Wat is het Amazonegebied?

Wat is het Amazonegebied?

Het Amazonegebied of Amazoneregenwoud is een regenwoud in Zuid- Amerika dat zich uitstrekt over 9 verschillende landen. Met 7,7 miljoen vierkante kilometer is het Amazoneregenwoud het grootste regenwoud op aarde. 

In het Amazoneregenwoud is het nooit kouder dan 18 graden. Daarnaast wordt het gebied de ''longen van de aarde'' genoemd omdat het 40% van de zuurstof op aarde produceert (en dat terwijl het gebied slechts 6% van het aardoppervlak inneemt).

In welke landen ligt het Amazoneregenwoud?

Het Amazoneregenwoud ligt verspreid over 9 landen op het continent Zuid- Amerika:

  1. Brazilië (bevat 60% van het regenwoud)
  2. Peru (13%)
  3. Colombia (9%)
  4. Venezuela (5%)
  5. Bolivia (5%)
  6. Guyana (3%)
  7. Suriname (2%)
  8. Ecuador (1,5%)
  9. Frans- Guyana (1,5%)

Zoals je ziet ligt het Amazoneregenwoud voor het grootste gedeelte verspreid in Brazilië. 

Wat is het Amazonegebied?

Biodiversiteit in het Amazonegebied

Een gezonde biodiversiteit is erg belangrijk voor de aarde. Helaas wordt deze biodiversiteit wereldwijd bedreigd vanwege massale ontbossingen van regenwouden. 

Desondanks is het Amazonegebied vandaag de dag nog steeds het meest biodiverse regenwoud op aarde.

Het Amazonegebied biedt thuis aan:

  • 2,5 miljoen insectensoorten
  • 16.000 boomsoorten
  • 40.000 plantensoorten
  • 430 zoogdiersoorten
  • 1300 vogelsoorten
  • 380 reptielensoorten
  • 400 amfibiesoorten
  • 3000 vissoorten
  • 3000 + fruitsoorten
  • En dan hebben we de 30 miljoen mensen die in het Amazonegebied wonen (inclusief inheemse bevolkingen) nog niet meegerekend.

Ontbossingen in het Amazoneregenwoud

Helaas worden alle regenwouden op de wereld ernstig bedreigd door massale ontbossingen. Het Amazoneregenwoud is daar geen uitzondering op. Sterker nog: in het Amazoneregenwoud worden de meeste bomen gekapt. 

De NOS heeft berekeningen gemaakt dat in 2050 40% van het Amazoneregenwoud zal verdwijnen als er niks gaat veranderen. Dat is een gebied ter grootte van Frankrijk, Nederland, België, Spanje, Duitsland, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk en Italië bij elkaar.

Regenwouden op aarde moeten plaats maken voor mijnbouw, sojateelt, palmolieplantages, veeteelt, landbouw, infrastructuur, enzovoorts. Het Amazoneregenwoud moet voornamelijk plaats maken voor landbouw en veeteelt.

Lees ook:
Waarom worden er bomen gekapt in het Amazoneregenwoud?

De Amazone-rivier door het Amazoneregenwoud

Door het Amazoneregenwoud stroomt de op één na grootste rivier ter wereld: de Amazone-rivier. De rivier is 6.992 kilometer lang en heeft 1.100 zijrivieren. Het is daarnaast de breedste rivier ter wereld. In het regenseizoen kan de rivier 40 km breed worden!

Stop grootschalige ontbossingen!

Het Amazonegebied: een gebied met miljoenen soorten die elke dag werken het ecosysteem in balans te houden. Oeroude bossen worden massaal gekapt voor economische doeleinden. Voor nutteloze sojaplantages of veeteelt om alle monden op de wereld te voeden. Vaak geen eens vanuit pure noodzaak; maar vaak vanuit een stukje comfort. 

Als de aarde zijn biodiversiteit kwijtraakt, dan gaan we daar de consequenties van ervaren. Wij zijn verantwoordelijk voor het verlies van biodiversiteit en wij zijn de enigen die de wilde natuur kunnen herstellen. Ontbossingen in het Amazoneregenwoud, maar ook van regenwouden in Afrika, Azië, Midden- Amerika en Australië moeten stoppen!

Andere blogs lezen?

Wil je nog meer blogs lezen die bijvoorbeeld over ontbossingen gaan?