyclische beweging ervan. Sterker nog: wij zijn de seizoenen. Wij zijn de belichaming van dat ritme. Dit boek is de neerslag van een studie van Jaap Voigt over de invloed van de seizoenen op de mens. Het geeft waardevolle informatie en advies voor het dagelijkse leven en werk: Wanneer begin je iets nieuws? Wanneer breng je de boel op orde?

Het model, dat in dit boek wordt aangereikt is een leidraad voor iedereen om in een natuurlijk ritme te leven.

Koop hier het boek van Jaap Voigt
 

Wat zijn de lessen van de natuur?

——  Wat zijn de lessen van de natuur? ——

Tijdens een winterdip zijn de lessen van de natuur overduidelijk. Allereerst moeten we het onszelf niet aanpraten een winterdepressie te hebben. Het enige wat ons overkomt is dat we onderdeel zijn van een groter geheel dat zijn balans probeert te zoeken. We kunnen ons tegen deze wetten van de natuur verzetten of er simpelweg de verbinding mee zoeken. We kunnen aan symptoombestrijding werken of leren begrijpen waarom we ons depressiever voelen en het als een reflectie van ons leven te zien.

De winter is overal ter wereld een periode waarin de natuur tot rust komt. Het is naïef om te denken dat wij hier geen onderdeel van zijn. Ons lichaam zoekt tijdens de winter de balans om gezond te blijven zodat jij de functies in de natuur kunt uitvoeren. Komen dieren uit hun winterslaap, groeien er bladeren aan de bomen en krijgen we meer zonuren, dan worden mensen vrolijker en energieker. Dat is geen toeval, zo werkt de natuur en het is een bewijs dat we gelijk zijn met alle andere levende organismen.

Vallen de bladeren van de bomen, wordt het kouder, hebben we minder zonuren en houden dieren een winterslaap, dan voelen we ons vaak vermoeider en vinden we het lastiger om door de dagen te komen. Dit is wederom het bewijs dat alles in de natuur op hetzelfde moment een soortgelijke gemoedstoestand ervaart die de aarde op basis van zijn positie in het universum voor ons bepaald. Dit is geen hogere wiskunde. Dit is het leven en het is fascinerend hoe alles in zijn werking gaat. Omarm deze magisch wereld!

Wil jij ook bewuster leven?

Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.

Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.

Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.

Andere blogs die ik heb geschreven..

Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen:

Over de schrijver
Het voelt als mijn plicht en roeping om mensen bewuster te maken van zichzelf en van de problematieken op de wereld. Mensen lijken verdeeld te raken, het klimaat gaat achteruit en wij worden zelf zieker door onze slechte fysieke- en mentale gezondheid. Door onszelf aan te pakken werken we aan een collectieve bewustwording waar de wereld profijt van heeft.
Reactie plaatsen