Wat is biodiversiteit?

Wat is biodiversiteit?

De aarde is leefbaar door een geniale wisselwerking tussen alle levende organismen en natuurlijke bronnen. De aarde weet exact hoe het zichzelf in balans moet houden.

Zonder deze intelligentie zou de aarde onleefbaar zijn voor werkelijk alles en iedereen dat leeft: mensen, dieren, planten and so on. Door deze biodiversiteit van de aarde wordt er al miljoenen jaren op aarde geleefd.

Als het leven gevarieerd, sterk en biodivers is, dan kunnen we als mensheid gedijen. Net als dat alle andere dieren, planten, bomen, schimmels en bacteriën kunnen gedijen.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit: het woord zegt het eigenlijk al.

 • Bio betekent leven.
 • Diversiteit betekent afwisseling, verscheidenheid of variatie.

Biodiversiteit zijn alle vormen van leven op aarde. Alles wat leeft op aarde..

 • ..bestaat uit miljoenen verschillende soorten (als in: de giraffe, de mens, de sprinkhaan en alle andere soorten dat leeft).
 • ..deze soorten bestaan uit miljarden verschillende individuen (als in: elke individuele gnoe in een kuddes gnoes).
 • ..deze individuen bestaan uit triljoenen verschillende kenmerken (als in: geen mens of dier is hetzelfde).
 • En al deze soorten leven op duizenden verschillende leefgebieden over de hele aarde (oceanen, regenwouden, woestijnen, et cetera)

Als men zegt dat het Amazoneregenwoud een biodivers gebied is, dan bedoelen ze dat het Amazonegebied een levendig gebied is met ontzettend veel verschillende soorten dieren, planten, bomen, insecten, enzovoorts.

Lees ook:

Voorbeelden van biodiversiteit

Waarom is biodiversiteit van belang voor de mens en andere levende organismen?

Heel simpel:

 • Zonder de planten hebben wij geen zuurstof.
 • Torenhoge bomen zijn belangrijk voor de opnamen van CO2 om het klimaat neutraal te houden.
 • Miljoenen bestuivers, miljarden bodemorganismen en megatonnen plankton zijn nodig om ons van eten te voorzien.
 • Exotische planten kunnen wij gebruiken voor medicijnen.
 • Koraalriffen / mangrovebossen zijn belangrijk om de kust te beschermen waar van afhankelijk zijn.

We maken in mijn ogen al veel te veel het verschil tussen de mensheid en dieren. Als we dit verschil in woorden niet zouden maken, dan zijn we allemaal levende organismen. We zijn allemaal afhankelijk van een biodiverse aarde.


Hoe meer biodiversiteit, hoe zekerder het leven op aarde is (ook voor ons als mens).

Andere voorbeelden van biodiversiteit

Planten en bomen zijn afhankelijk van water en de zon. Water en zonlicht hebben echter alleen een rol van betekenis in een vruchtbare grond. Wormen hebben een functie om de grond vruchtbaar te houden. Om indringers uit de vruchtbare grond te halen. Deze indringers houden de wormen op zijn beurt weer in leven, omdat het hun voedsel betreft.

Zonder natuurlijke vijanden vind er bij alle diersoorten (ook de mens) overbevolking plaats. Overbevolking betekent dat de aarde alles en iedereen niet aan zijn behoeftes kan voorzien. De natuur is hard, maar het is nodig om alles in balans te houden.

En wat te denken van bacteriën? Schimmels? Zonder schimmels vinden er geen ontbindingen plaats tussen organische materialen.

In essentie is alles in het leven van de mens, het dier, de plant en alles wat leeft bedoelt om de aarde, onze planeet, in balans te houden. Om het leefbaar te houden.

Onderstaande video legt in Jip en Janneke taal uit wat biodiversiteit precies betekent:


Andere blogs lezen?

Wil je nog meer blogs lezen die over het klimaat gaan?