De plastic soep is een veelbesproken onderwerp op de wereld. Door de jaren heen is plastic afval gegroeid op de wereld en vandaag de dag proberen we oplossingen te vinden om de plastic soep terug te dringen. Voornamelijk het onderwaterleven heeft het zwaar door al het plastic van mensen. Dieren eten het op en sterven in het ergste scenario uit. Er staan ons grote vraagstukken te wachten als we op deze manier de aarde blijven vervuilen met plastic.
De schade die we door plastic hebben gemaakt en de dieren die eraan zijn overleden kunnen we niet terugdraaien. We kunnen enkel zoveel mogelijk plastic opruimen, minder plastic gebruiken, plastic drastisch reduceren én bewustwording creëren. Een belangrijke strategie is jonge kinderen onderwijzen, omdat zij uiteindelijk een essentiële generatie in dit probleem gaan worden.
Minder plastic gebruiken is een belangrijke preventie tegen plastic afval. Gebruiken wij minder, dan hoeft er minder geproduceerd te worden. Als deze bewustwording in een groot collectief gecreëerd kan worden, dan helpen we de aarde enorm. Eén van de manieren om bewustwording te creëren is het lezen van boeken. Er zijn verschillende boeken over de plastic soep geschreven en die wil ik in deze blog met je delen.
Wil je jouw kennis over de plastic soep vergroten?
De plastic soep: alles wat je moet weten over plastic in de oceaan
Hoe je stopt met plastic – Will McCallum
In dit boek krijg je tips voor elke kamer in je huis, voor onderweg en voor op je werk. Van een herbruikbare koffiebeker tijdens je dagelijkse treinreis tot hoe je een verjaardagsfeestje organiseert zonder plastic. Wat zijn de dingen die je zelf kunt doen?
Plastic is hét probleem van onze tijd en dit boek helpt je op weg om zelf een verschil te maken, plastic flesje voor plastic flesje.
In Hoe je stopt met plastic laat Will McCallum zien hoe het ervoor staat met plastic, maar vooral hoe deze strijd begint bij individuen die beslissen dat het tijd is om actie te ondernemen. Te beginnen bij plastic dat je maar één keer gebruikt en daarna weggooit. Het was nog nooit zo gemakkelijk én nodig om die eerste stap te zetten.
Plastic Soup atlas van de wereld – Michiel Roscam Abbing
We profiteren elke dag van de voordelen die plastic ons biedt. Dezelfde eigenschappen die de afgelopen zeventig jaar plastic zo populair hebben gemaakt, blijken echter funest voor ecosystemen. Plastics zijn niet oplosbaar in water en vergaan niet. Wat plastic in het milieu wel doet, is uiteenvallen in steeds kleinere fragmenten.
Daartoe behoren de microplastics. Die zijn zo klein dat ze niet meer zichtbaar zijn voor het blote oog en gemakkelijk voedselketens kunnen binnendringen. Zwerfplastic en microplastics worden door het milieubureau van de Verenigde Naties, de UNEP, beschouwd als een van grootste wereldwijde milieuproblemen. Het probleem heeft ook een naam: plastic soep. De plastic soep is overal.
Veel diersoorten hebben last van plastic; ze krijgen het binnen, verwonden zich of stikken erin. En ook de mens krijgt de soep inmiddels letterlijk op zijn bord. Aanwijzingen voor gezondheidsschade stapelen zich op. De Plastic Soep Atlas van de Wereld is thematisch opgebouwd en biedt in zestig rijk geïllustreerde onderwerpen een overzicht van de wereldwijde plastic soep.
Het eerste deel is gericht op de oorzaken, het tweede op mogelijke oplossingen. De overkoepelende, niet mist te verstane boodschap is dat er alles aan gedaan moet worden om deze vervuiling te bestrijden. Michiel Roscam Abbing is politicoloog. Sinds 2011 is hij actief in de strijd tegen de plastic soep bij de Plastic Soep Foundation (PSF) in Amsterdam. Hij doet verslag van wetenschappelijk onderzoek en actuele ontwikkelingen op de site van de PSF: plasticsoepfoundation.org en geeft lezingen over de plastic soep in binnen- en buitenland. Hij heeft diverse boeken op zijn naam staan.
Plastic Soep – Jesse Goossens
In de Stille Oceaan, tussen Californië en Japan, drijft een hoeveelheid plastic op een oppervlakte die twee keer zo groot is als de Verenigde Staten. Dit is de vuilstortplaats van de natuur, de plek waar het afval dat in zee terechtkomt naartoe drijft: The Great Pacific Garbage Patch, ofwel de Plastic Soep.
In april 2009 gaat een bijzonder project van start: A Convenient Truth, ofwel ACT. Jonge Nederlandse wetenschappers gaan op zoek naar oplossingen voor de belangrijkste wereldproblemen, en brengen de gevonden oplossingen in praktijk. De Plastic Soep is het eerste onderwerp dat ze aanpakken.
Jesse Goossens reisde naar de Verenigde Staten om een idee te krijgen van het probleem van plastic afval, en van de oplossingen die er over de hele wereld al op gevonden zijn. In Plastic Soep doet zij in de vorm van blogs verslag van haar bevindingen, haar verbijstering, haar woede en haar hoop. Daarnaast interviewt zij mensen die zich met de kwestie bezighouden. Van Captain Moore – ontdekker van de soep – tot representanten van de plasticindustrie, van milieuorganisaties tot recyclers, en van minister Cramer tot de directeur van UNEP New York.
Plastic Soep is een kleurrijk geheel in woord en heel veel beeld. Plastic Soep leest als een shocktherapie: onverbloemd wordt uit de doeken gedaan wat plastic afval voor gevolgen heeft voor onze gezondheid en voor het milieu – niet alleen in de Stille Oceaan, maar ook hier en nu in Nederland. Maar Plastic Soep vormt bovenal een bron van inspiratie: samen kunnen we het probleem aanpakken en onze wereld gezonder maken.
Het Zero Waste Project – Nicky Kroon en Jessie Kroon
Denk je bewust te leven maar erger je je aan de hoeveelheid (plastic) afval en rommel die je om je heen verzamelt? Dan is dit hét boek voor jou. Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland.
In Het Zero Waste Project delen Nicky en Jessie hun twaalf belangrijkste lessen om een duurzame lifestyle te ontwikkelen en vertellen ze over hun successen én mislukkingen. Doei wegwerpkoffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintagewinkels en betere wereld!
Ontplastic – Harper Collins
Ook bezorgd om de 51 biljoen plastic deeltjes in onze oceanen?
Geen paniek!
In dit boek ontdek je 101 simpele en praktische tips die jij kunt toepassen in het dagelijkse leven om plastic gebruik terug te dringen en bij te dragen aan een betere wereld.
Een beter milieu begint niet bij jezelf – Jaap Tielbeke
Dit boek is niet zozeer gerelateerd aan enkel de plastic soep, maar spreekt over klimaatverandering in het algemeen. En aangezien de plastic soep onderdeel is van klimaatverandering kan dit boek een interessante invalshoek geven.
Laten we eerlijk zijn: we kunnen individuele gedragsverandering motiveren door minder plastic te gebruiken, maar als grote bedrijven tonnen plastic blijven produceren en overheidsinstanties hier geen maatregelen voor nemen, dan is jouw effect minimaal. Niet dat jouw gedragsverandering nutteloos zijn, integendeel! Maar er zou een wisselwerking tussen beiden moeten bestaan.
In dit boek richt Jaap Tielbeke zich op de grote bedrijven en overheidsinstanties die verantwoordelijk gehouden moeten worden voor klimaatverandering.
Een leven op onze planeet – David Attenborough
”Ik ben 94 jaar. Ik heb een uitzonderlijk leven geleid. Nu pas besef ik hoe uitzonderlijk het was.
Als jongeman had ik het gevoel dat ik me in de wildernis bevond en de ongerepte natuur ervoer – maar dat bleek een illusie. Onder onze neus speelt zich, nauwelijks merkbaar, de grootste tragedie af van onze tijd: het verlies van de wilde natuur en de biodiversiteit van onze planeet.
Hoe is het zover gekomen? Wat zijn de gevolgen? En het allerbelangrijkst: wat kunnen we doen om de natuur weer wild te maken?
We hebben nog één kans om voor onszelf een perfect thuis te creëeren en de fantastische planeet die we hebben geëerfd te herstellen.
Meer dan de wil om het te doen hebben we niet nodig.”
David Attenborough
Net als in het boek van Jaap Tielbeke (hierboven beschreven) richt David Attenborough zich op klimaatverandering in het algemeen en beschrijft hij onderanderen de problematiek rondom de plastic soep.
Ken jij nog leuke boeken?
Ken jij nog leuke boeken over de plastic soep? Laat het weten in de reacties, ik hoor het graag!
Smeltende ijskappen, gekapte regenwouden, armoede, racisme, veel te veel plastic, verdeeldheid, depressiviteit, overgewicht, frustratie, boosheid, een hoog percentage vleesconsumptie, vluchtgedrag, een ongezond voedingspatroon, weinig verbinding met onze intuïtie, weinig kennis van de natuur, oorlogen, burn-outs en ga maar even door. We lijken de verbinding in veel opzichten volledig kwijt te raken.
Na jaren verontrustend kennis op te doen van al deze zaken is het tijd dat ik mijn hart laat spreken. Dit doe ik vanuit het diepe verlangen om de aarde te helpen. Er zijn veel vraagstukken op de wereld en ik geloof dat de globale vraagstukken worden opgelost als elk menselijk individu op de wereld aan zijn eigen gedrag, overtuiging en leefstijl gaat werken.
Als ik het heb over mijn roeping, dan heb ik er hier eentje gevonden. Ik wil mijn kennis delen en het verbreden om daadwerkelijk een collectief te bouwen die bewuster durft te leven. De wereld schreeuwt om verbinding en het is voor jonge generaties tijd om op te staan en wezenlijk een bijdrage te leveren aan onze mooie aarde. Meer dan ooit tevoren moeten we ons afvragen welke voetsporen wij willen achterlaten en ik ga dat avontuur graag met je aan.
Andere blogs die ik heb geschreven over plastic
Misschien kun jij uit mijn andere blogs ook inspiratie halen: