Wat is cafeïne?
Cafeïne is een witte poeder met een bittere smaak. We vinden deze stof terug in verschillende producten, zoals koffie, thee, cola, energiedranken en chocolade.
Cafeïne zit in verschillende planten, zoals de koffieplant, de theeplant en de cacaoplant.
Wat is de functie van cafeïne in de natuur?
Cafeïne heeft een beschermende functie voor planten. Cafeïne houdt insecten tegen die de planten proberen op te eten. Daarnaast voorkomt cafeïne door afgevallen bladeren dat er teveel andere planten rond de plant gaan groeien.
Daarnaast komen de bijen op cafeïne af en dat zorgt voor een toename van bestuiving.
Hoe werkt cafeïne in het lichaam?
In onze hersenen wordt het stofje adenosine aangemaakt. Dit is een gebruikelijk proces gedurende de dag in je lijf. Het stofje hecht zich geleidelijk vast aan jouw hersencellen. Door adenosine ga jij je gedurende de dag vermoeider voelen. Hierdoor geeft dit stofje signalen af dat je moet gaan rusten. Tenzij er cafeïne in het lichaam is gekomen.
Wetenschappers hebben onderzocht dat jouw hersenen adenosine en cafeïne moeilijk van elkaar kan onderscheiden. Beide stoffen lijken namelijk erg op elkaar. Jouw hersencellen trekken cafeïne aan na het consumeren van bijvoorbeeld een kop koffie. Dus in plaats van adenosine hecht cafeïne zich vast aan jouw hersencellen.
Dat jouw hersenen deze stoffen niet kan onderscheiden betekent niet dat er geen verschillen zijn.
- Adenosine geeft jou een vermoeid gevoel.
- Cafeïne zorgt er juist voor dat je je actief gaat voelen, omdat er bij cafeïne dopamine vrijkomt.
Hier komt dus in feite de ''boost'' vandaan als je een kop koffie of een energiedrankje drinkt.
Geeft cafeïne energie?
Op de korte termijn geeft cafeïne een boost, op de lange termijn werkt het averechts.
Door cafeïne neemt jouw vochtgehalte sneller af. Vocht wordt door cafeïne namelijk sneller afgevoerd. en bij te weinig vocht wordt je lichaam vermoeid. Daarnaast vermindert cafeïne de benodigde vitamine B in het lichaam die verantwoordelijk is voor een energiek gevoel.
Andere blogs lezen?
Ik heb nog meer blogs geschreven: